Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 01 1523

1523-1584 Pieter Pourbus

Pieter Pourbus was een beroemd schilder en cartograaf die tot in het begin van de Gouden Eeuw in Brugge leefde, waar hij in 1584 overleed. Pourbus werd in 1523 geboren in Gouda. Waarschijnlijk belandde hij al rond zijn twintigste in Brugge op uitnodiging van de Brugse schilder Lancelot Blondeel. Pourbus trouwde met Blondeels dochter in 1549 en is dan al lid van het Sint Lucasgilde, het ambacht van kunstschilders.

Pourbus schilderde in de stijl van de Brugse school, het resultaat van Vlaams-Italiaanse invloeden. Hij maakte tekeningen, beelden en landkaarten, daarnaast was hij architect en ingenieur. Hij speelt een belangrijke rol in Brugge dat door door Antwerpen was voorbijgestreefd. Zijn eerste belangrijke opdracht was om de triomfale intocht van Karel V te schilderen en de kroning van Filips II in Brugge. Hij werd befaamd als portrettist die haarscherp detailleert en als scenarist van Bijbelse thema’s.

Hij ontving orders tot vanuit de Canarische eilanden. Ook de stad Gouda was klant; hij schilderde twee altaarstukken, waarvan een voor de Sint Janskerk, maar daar kwam hij niet voor terug naar zijn geboortestad.

Zijn zoon Frans Pourbus de Oudere (1545-1581) en zijn, aan het Franse hof populaire kleinzoon en portrettist Frans Pourbus de Jongere (1569-1622) traden in zijn voetsporen.

Werk van Pieter Pourbus is te zien in de vaste collectie van Museum Gouda: 

Lees meer »
Week 52 1504

1505-1589 Dirck en Wouter Crabeth

Dirck (±1505 - 1574) en zijn broer Wouter (I) Pieterszoon Crabeth (±1520 - 1589) waren beiden begenadigde 16e-eeuwse Goudse glazeniers. Voordat de gebroeders actief werden waren er al glasschilders in Gouda. De grote bloei zette zich pas in met het werk van Dirck, die na de grote kerkbrand in 1552 opdracht kreeg om ramen van voor de Sint Janskerk te maken. Drie jaar later werd het eerste raam achter het hoofdaltaar aangebracht, 'De doop van Jezus door Johannes de Doper'...

Koning Filips II van Spanje gaf de opdracht tot het maken van het monumentale Koningsglas, het Zevende Glas. Margaretha van Parma wilde toen een Hertoginneglas. De bisschop van Utrecht wilde toen ook niet achterblijven en gaf een opdracht, evenals Prins Willem van Oranje en velen na hem. Verder maakte Dirck naast schilderstukken en tekeningen ook ontwerpen voor het weven van gobelins.

De broers hadden het niet van een vreemde. Hun vader ‘meester Peter Crabout’ was glasmaecker in Cuyk geweest. Van de gebroeders Crabeth is verder weinig bekend. Wouters nakomelingen bekleedden bestuurlijke functies in het stadsbestuur van Gouda.

Zijn zoon Pieter was burgemeester van Gouda. Kleinzoon Wouter Crabeth werd een van de beroemste kunstschilders van de stad en lid van de Bentvueghels.

Dirck Crabeth was bevriend met de Goudse schilder Cornelis Jacobsz Ketel (†1567) en moedigde diens gelijknamig neef Cornelis Ketel aan eveneens te gaan schilderen.

Van de gebroeders Dirck en Wouter Crabeth zijn een 20-tal ramen te zien in de Sint Janskerk. De circa 20 meter hoge ramen hebben vele oorlogen overleefd en behoren tot het rijksmonumentale erfgoed en trekken ook internationale belangstelling.

  • In Gouda zijn in 1873 de Crabethstraat en in 1883 het Crabethpark naar hen genoemd.

Zie ook Gebrandschilderde glazen in de Sint-Janskerk 

Lees meer »
Week 01 1466

1466-1573 Goudse Clarissenorde

In Gouda werd in 1466 een klooster gesticht voor De Orde van de Clarissen. Dat gebeurde door de stadsheer van Gouda, hertog Karel de Stoute van Bourgondië. De Orde van de Clarissen is de vrouwelijke tak van de bedelorde van de Franciscanen, opgericht in 1212 door een volgelinge van Fransciscus van Assisi, de naamgeefster Clara Sciffi...

Ze stichtte ‘De Arme Vrouwen van San Damiano’ en leefde in navolging van de Bijbels Jezus van Nazareth in radicale armoede. Ze schreef zelf de kloosterregels. Na haar dood werd ze bijgezet in de kerk waar Franciscus werd begraven en verklaarde paus Alexander IV haar heilig. Zij werd in Europa bekend als Clara van Assisi. Vanwege haar visioenen benoemde Paus Pius XII haar tot patrones van de televisie in 1958. De ook wel Armen Claren genoemde nonnen hadden geen persoonlijke bezittingen en hielden zich bezig met de armenzorg, aanbidding en boetedoening. 

Eind 15e eeuw woonden er zo’n 35 nonnen in het  Klooster. Er was ook een kloosterkapel. De watergeuzen maakten een eind aan hun verblijf. Tijdens de opstand in 1573 werden de Goudse kloosters geplunderd en kort daarop werden de kloostergemeenschappen opgeheven. Het Clarissenklooster ging deels tegen de vlakte. De kapel deed daarna dienst als stadswerkplaats en werd in 1690 gesloopt.

Aan het archeologisch onderzoek, voorafgaand aan de nieuwbouw van dit gebied dat nu Clarissenhof heet, kwam er meer dan verwacht boven de grond van het oude klooster. Ondermeer stoffelijke resten van 14 personen. Voorzitter Hans Verweij van de Archeologische Vereniging Golda noemde met name de vondst van een straatje dat nog intact was, een hoogtepunt. Ook was de ontdekking dat er niet alleen vrouwen, maar ook mannen en kinderen bij het vrouwenklooster lagen begraven bijzonder. In het boek Ora et Labora werden alle bevindingen vastgelegd. Dit werd uitgegeven in het kader van het 50-jarig bestaan van Golda.

Lees meer »
Week 52 1250

1250-heden Ruïne kasteel Te Vliet in Rozendaal

Van het kasteel Te Vliet in het buurtschap Rozendaal van de voormalige heerlijkheid Te Vliet aan de Goudsestraatweg tussen Haastrecht en Oudewater, rest alleen nog een stuk muur van 135 centimeter dik. Aan twee kanten is nog te zien dat er een gracht was. Vermoedelijk had het kasteel vroeger een voorburcht aan de zuidzijde. De donjon (woontoren) had een kelder. Het stuk muur is waarschijnlijk de noordkant daarvan. In deze wand is het restant van een venster en een schoorsteenkanaal te zien.

Gerrit van Vliet bij moord op Floris V?

Het slot werd waarschijnlijk gebouwd tussen 1250 en 1300 door Gerrit I van Woerden, getrouwd met Ada van den Binckhorst. Gerrit was de broer van Herman VI van Woerden, de man die in 1296 betrokken was bij de moord op Graaf Floris V. Ook Gerrit van den Vliet was enige tijd verdachte in deze zaak, maar hij werd vrijgesproken. Na de bouw van zijn kasteel, dat volgens sommigen daar was gebouwd om er tol te heffen van passanten via de Hollandsche IJssel. ging hij zich Heer van Vliet noemen.

Jan van Vliet vergiftigde Jan zonder Genade 

In 1404 was zijn nazaat Jan II van Vliet (1390-1424) kasteelheer. Hij was getrouwd met niemand minder dan Beatrice van Beieren, de bastaarddochter van Willem VI van Beieren, Graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen.  Jan II werd de hofmeester van zijn schoonvader aan het Haagse Hof. Na Willems dood werd Jan II hofmeester van Willems bikkelharde broer Jan van Beieren, bekend als Jan zonder Genade. Volgens de overlevering heeft Jan van Vliet hem in 1425 op verzoek van zijn schoonzus , de gravin Jacoba van Beijeren, vergiftigd door de pagina's van het getijdenboek van de graaf met gif in te smeren.

Jan van Vliet werd ervoor opgepakt en veroordeeld. Daarna werd hij onthoofd en gevierendeeld. Zijn resten werden in de vier grote steden bij de poorten gehangen als afschrikwekkend voorbeeld.

Het kasteel was in 1497 al in zo’n slechte staat dat het geen gevangenen kon opnemen. In 1515 stond alleen de donjon er nog.

De heren van den Vliet bemoeiden zich weinig met het reilen en zeilen van de stad Oudewater.

1562 Jan IV van den Vliet was de baljuw van Oudewater, waar hij ook woonde. Hij trouwde met Maria van Duivenvoorde en stierf in 1584. Hun enige zoon Hubert volgde kort daarop. Misschien werd daarom het slot, dat na de inname van Oudewater mogelijk verder ontmanteld is, nooit opgeknapt. Huberts zus Hendrina huwde in 1604 met Jan van Doornik en kregen een dochter die ook jong overleed.

De heerlijkheid met de restanten werd toen geërfd door Jans neef Antonis van Woerden van Vliet die trouwde met Geertruyt van Bronkhorst. Na Antons dood ging het over op zijn zus Maria en toen zij kinderloos overleed naar hun jongste zus Emerentia.

Anna laatste nazaat van Gerrit van Woerden

Hun achternichtje jonkvrouw Anna van Woerden van Vliet kreeg in 1605 als laatste telg de heerlijkheid in bezit, het kasteel was toen allang een ruïne. In 1624 stierf deze laatste erfgename van de stichters van het kasteel die getrouwd was met Andries van Bronkhorst.

Anna’s zwager, jonker Willem van Bronkhorst, kreeg het na haar overlijden in handen.

Driehonderd jaar lang was het toen in eigendom geweest van de nazaten van de stichter Gerrit van Woerden.

In een boek van Gouthoven uit 1632 staat dat kasteel Te Vliet een ruïne is; "vergaan, maar niet gevallen." Van Te Vliet is niet bekend of er ooit een belegering of slag heeft plaatsgevonden. 

Toen stadhouder Willem III het gebied tijdens het Rampjaar in 1672 bezocht, trof hij er volgens de verslagen een bouwval aan.

Van Bronkhorst, naar Van Bourgogne, Rubempré naar Bisdom

Het was toen door overeving van de Bronkhorsts overgegaan naar graven van Bourgogne, gevolgd door vorsten van Rubempré.

De heerlijkheid, met de ruïne werd in 1755 door de Goudse koopman Theodorus Bisdom gekocht van Maximiliaan Leopold van Merode, prins van Rubempré, zodat hij de titel Heer van Vliet kon dragen. Deze familie Bisdom van Vliet kreeg in en rond Haastrecht bestuurlijk wel veel in de melk te brokkelen.

De stichting Bisdom van Vliet, waarin alle familiebezittingen werden ondergebracht door laatste telg van de familie jonkvrouwe Paulina Maria Lefèvre de Montigny-Bisdom van Vliet, waarover elders meer, verkocht het restant in 1985 aan de particulier G. Pons.

Lees meer »
Week 53 0100

100 Hollandsche IJssel ontstond door menselijk handelen

We gaan terug naar het begin van onze jaartelling en belanden in het ondoordringbaar moerasbossengebied van de Rijn/Maasdelta. Aan de rand van deze enorme veengebieden en op oevers van de kreken in de Maasdelta aan de Rotterdamse kant vestigen zich mensen. Met sloten en duikers ontwateren ze het gebied om landbouwgrond te creëren.

We zien dat het veenpak daardoor inklinkt, het rivierwater dieper landinwaarts doordringt en daar vervolgens zand en slib afzet. De kreken worden daardoor ondieper en het water zoekt zijn weg verder, zodat deze waterlopen breder en langer worden.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »