Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 21 2021

Geduputeerden doen oproep om cultuursector met voorrang te openen

Oproep gedeputeerden Cultuur

Geef kunst en cultuur nu het podium voor herstel van Nederland!

‘Terug naar het oude’ na de corona pandemie is voor velen een geruststellend streven. Tegelijkertijd denken we in Nederland ook na over hoe we het goede van deze crisis kunnen behouden. Hiervoor hebben we de creatieve en kunstzinnige verbeelding, richting en duiding nodig. Maar ook innovatie is noodzakelijk en een spiegel die ons wordt voorgehouden. Het zijn vooral de kunstenaars, denkers, schrijvers, muzikanten en verbeelders die dat kunnen. Laten we niet doordenderen maar KUNST en CULTUUR inzetten. Daarmee is kunst- en cultuursector essentieel en broodnodig.

Er is gelukkig eindelijk reden om de coronamaatregelen te versoepelen. Daar zijn we allemaal heel blij om. Maar de kaartjes voor het theater zijn nog onverkocht en het orkest is nog stil. Want de versoepelingen gelden niet voor veel artiesten en kunstenaars. De sector ligt al meer dan een jaar stil en wij komen al even lang niet in de theaters of musea! Dat is in meerdere opzichten een groot gemis. De Wereldgezondheidsorganisatie toonde in november 2020 nog aan dat kunst en cultuur juist de gezondheid bevorderen1. Dat alleen al zou reden zijn om snel de versoepelingen ook voor deze sector te laten gelden. De sector heeft daarnaast een grote economische waarde. Ook daarom is het nodig dat de sector haar deuren mag openen.

Cultuur is geen luxeproduct nadat al het andere op orde is. Het is onderdeel van het herstel van onze samenleving. We hebben vanaf maart vorig jaar veel sociale contacten gemist. Verenigingen, juist ook die voor cultuur, spelen een belangrijke rol in de verbinding in de wijken en dorpen. Geef meer ruimte aan verenigingen voor amateurkunst, zij spelen een essentiële rol in het leggen van verbindingen tussen groepen mensen. Samen muziek, theater, toneel, beeldende kunst maken: het is cement en medicijn tegelijk voor een opkrabbelende samenleving.

Wij, de gedeputeerden cultuur, roepen het Rijk op om de musea, de theaters, de podia, de bioscopen, de vloeren, de zalen, met voorrang direct open te stellen. De sector is er klaar voor, dat hebben we vorig jaar gezien. Alle protocollen zijn op orde en liggen gereed. Toegang door middel van testen kan soelaas bieden, zolang de mogelijkheid bestaat daarin eigen keuzes te maken. In ieder geval moet het onderscheid dat nu wordt gemaakt tussen toegang tot horeca en theater en tussen toegang tot winkels en musea van tafel, dit doet de sector ernstig tekort. In de gemeenten en provincies doen we wat we kunnen om de sector te helpen. De kunst en cultuursector is een essentiële sector voor onze samenleving en hoort daarom vooraan te staan bij versoepelingen.

Namens alle cultuurgedeputeerden,
Anita Pijpelink, gedeputeerde Zeeland

Michiel Rijsberman, gedeputeerde Flevoland

 

1 https://www.lkca.nl/artikel/who-bevestigt-kunst-en-cultuur-bevorderen-de-gezondheid/

 

Lees meer »
Week 20 2021

Ooievaarskuikens overleven slecht weer niet

De vier kuikens van de ooievaars die getreamd worden op de Nicolaasbasiliek in IJsselstein hebben het slechte weer niet overleefd. Door de wind en regen zijn beide ouders waarschijnlijk niet in staat geweest voldoende te fourageren. De natuur is hard.

Een leeg nest is alles dat blijft. Nu maar duimen dat het volgend jaar wel lukt.

Livestream 

Lees meer »
Week 18 2021

Slecht nieuws voor De Theaterbakkerheij: terras moet dicht

De Theaterbakkerij aan de Gouderaksedijk in Gouda mag niet langer open met het terras aan de kant van GoudAsfalt. Omwonenden maakten er bezwaar en dwarsbomen het initiatief. DeGouda.nl uit het vermoeden dat ze in hun recht staan omdat het theaterterras alleen open mag tijdens theaterprogramma’s die door corona voorlopig niet doorgaan. Een streep door de rekening van de organisatoren Bakker en Heij, die graag hadden willen profiteren van de mogelijkheid om de vaste bezoekers terug te zien en wat omzet te genereren. Wat het voor hen extra zuur maakt is dat het terras van de buren op GoudAsfalt, Rederij de Vrijheid, wel open mag. Voor de volledigheid: het gaat de opening van terrassen die zijn toegestaan tot 50 bezoekers tussen 12.00 en 18.00 uur.

Lees meer »
Week 17 2021

Beeldentuin binnenkort weer open

De voorbereidingen voor de jaarlijkse Beeldentuin op het Leefgoed op Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn in volle gang. De vaste collectie kunstobjecten heeft een schoonmaakbeurt gekregen. Deze week worden de laatste grote objecten geplaatst, dankzij de inzet van Blok Hoveniers, dat het transport van grote werken van en tot aan Groningen toe voor zijn rekening neemt. Als alle werken op hun plaats staan, wordt de routing uitgezet en de loopfolder samengesteld die de bezoekers bij de ingang kunnen pakken. Een voorproefje van de nieuwe expositie is al te zien op de website leefgoed.nl.

Bart Belonje en Ariann Kraaijeveld hebben weer acht nieuwe gerenommeerde kunstenaars bereid gevonden mee te werken aan de tentoonstelling die tot 31 oktober gaat duren. De afgelopen jaren is gebleken dat deze activiteit op het Leefgoed in de smaak valt bij het publiek. Vorig jaar won het Leefgoed zelfs de Cultuurprijs van de gemeente Zuidplas. De coronacrisis gooide toen wel roet in het eten, maar daardoor lieten de organisatoren zich niet van de wijs brengen. Om mensen langer de kans te geven om de tuin in alle rust te bezoeken bleef die open tot eind oktober, in plaats van half september. Dit beviel zo goed, dat besloten is om ook dit jaar open te blijven tot 31 oktober.
 
Vanaf zondag 9 mei zijn er naast de kunst werken uit de standaardcollectie, waaraan er vorig jaar een werd toegevoegd van Lex Schilperoord, objecten te zien van Gjalt Blaauw, Petra Boshart, Hendrike Huijsmans, Raph Janssen, Wilfrie Linssen, Anton Vrede, Fredy E. Wubben en Jeroen Jacobs.

De Beeldentuin kun je gratis bezoeken van woensdag tot en met zondag 10.00 tot 18.00 uur. Wie nieuwsgierig is mag ook nu al komen kijken. Het adres is Groenendijk 325. De activiteiten worden georganiseerd door non-profit Stichting Leefgoed de Olifant. Deze heeft het doel om het Leefgoed met ondermeer Rijksmonument Steenoven de Olifant in stand te houden en publiekstoegankelijk.
Lees meer »

Verzilting Hollandsche IJssel moet gestopt door zeesluis in Nieuwe Waterweg

In vakblad H2O van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk pleit Hans Middendorp voor een sluis in de Nieuwe Waterweg om verzilting van de Hollandsche IJssel tegen te gaan. Het tekort aan zoet water dat nu zinloos in zee stroom op de moment dat het hard nodig is om de zouttong niet verder op te laten rukken, kan daarmee worden tegengegaan. Het is naar aanleiding van de wens van de onderzoekers van Deltares om de veenweidegebieden te vernatten om bodemdaling tegen te gaan en CO2-uitstoot te verminderen, terwijl er regelmatig al een tekort aan zoetwater is.

In de zomers van 2003, 2011 en 2018 werd het pijnlijk duidelijk hoeveel stress een tekort aan zoetwater in het Groene Hart teweeg brengt. De problemen beginnen als de Rijn bij Lobith met minder dan 1.100 kubieke meter per seconde het land binnenstroomt. De verwachting dat dit vaker zal gebeuren wordt door krimpende gletschers wordt alleen maar groter. Met veel kunst en vliegwerk kan nu via inlaat op hogere plekken in de Rijndelta worden voorkomen dat de natuur en de land- en tuinbouw hier in serieuze problemen komen.

Het meeste zoetwater voor het Groene Hart komt uit de Hollandsche IJssel die verzilt als de zouttong oprukt bij gebrek aan voldoende zoetwaterdruk van de grote rivieren. Er wordt normaal 38 kubieke meter per seconde ingelaten in het Groene Hart. Het meest bij Gouda. Uitbreiding van de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) (in 2050 21 kubieke meter per seconde) kan die instroom niet compenseren en is daardoor minder klimaatbestendig dan de naam doet vermoeden.

En dat terwijl op hetzelfde moment een veertigvoudige hoeveelheid zoetwater in zee stroomt. Middeldorp, die de auteur is van ‘Niet Bang voor Water’ en algemeen bestuurslid van het Hoogheemraadschap van Delfland, trekt de conclusie dat een sluis in de Nieuwe Waterweg eenvoudig kan voorkomen dat de zouttong landinwaarts trekt. De zoetwaterstroom kan dan in plaats van naar zee naar waterbuffers worden geleid, waaronder de Grevelingen waar ook meer zoetwater moet wordt ingenomen om verzilting van Schouwen-Duivenland en Goeree-Overflakkee tegen te gaan.

Lees meer »
Week 13 2021

De Weide Plaets op het Leefgoed vordert gestaag

Op het Leefgoed op Ver Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt hard gewerkt aan de nieuwe duurzame vergaderlocatie De Weide Plaets. Gisteren zijn de dakplaten gelegd die, samen met een zijwand, bedekt wordt met zonnepanelen om stroom op te wekken voor de activiteiten op het terrein. De Weide Plaets krijgt twee apart toegankelijke vergaderzalen die De Weide en De Plaets gaan heten. Beide met grote raampartijen met zicht op de natuur. De eerste en grootste zaal neemt de plaats in van de te klein bevonden Blokhut, die elders een nieuwe bestemming kreeg. De voormalige vergaderruimte die eveneens De Plaets heette, naast de keuken van restaurant en partijenruimte De Kas, wordt personeelsruimte.

Vorig jaar werd de parkeeruimte voor bezoekers al vergroot. Dus het Leefgoed staat helemaal gesteld als de Covid-crisis over is. Tot het zover is, blijft wel de landwinkel in Restaurant en terras De Dames van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 18.00 uur open en mag je over het Leefgoed met zijn vaste beeldencollectie en landart wandelen.

Lees meer »

Goedkeuring voor ontwikkeling Vijfde Dorp in Zuidplas met 10 tot 20 duizend inwoners

Provincie Zuid-Holland PZH, gemeente Zuidplas en de Grondbank RZG Zuidplas zijn overgekomen dat het ‘masterplan Middengebied Zuidplaspolder’ in uitvoering kan. Het gebied tussen Moordrecht en Waddinxveen kan dan op de schop voor de realisatie van een Vijfde Dorp, zoals de werktitel klinkt van de nieuwe Zuidplaskern met 8.000 woningen en bedrijventerreinen. Het plan is ter goedkeuring voorgelegd aan Provinciale Staten. Hoeveel inwoners er terecht kunnen is vaag. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 20 duizend.

 

PZH wees in 2004 de Zuidplaspolder aan als ontwikkellocatie voor woningbouw. De provincie vindt dat de gemeente Zuidplas ‘lef’ toonde ‘door de regie voor de ontwikkeling van het nieuwe ‘Vijfde Dorp’ in eigen hand te nemen’. PZH en de deelnemers van de Grondbank RZG Zuidplas, waar ondermeer Rotterdam in participeert, dragen bij met beleidsaanpassingen en door grond en geld in te brengen.

Het landschappelijke gebied gaat op de schop om een ‘groen en duurzaam gebied’ te maken, ‘waar mensen prettig kunnen wonen, werken en recreëren’, aldus gedeputeerde Anne Koning.

 

10 duizend of twee keer zoveel?

Over de hoeveelheid woningen zijn de geleerden het eens, maar hoeveel mensen er uiteindelijk gaan wonen is nog de vraag. Meer dan de helft moeten betaalbare huur- en koopwoningen worden en de helft moet vooral voor kleine huishoudens geschikt zijn. Volgens de particpanten zijn 10 tot 20 duizend inwoners voldoende voor eigen voorzieningen, maar voor veel partijen die in de dienstensector, retail of horeca wat willen betekenen, wordt het lastig om met dit verschil van 100 procent een meerjarenplan te maken. Ook voor de infrastructuur heeft dit verschil behoorlijke consequenties. Eerdere ontwikkelingen in de regio roepen de vraag op of er in de praktijk ook zoveel goedkope woningen verrijzen. De Rotterdamse wijk Nesselande is daarvan een voorbeeld. De kosten van bouwrijp maken bleken door de slappe bodem zo groot, dat na toestemming om het te ontwikkelen, al snel werd besloten er duurdere koopwoningen te bouwen die meer geld in het laatje van de gemeente Rotterdam brachten.

Lees meer »

Pas op voor padden

De padden zijn op pad en is buiten de voortplantingstijd in de schemer en nacht actief. Overdag houdt hij zich vooral schuil in zelfgegraven holletjes of onder objecten als stenen en houtstronken en in struiken. In tegenstelling tot andere kikkersoorten heeft hij korte, weinig krachtige achterpoten en is daardoor geen beste springer. Met hooguit kleine hupjes of kruipend beweegt hij zich voort. Soms trekt hij korte sprintjes trekt. Klimmen doet deze soort nooit, hier is de bouw niet geschikt voor en ook is de gewone pad niet lenig en ontbreken aanpassingen zoals hechtschijfjes. Het is een slechte zwemmer in vergelijking met een groene of bruine kikker. De gewone pad graaft holletjes die gebruikt worden als schuilplaats gedurende warme of droge perioden. Hij komt pas tevoorschijn bij koele en vochtige omstandigheden, zoals na een regenbui of tijdens vochtige nachten. Tot dan houdt hij zich schuil. Alleen nu zijn ze druk bezig om een mate te vinden en verplaatsen ze zich over grotere afstanden om een poel met soortgenoten te vinden. Een blok huizen kan dan flink in de weg staat. Schrik dus niet als een pad tegen de schuifpui staat. Of in een hoekje van het terras, zoals deze pad vandaag die zich in een plantenbak heeft genesteld.

Lees meer »
Week 12 2021

Roel Cazemier stopt als burgemeester en Martijn Vroom wil blijven

In tegenstelling tot zijn collega burgemeester Roel Cazemier van de Krimpenerwaard, die heeft aangegeven begin volgend jaar te willen stoppen, heeft Martijn Vroom (1975, CDA) het in de gemeente Krimpen aan den IJssel zo naar zijn zin dat hij er graag nog een volgende termijn wil blijven.

Maar dat gaat niet zomaar. Een vertrouwenscommissie, bestaande uit leden van de gemeenteraad, moet zich daar eerst over buigen en een verslag van bevindingen opstellen. De aanbevelingen die daaruit rollen kunnen door de raad worden overgenomen en naar de Commissaris van de Koning Jaap Smit worden gestuurd. In de regel zal die dat advies overnemen.

Lees meer »

Laat vogels met rust

De natuurbeheerders maken zich zorgen om de broedvogels. Ze vragen bezoekers aan natuurgebieden om extra voorzichtig te zijn in deze periode, want de vogels zijn nu op het kwetsbaarst. Tot 15 juli duurt de periode waarin ze paren, broeden en jongen grootbrengen. De vogels zijn dan zo in de weer dat ze interen op hun reserves en erg schrikachtig zijn. Vooral wandelaars en loslopende honden zorgen ervoor dat het lang kan duren eer ze naar hun nest terug durven te gaan en dan zijn de eieren zo sterk onderkoeld dat een embryo dit niet overleeft. In coronatijd is de belangstelling voor een wandeling of fietstocht in de natuur groter dan ooit. Daarom honden aan de lijn, op de wandelpaden blijven en geen troep achterlaten. Een aantal wandelpaden, zoals de Nespolder en Bilwijk in de Krimpenerwaard zijn uit voorzorg gesloten. Wil je vogels van dichtbij bekijken? Neem dan een verrekijker mee.

Lees meer »

Haastrechtse kade krijgt overzetbeschoeiing

Voor het eerst in Nederland wordt in Haastrecht stalen overzetschoeiing geplaatst om gaten weg te werken in de hardhouten beschoeiing die gevaar opleveren voor voetgangers. Dit is goedkoper dan reparatie of vervanging van de bestaande kade, want het bespaart veel werk en verkeersoverlast. Het gaat om de beschoeiing aan beide zijden van de brug over de Hollandsche IJssel. Het Jaagpad blijft tijdens de werkzaamheden die voor juni klaar moeten zijn, toegankelijk voor verkeer tijdens de werkzaamheden.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »