HIJM.info
Hollandsche IJssel Mooier
HIJM.info
Hollandsche IJssel Mooier
  • Actueel
  • Historie
    • Landschap en monumenten
    • Ambachten en industrie
      • Steenindustrie
      • 1894-1914 Roomboterfabriek Mijnlieff & Co
      • Steenplaatsen
      • 1584-1672 Goudse weefateliers waren van Vlaamse immigranten
    • Beeldende kunst
    • Samenleving
    • Markante personen
  • Natuur
  • Contact
  • BELEVING

Vijf satelietgrutto’s geen van allen kuikens

Gepubliceerd op 12 juni 2020 om 12:09

«  Vorige Nieuw collectief gaat nieuwe natuur Krimpenerwaard beheren Pas op voor hitsige reetjes Volgende  »

Delen Deel Share Delen

Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de regio Hollandsche IJssel, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur. De site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel, in afwachting van een locatie die je fysiek kunt bezoeken.

Wie onze doelgroepen iets te melden heeft en ons initiatief wil steunen, kan contact opnemen.

NIEUWSOVERZICHT
April 2020

Bediening Snelle Sluis blijft op afspraak

10 apr 2020

Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard meldt dat het gevolg van de beperkende maatregelen betekent dat de Snelle Sluis op de grens van Moordrecht en Nieuwerkerk, die toegang biedt tot de Hollandsche IJssel, beperkt blijft voor recreatievaart. De winterdienstregeling wordt voorlopig verlengd tot 28 april. Voor de actuele stand van zaken kun je kijken bij www.hhsk.nl 

Lees meer »

Stop op bestelling Paasbrunches op Eerste Paasdag bij Leefgoed de Olifant

10 apr 2020

De belangstelling voor de ophaal- en bezorging van Paasbrunches bij Leefgoed de Olifant was zo onverwacht groot, dat bedrijfsleider Erwin de Visser moest besluiten een stop in te voeren voor Eerste Paasdag. ‘Daarmee voorkomen we dat we moeten inboeten op de kwaliteit en voorkomen we dat er teveel mensen tegelijk aan de counter komen om de pakketten af te halen. Voor Tweede Paasdag gaan we nog even door, maar ook daar dreigt het al vol te lopen.’ Wie het avondeten gezellig wil maken, kan nog wel losse culinaire gerechten bestellen om af te halen of te laten bezorgen.’

Lees meer »

Niet naar buiten, maar toch van natuur genieten

10 apr 2020

Het is verstandig om nu niet naar plaatsen te gaan waar veel mensen samen kunnen komen, als je er al toegang toe kan krijgen. Volgende week zal die behoefte ook minder zijn, want dan wordt het weer vertrouwd koud voor de tijd van het jaar. Live genieten van de natuur kun je ook thuis via www.nestkastlive.nl Daar kun je alle verrichtingen volgen van broedende vogels. Spannend, leerzaam en leuker dan mensensoap op de buis.

Lees meer »

Dieren profiteren van rust

10 apr 2020

Hans Paul Andersen van het AD sprak de Goudse stadsecoloog André van Kleinwee. Hij vertelt dat vogels en bijvoorbeeld de ringslang minder gestoord worden bij het nestelen, omdat minder mensen het huis uit gaan. In de wijk Bloemendaal in Gouda zijn veel ringslangen die nu ongestoord op de geluidswal in het zonnetje energie kunnen opdoen. Ook ziet hij dat eenden minder gevoerd worden, waardoor er minder poep in de grachten komt. Zo is er minder kans op botulisme en blauwalg. Omdat er minder gevaren wordt, wordt het water ook helderder.

Lees meer »

Automobiliste rijdt auto de IJssel in

10 apr 2020

Een curieus ongeval vond donderdagmiddag plaats in Capelle aan den IJssel. Door onbekende oorzaak reed een vrouw haar auto het water in. Ze moest per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd. Een berginsvoertuig moest eraan te pas komen om het voertuig op de kant te zetten. Het leverde bijzondere foto’s op die te zien zijn op de 112 website Nieuws op Beeld.

Lees meer »

Buxusmot op z’n retour

10 apr 2020

De afgelopen jaren waren desastreus voor de buxus. De rupsen van de buxusmot vraten de struikjes helemaal kaal. Daar was geen kruid tegen gewassen. Maar er is goed nieuws. De Vlinderstichting meent uit de resultaten van een Vlaams onderzoeken te kunnen concluderen dat de plaagdruk, vooral in het zuiden van Nederland flink afneemt. Dat komt natuurlijk omdat veel mensen ervoor gekozen hebben om de kale struikjes te verwijderen, waardoor de biotoop kleiner is geworden, maar ook, en dat is interessanter, omdat kauwtjes en koolmezen de exotische rupsjes op hun menu hebben gezet. Het vermoeden is dat ook wespen en sluipvliegen de buxusvreters hebben leren waarderen. Wie zijn buxushaag mist, kan dus in de komende jaren weer een poging wagen een nieuwe te planten. (Bron ad.nl)

Lees meer »

Leefgoed de Olifant gaat tijdelijk over op afhalen en bezorging

9 apr 2020

‘Bij de pakken neerzitten is geen optie’, meent de altijd goedgemutste Zeeuw Erwin de Visser, bedrijfsleider van Leefgoed de Olifant op Ver-Hitland aan de Hollandsche IJssel in Nieuwerkerk. ‘We betreuren het dat we met dit heerlijke weer nu geen bezoekers op ons terras mogen ontvangen en dat het restaurant De Dames en de vergaderlocaties dicht zijn. Om de mensen toch het Leefgoed-gevoel te geven hebben we besloten om de mogelijkheid te bieden de meest populaire gerechten af te halen of te laten bezorgen.’

Lees meer »

Nieuwe Waterbus doet pas in 2022 Rivium aan

9 apr 2020

De Waterbus krijgt per 1 januari 2022 een nieuwe exploitant. De Provincie Zuid-Holland heeft gekozen voor de Combinatie Aqualiner BV / Swets ODV Maritiem BV. Deze vervoerder moet de exploitatie tussen Rotterdam en de Drechtsteden overnemen van Aquabus BV, een samenwerkingsverband tussen Arriva en Koninklijke Doeksen BV. Overigens is Doeksen tevens aandeelhouder van Aqualiner BV die samen met Swets uit Zwijndrecht sinds juni 2017 DeWaterbus in Antwerpen exploiteert en onlangs is ook rederij Ottevanger OV die veerdiensten ondermeer onderhoudt bij Rhoon, Puttershoek en Maasluis-Rozenburg onderdeel van Swets.

Lees meer »

Natuurlijke vijanden moeten eikenprocessierups bestrijden

9 apr 2020

De gemeente Zuidplas gaat niet alleen eiken met een biologisch middel behandelen om de eikenprocessierupsen te bestrijden, maar probeert ook natuurlijke vijanden te trekken in de strijd tegen de rupsen die met hun brandharen zorgen voor irritatie aan huis, ogen en luchtwegen.

Lees meer »

Zuidplas sluit recreatiegebieden in Paasweekend

9 apr 2020

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zullen de parkeerterreinen bij recreatiegebieden in de gemeente Zuidplas worden afgesloten op vrijdag 9 en het Paasweekend. Het gaat om:

Lees meer »

Supermaan boven de Hollandsche IJssel

8 apr 2020

Als de maan zich met zo’n heldere lucht zo laat zien , dan moet je er wel een foto van maken. Dat lukte zelfs met een eenvoudige digitale Sony camera met een lens die 50x kan inzoomen.

Lees meer »

Natuur profiteert van coronacrisis

8 apr 2020

De lucht is knalhelder, buiten is het relatief stil, een voorbijknetterende motor nagelaten. Niemand praat meer over stikstofvervuiling, CO2-uitstoot. De natuur vaart er wel bij en daarmee ook de mensen die met deze temperaturen buiten zitten. Een stukje wandelen is lekker rustig, want iedereen houdt netjes afstand. En hoe fijn kun je nu genieten van alle eendjes in het water, de eerste tortels die uitvliegen en de weidevogels.

Lees meer »

Start vaarseizoen uitgesteld

2 apr 2020

De start van het recreatievaarseizoen, dat 1 april had moeten beginnen is vanwege coronabesmettingsgevaar uitgesteld. Dit betekent dat de bruggen en sluizen bediend worden volgens het winterregime. Voor bepaalde bruggen moet dan 24 uur van tevoren opening worden aangevraagd. Er is geen verbod op varen in het algemeen, maar tochtjes maken wordt lastig en wordt streng afgeraden.

Lees meer »
Augustus 1924

1924-2015 Jan Montyn

17 aug 1924

Schilder graficus Jan Montyn werd op 13 november 1924 als Jan Montijn geboren in een zwaar gereformeerd gezin in Oudewater. Vooral zijn vader, huisschilder en ouderling, was zwaar op de hand. Toen hij twintig was ontvluchtte hij dat keurslijf door soldaat te worden. Dat werd het begin van een avontuurlijk leven, dat hem in 1944 dienst van de Kriegsmarine in de loopgraven in Letland aan het Oostfront bracht om te vechten tegen Bolsjewieken, die hij door zijn opvoeding beschouwde als de antichrist. Na verblijf in een Nederlandse opvoedingsgesticht na de oorlog, vocht hij in 1950 in Korea in dienst van het Franse Vreemdelingenlegioen.

Lees meer »
Oktober 1922

1922-2022 Haastrechtse Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw

6 okt 1922

Het passionistenklooster aan de Hollandsche IJssel tegenover Hekendorp, tussen Haastrecht en Oudewater, dat een nieuw wooncentrum voor ouderen wordt, is uniek in Nederland. Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School en is nu een Rijksmonument. Het was een seminarie en opleidingscentrum voor missionarissen van de congregatie van de passionisten. Passionisten zijn katholiek en vallen niet onder het pauselijke gezag. De locatie werd het in 1968 bestuurscentrum voor Nederland en Noord-Duitsland. Daarna kreeg het een andere invulling. Tot de sluitingsdienst die op zondag 20 november 2022 in de Sint-Gabriëlkerk werd gehouden door Provinciaal Overste van Nederland en Noord-Duitsland Pater Mark Robin Hoogland zorgden de kloosterlingen nog voor inwonenende demente ouderen en konden mensen er terecht voor bezinning of een retraite.

Lees meer »
Januari 1908

1908 Eerste Rotterdamse Marathon was heen en weer naar Gouda

1 jan 1908

De Nederlandsche Athletiek-Unie organiseerde samen met het Rotterdamsch Nieuwsblad op zondag 24 mei een groot nationaal sportfeest met als titel “De Olympische Spelen”. Het programma de avond ervoor met een sportfeest in De Doele. De sportactiviteiten werden opgeluisterd met muziek en zang en zouden eindigen met vuurwerk. Hoogtepunt was de de eerste Rotterdamse marathon, die zou worden werd gadegeslagen door tienduizenden toeschouwers.

Lees meer »
Januari 1848

1820-1893 Met Jan Smits verdween Ambachtsheerlijkheid Nieuwerkerk aan den IJssel

1 jan 1848

Na een lange tijd eigendom van de stad Gouda te zijn geweest, kwam in 1848 de Ambachtsheerlijkheid Nieuwerkerk aan den IJssel in handen van een particulier. Jan Anthonie Smits was de enige en laatste ambachtsheer die trots gebruik kon maken van de titel Heer van Nieuwerkerk. Eerder was de heerlijkheid altijd een combi Capelle en Nieuwerkerk geweest, waar in het begin ook Moordrecht onder viel. Met zijn overlijden verdween de ambachtsheerlijkheid, want Smits van Nieuwerkerk bepaalde testamentair dat de ambachtsheerlijkheidsrechten na zijn overlijden moesten worden vernietigd en zo geschiedde na zijn overlijden in 1893.

Lees meer »
Januari 1798

1798-1863 Gerardus Emaus de Micault

1 jan 1798

Deze tekenaar en etser was de zoon van Pieter Emaus de Micault (Dordrecht) en Maria Charlotte van der Lith (Helmond). Gerardus werd geboren in Helmond (17 februari 1798) en was van beroep belastingontvanger in Den Haag, Lochem, Culemborg en als laatste in Gouda, waar hij ook overleed op 25 november 1863. Daarom wordt hij beschouwd als amateur. Etsen en tekenen leerde hij van schilder, tevens officier, Ernst Willem Jan Bagelaar. Niet vreemd daardoor dat Gerardus veel soldatentaferelen maakte en studies van paarden. Ook maakte hij landschappen en illustreerde hij een haar-amulettenstudie met litho’s. Museum Gouda heeft veel van zijn werken, maar ook Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Lees meer »
Januari 1787

1787 Gouwenaar Cornelis de Lange van Wijngaarden hield prinses Wilhelmina in gijzeling

1 jan 1787

De doortastende Wilhelmina van Pruisen, vrouw van stadhouder Willem V van Oranje-Nassau werd in 1787 door de patriotten halverwege Schoonhoven en Haastrecht bij Bonrepas aan de Vlist aangehouden en naar naar Hekendorp geleid. In het buurtschap Goejanverwellesluis werd ze ingerekend door het Goudse Vrijcorps onder leiding van Gouwenaar Cornelis de Lange van Wijngaarden. Beleefd maar dwingend sloot hij haar op in een boerderij naast de sluis. Wat was er aan de hand?

Lees meer »
Januari 1763

1763 Gedoe rond afdammen Mallegatsluis

1 jan 1763

In een berichtje in de Amsterdamsche Courant van 22 februari 1763 wordt schier achteloos gemeld dat de schutsluis van de Hollandsche IJssel naar de Gouwesluis via de Statensluis een half jaar wordt gesloten.

Lees meer »
Januari 1755

1755-1925 Familieleden Bisdom van Vliet

1 jan 1755

In het Haastrechtse Museum Paulina Bisdom van Vliet vindt u de inrichting met inboedel van de laatste eigenaresse zoals die was bij haar overlijden in 1923. De rijke dame, die kinderloos stierf, liet haar hele fortuin aan een stichting na, met als beding dat alles moest blijven zoals het was.

Lees meer »
Januari 1682

1682-heden Wielen langs de Groenendijk veroorzaakt door dijkdoorbraak

1 jan 1682

Op maandag 26 januari 1682 teisterde een woeste storm de kust van de Lage Landen. De stormvloed die ontstond, trof vooral Zeeland. Maar liefst 161 polders overstroomden en er vielen veel slachtoffers. In Dordrecht stortte zelfs een ondergelopen molen vol vluchtelingen in. Tien mensen kwamen daar om. Het opstuwende water trof ook de Hollandsche IJsseldijk in het Ambacht Nieuwerkerk en Capelle. Het sloeg twee gaten in de Groenendijk tussen Kortenoord en Klein Hitland. Beide zo’n twintig meter breed. Tussen beide doorbraken bleef een stukje dijk staan van ongeveer zes meter.

Lees meer »
Januari 1680

1680 Gouda-Rotterdam was de langste straatweg van Nederland

1 jan 1680

Na de aanleg van de eerste trekvaartverbinding tussen Haarlem en Amsterdam, halverwege de Gouden Eeuw in 1632, bleek dit transportsysteem een schot in de roos. Het passagiersvervoer over water beviel. Geen gehobbel over de weg, maar comfortabel reizen. De strekschuiten vertrokken volgens een strak schema en werden snel populair. Amsterdam-Weesp volgde snel, zo ook Amsterdam Naarden. Ook het Friese zag het voordeel en legde het traject Leeuwarden Harlingen aan. Nederland kreeg hierdoor een openbaarvervoersysteem dat zijn gelijke niet kende.

Lees meer »
Januari 1668

1668 Pieter Post bouwmeester Goudse Waag

1 jan 1668

In Gouda staan een aantal eeuwenoude, markante gebouwen, waarvan het stadhuis en de Sint-Janskerk misschien de meeste aandacht krijgen. De Waag of Kaaswaag, die recht achter het stadhuis staat, wordt vaak als derde genoemd. Hij is aan het eind van de Gouden Eeuw gebouwd en is dus de jongste van de drie. De stad gaf bouwmeester Pieter Post de opdracht de Waag te bouwen, toen zij in 1667 voor 15 jaar het waagrecht van de Hollandse Rekenkamer mocht pachten.

Lees meer »
Januari 1650

1650-1655 Rembrandts ex gevangen in Goudse tuchthuis

1 jan 1650

De beroemdste meesterschilder van de Gouden Eeuw Rembrandt van Rijn was zo van slag door het gedrag van de wraakzuchtige Geertje Dirckx, het kindermeisje van zijn zoon Titus, dat hij lange tijd niets kon schilderen. Hij betaalde er uiteindelijk zelf voor om haar ver van Amsterdam in het Goudse tuchthuis krijgen. Dat stond op de plek waar nu de Casimirschool is aan de Groeneweg. Hier bleef Geertje vijf jaar lang opgesloten. De vraag is waarom deze ongeletterde Amsterdamse, die waarschijnlijk met Rembrandt oud had willen worden, in deze vrouwengevangenis belandde.

Lees meer »
Januari 1637

1637-1703 Goudse zeeheld Roemer Vlacq roemloos ten onder

1 jan 1637

In de Gouden Eeuw was de handelsvloot wereldwijd verantwoordelijk voor de rijkdom van de Lage Landen. Maar dat had zijn keerzijde, want er waren letterlijk kapers op de kust. De oorlogsschepen werden ook ingezet bij conflicten tussen de naties. We kennen allemaal de zeehelden Tromp en De Ruyter. Roemer Vlacq kreeg deze heldenstatus niet, net als de Goudse admiraal Jan den Haen. Hij stierf in 1703 aan zijn verwondingen in een ongelijke strijd tegen de Fransen.

Lees meer »
Januari 1632

1632-1707 Hendrik Bary

1 jan 1632

Hendrik Bary (1632-1707) had meer succes dan zijn mede-leerling bij Reinier van Persijn, Aert van Waes. Bary werd een bekend portrettist. Van zijn helden Willem van Oranje, Michiel de Ruyter, Hugo de Groot en Erasmus maakte hij gravures, maar ook spotprenten. Over geld maakte hij zich als regent van het tuchthuis van Gouda geen zorgen. Zijn vrouw was Margaretha, dochter van burgemeester Govert Suijs.

Lees meer »
Januari 1631

1631-1683 Slaafje op ruiterportret Maurits Lodewijk I van Nassau Lalecq

1 jan 1631

Maurits Lodewijk I was de zoon van de nooit getrouwde Prins Maurits van Oranje die de heerlijkheden de Lek en Beverweerd van zijn vader erfde, zodat hij zich ondermeer Heer van Lalecq kon noemen. We weten dat Maurits Lodewijk I en zijn jongere broer Hendrik voor hun neef stadhouder Willem III op veldtocht gingen. Hendrik van Nassau, heer van Ouderkerk, sneuvelde al jong en kreeg een prominente plek in het praalgraf van de Ouderkerkse dorpskerk

Lees meer »

1631-1714 Christoffel Pierson

1 jan 1631

Christoffel Pierson werd in 1631 Den Haag geboren als zoon van een soldaat. Hij verhuisde naar Schiedam en trouwde in 1652 met Maria Willems. Het aanbod dat hij in 1653 tijdens zijn verblijf met zijn leermeester Meyburg in Duitsland kreeg om hofschilder van koningin Christina van Zweden te worden, sloeg hij af. Een jaar later nam het koppel met hun kind zijn intrek in Gouda.

Lees meer »
Januari 1630

1630-1676 Admiraal Jan den Haen had steenplaats in Ouderkerk met twee zellingen in Nieuwerkerk

1 jan 1630

De Goudse admiraal Jan den Haen kreeg niet zo’n heldenstatus als de zeehelden Tromp of De Ruyter en ging ondanks zijn rang roemloos ten onder tijdens een ongelukkige zeeslag in Italië. Toch maakte Jan heel veel mee in de 27 jaren die hij bij de marine van de Republiek der Zeven Provinciën diende.  Jan en zijn gelijknamige zoon investeerden hun verdiensten in steenplaats de Doornboom in Ouderkerk aan de IJssel.

Lees meer »

1630-1673 Adriaen van der Spelt

1 jan 1630

Adriaen van der Spelt (±1630-1673) werd omstreeks 1630 in Leiden geboren als zoon van de oorspronkelijk uit Gouda afkomstige glazenmaker Job Adriaensz. van der Spelt. Hij was waarschijnlijk omstreeks 1644 een leerling van Wouter Crabeth II. Hij is vooral bekend geworden als schilder van (bloem)stillevens. In 1658 werd hij lid van het schildersgilde in Leiden. Daarna vestigde hij zich als kunstschilder in Gouda. Van 1664 tot 1670 schilderde hij in Berlijn aan het hof van de Frederik Willem van Brandenburg, keurvorst van Brandenburg.

Lees meer »
Januari 1620

1620-1664 Aert van Waes

1 jan 1620

Aert van Waes (±1620-na 1664) werd vooral bekend door zijn prenten van alledaagse figuren: ‘aartige boerten’ volgens kronieker Walvis. Hij legde landlopers, zigeuners en boeren vast. Geen opdrachtgevers waarop een kunstenaar op binnenliep. Volgens de historicus Walvis zou ook hij de tocht via Frankrijk naar Italië hebben gemaakt als leerling van Crabeth. Het etsen leerde hij van Reinier van Persijn. Van Waes (±1620-na 1664), was zo gefrustreerd dat hij van met zijn kunst niet genoeg kon verdienen, dat hij de hiernaast afgebeelde ets maakte in 1645. Het bijschrift spreekt boekdelen. 

Lees meer »
Januari 1617

1617-1672 Goudse pijpen maken begint in de Gouden Eeuw

1 jan 1617

De Goudse pijpen waren in de Gouden Eeuw een begrip, geen product van eigen inwoners, maar van Engelse huurlingen van het Staatse leger die tijdens het Twaalfjarig Bestand wat bijverdienden met pijpen maken.

Lees meer »

1617-1649 Jan Ariens Duyff

1 jan 1617

Op 18 Juni 1626 belandde Jan Ariensz. Duyff (1617-1649) op negenjarige leeftijd in het Weeshuis. Daar viel zijn schilderstalent op en ging hij in de leer bij zijn neef Wouter Crabeth II. Hij werd bekend door zijn portretten en genrevoorstellingen.

Lees meer »
Januari 1615

1615-1668 Reinier van Persijn

1 jan 1615

Net als vele kunstenaars trok de in Alkmaar geboren Reinier van Persijn (1615-1668 naar Rome. Evenals Crabeth II werd hij lid van de Roomsche Schildersbent de Bentvueghels onder de naam Narcissus. Hij vestigde zich in Gouda en trouwde met Elisabeth van Raemburgh. Na haar overlijden huwde hij opnieuw, nu met Maria, de dochter van schilder Wouter Crabeth II.

Lees meer »
Januari 1609

1609-1672 Willem Vroesenhuis gebouwd van opbrengst loterij

1 jan 1609

Aangevoerd door de bikkelharde geuzenleider Lumey, veroverden in 1572 de protestantse watergeuzen Gouda. Vervolgens staken ze het klooster van Sint Margaretha tegenover het Oudemannenhuis bij de Sint Janskerk in brand. Het klooster ging verloren, maar omdat een aantal mannen wisten te voorkomen dat het vuur oversloeg bleef het huis ertegenover met zijn inboedel behouden

Lees meer »
Januari 1602

1602-1647 Jan Franse Verzijl

1 jan 1602

Jan Franse Verzijl (1602-1647), was eveneens een leerling van Wouter Crabeth II. Net als zijn leermeester bezocht hij Italië en wordt hij tot de caravaggisten gerekend. Uit het testament van zijn moeder blijkt dat hij rond 1625 in Rome verbleef, waarna hij rond 1629 de Goudse levensdraad weer oppakte. De roomse kunstenaar schilderde waarschijnlijk vaak in opdracht van pastoor Willem de Swaen voor de schuilkerken en statie ‘de Tol’ in Gouda. Een deel van het werk van Verzijl bevindt zich in Museum Gouda.

Lees meer »
Januari 1595

1595-1626 Goudse Oost-Indiëvaarders Cornelis en Frederik de Houtman

1 jan 1595

De naam van het Houtmanplantsoen met een monument in Gouda hebben we te danken aan de inspanningen van de gebroeders Cornelis en Frederik de Houtman. In de Gouden Eeuw waren ze actief in de handel op de Oost. Hun avonturen laten zich lezen als een roman die zich afspeelt in de tijd van ontdekkingsreizen en de specerijenhandel en dat ging niet zonder tegenslagen. De helden van toen, zijn de bruten van nu, want de mannen die hun leven in de waagschaal zetten voor de rijkdom van de Lage Landen en zichzelf natuurlijk, gingen over lijken.

Lees meer »

1595-1613 Jan Daemesz. de Veth

1 jan 1595

Schilder Jan Daemesz. de Veth werd in 1595 Leiden geboren en trok in 1613 waarschijnlijk net als de Gouwenaar Wouter Crabeth II, via Frankrijk naar Rome om zich daar als schilder verder te ontwikkelen. Na zijn terugkeer in Nederland vestigde hij zich in Gouda, waar hij diverse schutterstukken schilderde.

Lees meer »
Januari 1594

1594-1644 Wouter Pietersz Crabeth II

1 jan 1594

Crabeth II werd geboren in 1594 als kleinzoon van de Goudse glazenier Wouter Crabeth I en zoon van schepen en burgemeester Pieter Woutersz Crabeth. Hij leerde het schilderen van Cornelis Ketel, waarna hij in 1613 (net als zijn Leidse collega Jan Daemesz. de Veth) via Parijs en Aix-en-Provence naar Italië vertrok om met als bijnaam ‘De Almanak’ lid te worden van het schildersverbond de Bentvueghels. Crabeths werk werd daardoor zeer zeker beïnvloed door Italiaanse meesters schilders als Caravaggio. Crabeth werd in Italië vanwege zijn afkomst Wouter van der Gou genoemd.

Lees meer »
Oktober 1578

1578-1636 Goudse weeskinderen moesten werken van de Aalmoezeniers

13 okt 1578

Weeskinderen in Gouda werden opgevangen in het Weeshuis. Als ze ouder dan tien jaar waren moesten ze weven en spinnen, met het idee dat ze tot ze volwassen waren een vak leerden om te voorzien in de arbeidskrapte van die tijd. Die situatie duurde van 1578 tot 1636. 

Lees meer »
December 1576

1576-1679 Van Nassaus van Heerlijkheid de Lek

22 dec 1575

Een groot deel van de Krimpenerwaard behoorde in de Gouden Eeuw toe aan de Van Nassaus. Toen prins René van Chalon van Orange, geboren als Reinhart van Nassau Breda, overleed, zorgde keizer Karel V ervoor dat René’s neefje, Willem van Nassau Dillenburg, zijn bezittingen kreeg. Ook de heerlijkheid De Lek viel hem ten deel, een groot deel van de Krimpenerwaard, met Ouderkerk als belangrijkste plaats.

Lees meer »
December 1574

1574-1673 Zwarte Dood in Gouda

22 dec 1573

In de jaren 1574, 1625, 1636 en 1673 heerste er de pest in Gouda.  Voor de slachtoffers werd in 1614 op de plaats van het hoofdgebouw van het leegstaande Maria Magdalenaconvent (nummer 22 op stadskaart uit 1585) aan de Varkensmarkt een pesthuis gebouwd. De kapel werd afgebroken en gebruikt om het middenschip van de Sint Janskerk te verhogen.

Lees meer »

1574 De dijk kreeg 16 gaten om door de polders te kunnen varen bij ontzet van Leiden

22 dec 1573

De Tachtigjarige Oorlog ging niet onopgemerkt aan de Hollandsche IJssel voorbij. Met name de boeren werden getroffen, toen de boel onder water ging om Leiden te ontzetten. De jonge Staten van Holland, onder leiding van stadhouder prins Willem van Oranje, namen woensdag 30 juli 1574 het besluit om met schuiten via Schieland en Rijnland naar de uitgehongerde stad te trekken dat door Spaanse troepen werd bezet. De dijk langs de Maas en Hollandsche IJssel tussen Rotterdam en Gouda moest daarvoor op 16 plekken deels worden afgegraven om het polderland rond Leiden onder water te kunnen zetten. Dit stuk zeedijk werd bewust gekozen, omdat vanaf daar nog zoetwater kon worden ingelaten, anders zou de schade aan de landbouwgrond niet te overzien zijn.

Lees meer »
December 1573

1573-1672 Sint-Janskerk de langste van Nederland

22 dec 1572

De huidige Sint-Janskerk werd gebouwd op een plek waar al eerder kerken stonden. De fundering uit de 15e eeuw, had in 1552 door blikseminslag nog een brand te verduren gehad, waardoor de kerk moest worden hersteld.

Lees meer »
Juli 1572

1572 Hollandsche IJsselsteden bij eerste vrije Statenverkiezingen in Dordrecht

9 jul 1572

Op 19 juli 1572 waren de eerste vrije Statenverkiezingen in de refter van het Dordtse Augustijnerklooster. Daarvoor kwamen vertegenwoordigers van de twaalf Hollandse steden die tegen koning Filips II van Spanje revolteerden, waaronder Gouda en Oudewater. Ze erkenden de soevereine prins Willem van Nassau-Dillenburg van Orange als hun stadhouder. Het autonome prinsdom Orange was een stadstaatje aan de Rhône boven Avignon dat Filips Willem erfde na het kinderloos overlijden van zijn neef René van Chalon, tevens graaf van Nassau-Breda. Namens Willem nam zijn vriend Filips van Marnix van Sint-Aldegonde deel aan het overleg. De geuzen werden vertegenwoordigd door wrede Willem van der Mark, heer van Lumey. Dit moment was ook zo’n beetje de aftrap voor de Gouden Eeuw. 

Lees meer »
December 1572

1572-1648 Voordrachtskunsten Goudse rederijkers

22 dec 1571

Toen Gouda in 1572 koos voor Oranje, ging er een heel andere wind waaien en dat greep ook in op de tradities van de toneel- en dichtgezelschappen. De katholieke gemeenschap met zijn normen en waarden, waar hun uitingen, al dan niet schertsend, op waren gebaseerd, kreeg een andere invalshoek. De katholieke feestdagen waarop werd opgetreden, kwamen te vervallen.

Lees meer »

1572-1699 Goudse tuchthuis was liefdadigheidsinstelling

22 dec 1571

Waar nu het schoolplein van de Casimirschool is aan de Groeneweg, stond een van de belangrijkste vrouwenkloosters van de stad: het grote Catarijnenklooster. Na de omwenteling in 1572 kwamen de Goudse kloosters leeg te staan en kregen een andere functie. Wandtapijtwevers of lissiers, die het Vlaamse Oudenaarde waren ontvlucht voor de Spaanse heersers, namen het Catarijnenklooster in gebruik. Bijgebouwen van het klooster konden een anderen functie krijgen. Zoals de paterswoning. Die kwam in 1610 in beeld om te fungeren als vrouwengevangenis om daar ‘dames die niet wilden deugen, voor een tijd vast te zetten’.

Lees meer »
  • (9 / 10)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Zie ook onze Facebookgroep 

Meer over HIJM »

Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via contact@hijm.info 

 


Delen Deel Share Pinnen Delen

Tip voor ouders met kleine kinderen

Frederik Steenmuis is een leuk (voor)leesboek van de Nieuwerkerkse Anne Westenberg, helemaal geïllustreerd door Lizzy Nieuwenhuis. Het gaat over een muis die in de steenovens op Klein Hitland belandt.

Het kwam tot stand dankzij een bijdrage van de gemeente Zuidplas. Door aankoop van het boek (€ 15,00) steunt u de Stichting Steenovens Klein Hitland.

Het is ondermeer verkrijgbaar in de boekwinkel, bij Leefgoed de Olifant, Streekmuseum Krimpenerwaard.

Meer informatie of direct kopen bij de auteur: www.frederiksteenmuis.nl 

Delen Deel Share Pinnen Delen

De door ons verstrekte informatie is uitsluitend bedoeld ter verificatie op juistheid bij de betrokken instanties.  Al betrachten we zorgvuldigheid, voor niet correct weergegeven feiten of kennelijke schrijffouten kunt u ons niet in gebreke stellen. Constateert u een dergelijke omissie, geeft dit dan s.v.p. snel door, zodat we het bericht snel corrigeren/verwijderen. We gebruiken beeldmateriaal bedoeld voor de beoogde publiciteit, rechtenvrije foto’s van Creative Commons en eigen beeldmateriaal waarvan het beeldrecht berust bij Rob Stolk Concepts.

© 2017 - 2025 HIJM.info