Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL


Week 42 2020

Isala schrapt grote voorstellingen

Ook in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel mogen vanwege de laatste maatregelen maximaal slechts dertig bezoekers in een zaal zitten. Een aantal voorstellingen kunnen nog wel doorgaan tot woensdag 11 november. Ook de films in oktober worden vertoond zoals gepland.

De voorstellingen die doorgaan zijn de toneelvoorstelling Liefdesles met ondermeer Kees Boot op 23 oktober, Renée doet de dames door Renée van Wegberg op 24 oktober, Bob Dylan - de songs, de mythe door ondermeer Yorick van Norden op 29 oktober en Femme façade door Janneke Jager op 30 oktober. Voor bijna al deze voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar. Met maximaal dertig personen in de grote zaal hebben ze alle ruimte in het veilige 1,5 meter-Isala. Ook voor de voorstellingen na 11 november zoals die van Martijn Koning en de 3JS kunnen kaarten gekocht worden. Als deze niet kunnen doorgaan, kun je je geld terugkrijgen.

De voorstellingen met een bezoekersaantal groter dan dertig die nu niet doorgaan, zullen voor zover mogelijk op een later tijdstip gespeeld worden. Kaartkopers krijgen hierover persoonlijk bericht. Zie ook Cultuuragenda»

Lees meer »

Johan van Veen in steen

Aan de IJsseloever in de Capelse Dorpsstraat staat sinds kort het uit steen gefreesde portret van Johan van Veen van Rijkswaterstaat. Van Veen, ook wel de ‘Vader van de Deltawerken’, bedacht ook Europoort. Hij speelt een belangrijke rol in onze historie, omdat we mede dankzij hem onze voeten droog houden in Nederland. Zijn torso staat op die plek aan de IJssel, omdat de Hollandsche IJsselkering tussen Capelle en Krimpen, in 1958 geopend door Minister Algera, het eerste afgeronde project was van zijn Deltaplan. Als zijn inzichten eerder waren erkend, had de Watersnoodramp van 1953, die vooral in Zeeland veel mensenlevens kostte, voorkomen kunnen worden. Door deze ramp, met alle gevolgen die hij had voorspeld, werden zijn ideeën plots wel serieus genomen en konden snel de Deltawerken van start gaan. Het initiatief om een beeld van hem te plaatsen komt van de stichting De Blauwe Lijn die zich richt op het behoud van het culturele erfgoed van Waterbouwkundig Nederland en jongeren wil inspireren oplossingen te zoeken tegen de dreigingen die wonen aan het water met zich meebrengen. Het stenen beeld is een replica van een bronzen beeld dat eerder werd gemaakt in het kader van het Johan van Veenjaar in 2019 die 60 jaar geleden overleed toen hij op weg was naar Den Haag om te praten over zijn ideeën over de aanleg van de Eemshaven.

Foto Rijkswaterstaat. 1953 Johan van Veen presenteert Deltaplan.

Lees meer »

Oudewater krijgt communicatiedeskundige Danny de Vries als burgemeester

De Oudewaterse gemeenteraad heeft Danny de Vries (CDA) voorgedragen als kandidaat voor het burgemeesterschap. De Vries, die risico- en crisiscommunicatie studeerde aan de Universiteit van Twente,  werd bekend door de beelden die hij maakte van de vuurwerkramp in Enschede in 2000 als verslaggever van RTV Oost. De Vries volgt Pieter Verhoeve (SGP) op die vorige jaar burgervader werd van Gouda.

De Vries is 46 jaar oud. Hij werd in 2018 Ridder in de Orde van Oranje Nassau en woont sinds twee jaar in Rotterdam. Hij voert samen met Martijn Albers de directie over Albers de Vries een adviesbureau in Rotterdam, Amsterdam en Twente voor reputatie, strategie en lobby.  Hun credo 'De tent is de vent’ zegt veel over de rol die hij in Oudewater wil vervullen. Van zijn hand kwam dit jaar het boek een Brief aan Marcel dat hij tijdens de lockdown schreef aan zijn collega en vriend die 20 jaar geleden tijdens de vuurwerkramp op het leven kwam. De installatie zal over een maand plaatsvinden als het ministerie akkoord gaat met zijn kandidatuur. Tot dan blijft waarnemer Wim Groeneweg aan het stuur.

Lees meer »

Leefgoed sluit Beeldentuin vervroegd, maar blijft in beeld

De nieuwste coronamaatregelen voor de horeca treffen ook het populaire Leefgoed de Olifant op Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel opnieuw. Omdat Restaurant & terras De Dames, dat toezicht houdt op het terrein, weer moet sluiten, heeft stichting Leefgoed de Olifant besloten om morgen (donderdag) met de Beeldentuin 2020 te stoppen. De stichting gaat zich nu concentreren op de volgende editie die op 9 mei 2021 van start gaat. De geplande sluitingsborrel op 1 november, waarbij publiek kon kennismaken met de kunstenaars, gaat daardoor ook niet door. Andere aangekondigde programmaonderdelen, zoals het uitverkochte optreden van cabaretier Marjolein Meijers en het Wild Weekend eind oktober worden opgeschort. Het Leefgoedteam geeft, zeker na de laatste goede zomermaanden, de moed echter niet op en heeft nieuwe plannen klaar die worden uitgerold. Omdat de vergader-/partijenlocaties coronaproef zijn ingericht, blijven die wel beschikbaar voor bijeenkomsten en partijen.

 

Positieve ontwikkelingen

Het Leefgoed heeft er ondanks alles een drukkere zomer dan ooit opzitten. De belangstelling voor het restaurant en vergaderlocaties was, ondanks alle beperkingen en veel improviseren, zelfs beduidend groter dan voorgaande jaren en dat biedt vertrouwen voor de toekomst. Er kwam een bijenkast die voor orginele Leefgoedhoning zorgt. Veel complimenten kreeg de stichting dit jaar voor de kwaliteit van Beeldentuin. Als kers op de taart kwam de nominatie voor de Cultuurprijs 2020 van de gemeente Zuidplas.

 

Nieuwe uitbreidingen

Om problemen met parkeren en omwonenden aan de Groenendijk te voorkomen, heeft het Leefgoed afgelopen zomer een extra ruim, geheel nieuw parkeerterrein aangelegd, waarvoor eerst in samenspraak met het waterschap en de gemeente de nodige aanpassingen zijn gedaan aan de watergangen. De parkeervoorzieningen zijn tevens vergroot omdat binnenkort de palen voor het nieuwe en het laatste vergadergebouw worden geslagen. Deze locatie gaat De Weide heten.

Het is ontworpen door de ‘huisarchitecte’ van het Leefgoed in de landelijke stijl van de andere opstallen. Het pand wordt duurzaam gebouwd op de plaats waar nu nog de kleine Blokhut naast Restaurant & theehuis De Dames staat. Het dak van De Weide komt vol zonnepanelen te liggen die voor een belangrijk deel moeten bijdragen aan de energiewinning voor het Leefgoed. De gebruikers van deze nieuwe locatie krijgen, net als in de zalen op de andere locaties, een weids uitzicht over het polderlandschap. Het pand krijgt twee aparte vergaderruimtes, gescheiden door een toiletgroep en serviceruimte.

 

‘Hiermee komt wel een eind aan onze bouwplannen’, legt Ahja Sipkema, die samen met haar echtgenote Ariann Kraaijeveld de directie over de non-profit organisatie Leefgoed voert.‘We hebben ons niet gek laten maken door de coronaperikelen, maar vooral gekeken naar de toekomstperspectieven. Aan deze crisis komt immers een keer eind, hopelijk tegen de tijd dat we klaar zijn met De Weide. Als dit klaar is, hebben we een mooie balans gecreëerd. Economisch klopt de bezoekerscapaciteit met de vaste personele bezetting en productiecapaciteit van de keuken. Ruimtelijk klopt de bebouwingsgraad in verhouding tot de natuurlijke omgeving, het millieu en de ruimte die we faciliteren voor culturele activiteiten. Met hulp van onze medewerkers en vrijwilligers krijgen we zo een mooi zichzelf bedruipend Leefgoed dat ons erfgoed met rijksmonument Steenoven De Olifant tot in de verre toekomst in stand kan houden.’

 

Leefgoed Afhaal- en bezorgserviceHet culinaire team start komende vrijdag de Leefgoed Afhaal met bezorgservice weer op om ‘uit eten’ thuis mogelijk te maken. Hiervoor biedt ze ondermeer wekelijks een wisselend keuze menu aan en losse delicatessen, waaronder zelfgerookte zalm. Ook de Leefgoedproducten, zoals honing, appelstroop en appeltaart kunt u afhalen, zodat u lekker thuis kunt genieten van de culinaire gerechten van de keukenbrigade.
Voor meer informatie hierover en bestellen bij Leefgoed Afhaal: leefgoed.nl.

Lees meer »

Benefietconcerten voor Theaterbakkerheij

Zeven top acts gaan de Theaterbakkerheij in Gouda komend weekend steunen tijdens De Vrienden van de Theaterbakkerheij.

Stonden deze tributebands eerder in een uitverkochte zaal met 250 bezoekers, nu spelen ze voor 30 personen, want meer mogen er niet in vanwege de nieuwe coronamaatregelen.

Wie snel is, kan erbij zijn.

De toegangskaarten zijn vrijdag en zaterdag 25 euro, zondag 35 euro. Dat is inclusief een consumptie. De zaal gaat een uur vooraf open. Zie ook de Cultuuragenda.

Lees meer »

Gouda krijgt Esther van Pomeren als ‘urban curator’

De gemeente Gouda heeft het mogelijk gemaakt dat met ingang van november Esther van Pomeren aan de slag kan als 'urban curator' voor de C4, bestaande uit Museum Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Bibliotheek Gouda en de Goudse Schouwburg. De C4 zet de urban curator in om samen met inwoners culturele activiteiten op te pakken. Van Pomeren gaat voor een pilotjaar de taak in deeltijd aan in dienst van Museum Gouda. Het doel is een sterkere sociale binding tussen wijkbewoners te creëren door het stimuleren van alle mogelijke cultuuruitingen en kunstvormen. De 33-jarige Van Pomeren komt ondermeer uit het onderwijs en organiseerde eerder ondermeer bewonersinitiatieven tegen polarisering in de Goudse wijken.

Lees meer »

Waterbushalte Rivium komt in 2022

Het ziet ernaar uit dat de nieuwe Waterbushalte Rivium in Capelle er pas in 2022 komt als de nieuwe exploitant van de Waterbus van start gaat. De combinatie Aqualiner-Swets ODV Maritiem tekende 9 oktober het akkoord met de Provincie. Deze combinatie gaat met een nieuw type snelle ferries tussen Rotterdam en de Drechtsteden varen, hybride en volledig elektrische schepen die samen met Damen Shipyards uit Gorinchem zijn ontwikkeld. Meer ruimte is er voor rolstoelen en fietsen kunnen onderweg worden opgeladen, verder komen er digitale snufjes en bredere loopplanken voor een snellere op- en afstap. Het kontrakt is voor acht jaar met een verlengingsoptie van nog eens zeven jaar. Voorwaarde daarvoor is dat de vloot emissievrij vaart in 2030.

De dienstregeling wordt aangepast, zodat Werelderfgoed Kinderdijk het hele jaar bereikbaar wordt vanuit Rotterdam. De al jarenlang aangekondigde halte in Capelle Zalmhuis//Rivium gaat komen. Thuishaven voor de ferries wordt Zwijndrecht. Hier worden de schepen opgeladen en onderhouden.

Foto en bron: Provincie Zuid-Holland Gedeputeerde Jeannette Baljeu tekent onder toeziend oog van Gerbrand Schutten en Maurice Swets.

Lees meer »

Ontsnapte damherten zoek

Vier damherten zijn ontsnapt uit een zorgboerderij aan de ’s-Gravenweg op de grens van Nieuwerkerk en Capelle aan den IJssel. Voor wie ze ziet: denk niet dat ze hier in het wild voorkomen. Ze zijn op enkele plekken gesignaleerd, maar nog niet gevangen. Wie ze ziet, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Lees meer »
Week 41 2020

Isala Theater kan blij verder

Het Isala Theater in Capelle aan den IJssel heeft van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ontheffing gekregen om meer bezoekers te ontvangen. Ook heeft het Kickstart Cultuurfonds een subsidie van 50 mille toegekend voor nieuw meubilair en scheidingswanden. Zo wordt het theater geschikt gemaakt voor een veilige omgeving voor de toeschouwers. Dit impliceert tevens dat er meer kaarten beschikbaar komen voor geplande voorstellingen.

Lees meer »

Steenfabriek Elden wordt De Leeffabriek

Een beetje uit de regio, maar wellicht nspiratie voor herbestemming van de steenovens Klein Hitland (17e eeuw-1963) in Nieuwerkerk aan den IJssel. Vandaag draagt BOEi de monumentale steenfabriek in Elden (1928-1982) over. Dit wordt De Leeffabriek. Het moet een ontmoetingsplek worden voor zelfontwikkeling, inspiratie en bezinning, vergelijkbaar met de doelstellingen van Stichting Leefgoed de Olifant die de voormalige steenplaats op Ver Hitland (18e eeuw-1919) met de tot villa verbouwde steenoven, eveneens in Nieuwerkerk aan den IJssel, een herbestemming gaf.

De Leeffabriek is een initiatief van Anne-Job Rodenburg en Frank van Jaarsveld.

Lees meer »
Week 40 2020

Twintig mille subsidie voor monumentale boerderij

De Provincie Zuid-Holland 20.153 euro toegekend aan de eigenaar de boerderij aan de Oudelandseweg 18 in Ouderkerk aan den IJssel. Dit is een van de vijf Zuid-Hollandse rijksmonumenten die subsidie krijgen ter bevordering van herbestemming. Het komt uit een pot van in totaal 3 ton voor isolatie en verbetering van het binnenklimaat en het toegankelijk maken voor mindervaliden. De Provincie wil zo een bijdrage leveren om erfgoed te behouden, beleefbaar te maken en het doorgeven aan toekomstige generaties. “Want erfgoed is van ons allemaal,” aldus portefeuillehouder Gedeputeerde Willy de Zoete.

Lees meer »

Raad akkoord met transformatie Rivium tot woonwijk

Afgelopen dinsdag heeft de Capelse raad goedkeuring gegeven aan de plannen om bedrijventerrein Rivium aan te pakken, zodat er 5000 appartementen kunnen worden gerealiseerd in gebouwen van 50 en 80 meter hoog, op twee plekken zelfs nog hoger. Bestaande gebouwen worden afgebroken en vervangen door nieuwbouw of verbouwd tot appartementen voor de zogeheten doorschuifmarkt. Dit moet de doorstroming bevorderen van ouderen uit de regio en plaats bieden aan starters. Een hekel punt is de parkeergelegenheid, omdat er wordt gerekend op 0,6 plek per woningen. Daartegenover staat dat er veel ruimte blijft voor werken en dat er een goede openbaarvervoersvoorziening komt zoals het innovatieve paradepaardje de autonome ParkShuttle die de nieuw aan te leggen halte van de Waterbus Rotterdam-Dordrecht met Metrostation  verbindt. Hiermee wil Capelle voorzien in de enorme vraag naar betaalbare woningen in 'een toekomstgerichte, bruisende, duurzame wijk.’

De tekening komen uit de pdf van Gebiedspaspoort 2.0 met meer informatie die te dowloaden is via deze link.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel wordt geen erfgoedlijn

De collectieve inspanningen van de afgelopen jaren konden gedeputeerde Meindert Stolk (CDA) niet overreden om de Hollandsche IJsselregio een eigen erfgoedlijn te geven, of aan een bestaande erfgoedlijn toe te voegen. De gelaagdheid van de Hollandsche IJssel maakt dit te ingewikkeld,  kiezen voor aansluiting op een bestaande erfgoedlijn zou de regio te kort doen. Het besluit is teleurstellend, niet alleen voor Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk als burgerinitiatiefnemers, maar vooral voor de betrokken gemeenten en stakeholders die zich achter (de onderbouwing van) het blauwe bidboek 'Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn' schaarden, om erfgoed toegankelijker te maken binnen een organisatiestructuur en met de middelen die een provinciale erfgoedlijn biedt.

Lees meer »

Organisaties rond Hollandsche IJssel willen liefst eigen Erfgoedgebied

Op initiatief van de Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, de burgerinitiatiefnemers van Hollandsche IJssel verdient Erfgoedlijn, kwamen nagenoeg alle lokale erfgoedorganisaties, -eigenaren en gemeenten uit de Hollandsche IJsselregio samen die hun pleidooi bij de provincie ondersteunen. In dit overleg spraken vertegenwoordigers van zo’n twintig partijen over de manier waarop de deze regio het erfgoed beter beleefbaar kan maken. Slechts enkele belanghebbende organisaties ontbraken, die vooraf te kennen hadden gegeven zich aan te sluiten bij de initiatieven. De provincie doet onderzoek naar de uitbreiding van de Erfgoedlijnen Waterdriehoek en Trekvaarten met de Hollandsche IJssel. De stakeholders uit Krimpen, Capelle, Krimpenerwaard, Zuidplas en Gouda, en de gemeente zelf, hebben tijdens de vergadering unaniem de voorkeur uitgesproken voor een eigen Erfgoedregio Hollandsche IJssel waarop bestaande Erfgoedlijnen zich aansluiten. Zo komt de eigenheid van de Hollandsche IJsselregio beter tot zijn recht dan als onderdeel van een bestaande Erfgoedlijn. Deze boodschap is aan de provincie overgebracht en aan het adviesbureau Arcadis.

Lees meer »

Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »