Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 36 2020

De Tromps uit Gouds Museum gaan verhuizen

Onlangs is dit schilderij van de kinderen van admiraal Tromp, rond 1650 gemaakt door Jacob Willemsz Delff de jongere, gerestaureerd zodat het weer in volle glorie tentoongesteld kan worden. Het schilderij belandde in de collectie van Museum Gouda, omdat men aannam dat de schilder Jacob Willemsz Delff uit Gouda kwam. Dit gold wel voor zijn grootvader, portretschilder  Jacob Willems (Delff de oudere ±1550-1601) , maar die verhuisde op 25-jarige leeftijd naar Delft, waar hij een hele schildersdynastie stichtte...

met zijn vrouw Maria Nagel. Kleinzoon Jacob Willemsz Delff de jongere (1619-1661), de schilder van het doek, is het kind van Jacobs jongste zoon, portrettist Willem Jacobsz Delff (1580-1638) en Geertruid van Miereveld.

Het familieportret wordt in Gouda als een vreemde eend in de bijt beschouwd en daarom hangt het er vanaf oktober niet meer. Het verhuist niet naar Delft, wat logisch lijkt, maar gaat in bruikleen naar het Historisch Museum Den Briel, waar veel aandacht is voor de Tachtigjarige Oorlog Daar is het familieportret beter op zijn plek, want hier komt admiraal Maarten Harpertszoon Tromp immers vandaan. Voor wie Den Briel een beetje ver weg vindt: het werk nu is het nog te zien in Gouda! 

Foto Musuem Gouda

Lees meer »
Week 35 2020

Plastic Soup Surfer komt over de IJssel

'Plastic Soup Surfer' Merijn Tinga supt binnenkort over het getijdendeel van de Hollandsche IJssel tijdens zijn Wakkere Wegwerpers Tour. Het is een tocht van 550 kilometer op zijn supboard, die 31 augustus start in Maastricht en 16 september eindigt in Schiermonnikoog. Hij is dagelijks 6 uur op zijn supboard onderweg en gaat daarbij langs scholen, politici, afvalinzamelaars, wetenschappers en plastic activisten. De Leidenaar doet dit om aandacht te krijgen voor gescheiden afvalinzamelen op scholen. In tegenstelling tot particulieren betalen scholen nu nog voor afvalscheiding. En hij meent dat dit niet nodig is als leerlingen als bewustwordingsproces het afval op school zelf scheiden of geen wegwerpproducten meer gebruiken. Op de zevende etappe 6 september supt hij via de Hollandsche IJssel van Rotterdam naar Gouda.

Foto’s en info thehappyactivist.org 

Lees meer »

GroenLinks stelt vragen bij Staten over sanering EMK-terrein

GroenLinks Statenlid Robert Klumpes bezocht het EMK-terrein aan de IJssel en de Sliksloot op Stormpolder in Krimpen aan den IJssel omdat GroenLinks zich zorgen maakt omdat de beoogde sanering dreigt te mislukken. Gebleken is dat de damwanden te zwak zijn voor de werkzaamheden die moeten worden verricht en dat er meer gif in de grond zit dan verwacht. Dat brengt onverwacht meer kosten met zich mee, dan voorzien. De overheid heeft al miljoenen geïnvesteerd om het veilig te maken. Drie jaar geleden kocht de gemeente het terrein van de staat om het schoon te maken en er een bedrijventerrein van de maken.

De malafide chemisch afvalverwerker Exploitatie Maatschappij Krimpen (EMK), die tussen 1970 en 1980 opereerde ging failliet en liet een gifbelt achter op het terrein waar vanaf de 16e eeuw een steenfabriek stond en vanaf 1896 een steenkoolteerfabriek. Van zo’n 73.000 ton chemisch afval dat bij EMK werd aangeleverd is niet bekend waar het is gebleven. Een deel van de vervuiling werd bij de sanering ingepakt en een pompinstallatie zorgt er sindsdien voor dat het grondwaterpeil binnen de damwanden laag blijft. 

GroenLinks Zuid-Holland heeft het probleem nu bij de Provinciale Staten neergelegd. Meer hierover staat op een speciale website giftbeltkrimpen.net

Lees meer »

CRa wil nieuwe overeenkomst tussen boer en maatschappij

Het College van Rijksadviseurs (CRa) is met een lijvig rapport uitgekomen over de toekomst van de Krimpenerwaard. Het kreeg de titel 'Op weg naar een New Deal tussen boer en maatschappij. Het toekomstbeeld 2050 gaat uit van een combinatie tussen agrarische productie en de productie van een gezonde bodem, schoon water, schone lucht, grote biodiversiteit en een aantrekkelijk landschap voor bewoners en recreanten.

Uit de pilot die is gehouden is gebleken ‘dat in het veenweidegebied de lat niet altijd op 100% moet liggen om in totaal de meeste meerwaarde te kunnen genereren. Uitgangspunt van het toekomstperspectief is dan ook te komen tot een maximale inspanning om de bodemdaling en uitstoot van broeikasgassen te reduceren, in combinatie met transitie naar een extensievere vorm van (melk)veehouderij.

Behoud van de melkveehouderij is van belang voor de economie van het gebied; het behoud en de versterking van het agrarisch cultuurlandschap en de ontwikkeling van een rijk gevarieerd, biodivers landschap. In de Krimpenerwaard anno 2050 draait het om vijf principes: maximale inspanning klimaatopgave, biodiverse weides, landschaps- en natuurinclusieve kringloopbedrijf, landschappelijke zonering van de polder en nieuwe verbindingen tussen boer en burger (producent en consument).

In 2050 worden er voor zo’n half miljoen consumenten ‘landschapsinclusieve’ melkproducten geproduceerd. De eerlijke prijs moet deels komen uit korte, lokale voedselketens.

Direct aansluitend op de kernen en stroomruggen langs de rivieren zijn er kleinschalige en afwisselende zones ontwikkeld, waar fruitbedrijven (gemengd met kippen), agro-forestry, (melk)veehouderijen, recreatiebedrijven, verkooppunten voor lokale producten elkaar afwisselen. Het is een toegankelijk uitloopgebied met vele (kleinere) routes, wandel- en fietspaden. Vanuit deze ‘verbindingsgebieden’ is een sterke relatie is opgebouwd tussen de agrarische bedrijven en de mensen die in de omgeving wonen. Hier concentreren zich de verkoopplekken voor streekproducten, de recreatieve voorzieningen en kunnen verschillende agrarisch bedrijven bezocht, bekeken en ‘geproefd’ worden.

Uitnodigende erven

In 2050 kunnen veel erven bezocht worden door publiek. Het is mogelijk om het productieproces te zien, streekproducten rechtstreeks bij de boer te kopen, even te verpozen in een boomgaard of theetuin, ergens op een veldje te kamperen, een huisje te huren op het erf, het (vooral) werk op de boerderij mee te maken.

Je kunt het rapport hier downloaden.

Lees meer »

Waterleiding breekt en spoelt stukje dijk weg

Door een waterleidingbreuk tussen de IJsselsdijk 188 en 233 in Krimpen aan den IJssel stroomde dinsdag een deel van de dijk in een modderstroom de lager gelegen polder in. Ook in het huis dat daar staat, valt in een tweet van het waterschap te lezen. Door de breuk kwamen 90 gezinnen zonder water te zitten. De weg werd onmiddellijk afgesloten om de leiding en de dijk weer te kunnen repareren. De breuk levert voor zover bekend geen gevaar op voor de dijk.

Lees meer »

Opnieuw tijgermug in Montfoort

Met de autobanden die Kagro in Monfoort importeert, komt ook water met larven van de venijnige tijgermug mee, volgens actiegroep Stop Invasieve Exoten. Inwoners van Montfoort worden daarom jaarlijkse gefronteerd met deze muggen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzoekt de inwoners van het stadjes aan de IJssel daarom om stilstaand water in de tuin weg te halen, om te voorkomen dat zich een volgende generatie ontwikkelt.

De zich snel mondiaal verspreidende Aziatische tijgermug hoort niet in Nederland thuis. Vanaf net over de grens met onze zuiderburen tot aan het Middellandse-Zeegebied zijn ze inmiddels onuitroeibaar en vooral overdag actief onder bomen. De beestjes vliegen dartel van gastheer naar gastheer en prikken pijnlijker dan een gewone mug. De tijgermug brengt virussen over zoals het denguevirus, dat de ongeneeselijke knokkelkoorts veroorzaakt. De muggen zijn te herkennen aan de witte vlekjes op hun lichaam. RTV Utrecht sprak met Wilfred Reinhold van SIE. Bron: RTVUtrecht.nl

Lees meer »
Week 34 2020

Boa’s vallen in slangenkuil

Als het is wat het lijkt, dan is het flink mis met de reputatie van handhaving in de gemeente Zuidplas. Het heeft er namelijk alle schijn van dat twee, misschien zelfs vier van de zes boa’s die in dienst van de gemeente moeten toezien op het correcte gedrag van haar inwoners, afgelopen weekend dingen in het verlaten raadhuis deden, die niet door de beugel kunnen. De videobeelden van ramen waarachter simultaan mogelijk sexuele handelingen door de boa’s worden verricht gingen viraal. Deze laten weinig aan de verbeelding over. Omdat het in een shot van twee ramen op verschillende verdiepingen van het nieuwe raadhuis in Nieuwerkerk aan den IJssel plaatsvindt, komt het bijna surrealistisch over. Heel Nederland had het erover, van Jinek, Dumpert tot Hart van Nederland, Binnenlands Bestuur. Zelfs in België haalde de absurditeit Het Laatste Nieuws (HLN.be). Lokale en landelijke kranten en social media staan er bol van en iedereen heeft er een mening over.

Loco-burgemeester wethouder Jan Verbeek (CDA) kreeg er alle aandacht door, want die mocht namens de gemeente de pers te woord staan bij afwezigheid van de verantwoordelijke portefeuillehouder burgermeester Han Weber. Voorlopig zijn de betrokken boa’s op non-actief gesteld. Door de gemeente wordt een intern- en extern onderzoek ingesteld om de onderste steen boven te krijgen. Van de opnamen krijgt hij geen rode oren, maar dat er sexuele handelingen worden verricht in het Raadhuis vindt hij ontoelaatbaar.

De beelden zouden gemanipuleerd kunnen zijn, maar gezien de gefilmde reactie van de op de beelden herkenbare handhavers, lijkt dat niet het geval. Toen de twee mannen in uniform door de jongeren die de opnames maakten na afloop bij de dienstuitgang werden geconfronteerd met hun daden, vluchtten ze terug het Raadhuis in. Wie de dames achter de ramen zijn, is niet bekend.

Nieuwe boa’s zijn niet een twee drie te vinden. De gemeente heeft daarom hulp toegezegd gekregen van de buurgemeenten. Nu helemaal hard nodig vanwege de toezicht op de naleving van coronamaatregelen. Het zal hoe dan ook veel belastingcenten gaan kosten om uit te zoeken wie betrokken waren bij de hete standjes en om tijdelijke vervangers in te zetten of, mocht het leiden tot ontslagen, nieuw personeel te vinden.

Handhavers die niets met het voorval te maken hebben, zijn zwaar de dupe, want die worden, zeker door jongeren, hierdoor ook niet meer serieus genomen. De grappen over het voorval doen in ieder geval de ronde.  Ook vragen velen zich af wat de consequenties zijn voor de privé-relaties van de betrapte ambtenaren.

Lees meer »

Grondwaterpijl stabiel

Het Koninklijke Nederlandse Waternetwerk (KNW) meldt dat het grondwaterpeil door de vele neerslag van het afgelopen weekend weer is aangevuld. De verwachting is dat het de komende weken niet slechter zal worden. Op dit moment is het tekort landelijk gemiddeld 245 mm. De maatregelen van de waterschappen en Rijkswaterstaat blijven daarom van kracht. In de Hollandsche IJssel is het chloridegehalte licht verhoogd door de lage Rijnafvoer begin augustus, springtij, windopzet en hoge onttrekkingen vanwege het warme weer. “De door droogte verzwakte bomen laten vervroegd blad vallen, worden getroffen door insectenvraat of sterven. Vennen, poelen, beken vallen voor het 3e jaar op rij langdurig droog. Veenbodems zijn voor het 3e jaar op rij uitgedroogd.”

De hoge temperatuur van het oppervlaktewater, die nu zorgt voor blauwalg, vissterfte en botulisme, neemt de komende dagen af. De afvoer van de Rijn en Maas daalt, maar blijft voldoende om in de watervraag te voorzien. Meer details: h2owaternetwerk.nl

Lees meer »
Week 33 2020

Poëzieroute in Haastrecht

Poëziewandelroute met gedichten van Henk Kooijman

Landschapsdichter Henk Kooijman (1928-1988) was een kind van Haastrecht. Tijdens zijn zwerftochten door polders en dorpen werd hij geïnspireerd tot het schrijven van zijn gedichten. De ‘poldersjamaan’ die in 1972 naar Gouda verhuisde, kon het zichtbare landschap rijmen met de innerlijke wereld. Je kunt van vrijdag 4 september tot en met woensdag 30 september een poëziewandeling maken in de Hoogstraat, die begint bij het Museum Paulina Bisdom van Vliet (foto). Deze wandeling voert je langs 20 gedichten en is een initiatief van oud polderdichter Corrie Grootendorst, vormgever Emmy van Harskamp, Peter Visser en Nelie Gerritsen van het Van den Akkerfonds, die de poëzie van Henk Kooijman een warm hart toedragen. De uitvoering werd mogelijk gemaakt door het Van den Akkerfonds, de Krimpener Kunstwaard en particulieren.

De getoonde gedichten komen uit de verzamelbundel ‘Waar ik kook ben, ik draag mijn weiland mee’, samengesteld door Arjen Struik.

Lees meer »

Waarom Goudse Schouwburg krap bij kas zit

In een paginagroot interview in de Goudse Post van afgelopen woensdag leggen theaterdirecteur Tineke Maas en Nina Angkotta aan redacteur Marianka Peters uit waardoor de succesvolle Goudse Schouwburg nu krap bij kas kwam te zitten, dat er 37 medewerkers moesten worden ontslagen. En dat ondanks de twee ton subsidie van de gemeente Gouda om de boel dit jaar te redden. Deze bijdrage aan het zo belangrijke theater, dat een bovenlokale functie vervult, bracht de Goudse SGP ertoe om te opperen om de kaarten voor niet-Gouwenaars duurder te maken, of de omringende gemeente te vragen bij te dragen aan de instandhouding van dit culturele instituut, dat wat de artiesten betreft tot de fijnste zalen in Nederland behoort om op te treden. De succesformule en slimme programmering, die ervoor zorgde dat het theater tot op heden zonder overheidbijdragen kon bestaan, werkt nu averechts, omdat het niet het reguliere gesubsidieerde circuit bekend is.

Het verhaal maakt volkomen helder dat veel van de inkomsten zijn verdampt door verplichtingen aan artiesten die niet konden optreden door de Coronacrisis en dat er een gat van drie ton is geslagen in de omzet die normaliter uit commerciële verhuur van de schouwburg komt.

Ook de formule om 80 procent van de kaartjes in de voorverkoop aan de man te brengen, waardoor veel voorgefinancierd kan worden, viel in het water. 75 procent daarvan belandde wel bij de gedupeerde artiesten. De inhaalrace die nu volgt, levert niet meer omzet op, want op dezelfde momenten kunnen er geen nieuwe activiteiten worden geprogrammeerd, terwijl de lasten wel zijn doorgaan. Het ontslaan van zoveel medewerkers was de enige oplossing om te overleven.

Lees meer in www.goudsepost.nl 

Lees meer »

Zorgen over plan Bolderkade

In Het Kontakt van deze week wordt gemeld dat CDA-raadslid Kees Larooij van Krimpenerwaard vragen heeft gesteld over de ontwikkeling van het plan Bolderkade op de plek waar het terrein van bulkoverslagbedrijf Varo Energy Netherlands aan de IJsseldijk Noord 55b was gevestigd, ook bekend als het Avia-terrein. Het ligt aan de Hollandsche IJssel in Ouderkerk aan den IJssel. De omwonenden maken zich zorgen, zo bleek uit een werkbezoek van het CDA. Ze klagen over stankoverlast en olie op de IJssel, van het gesaneerde terrein. Een deel van de vervuilde grond daar is verwijderd en een deel is ingepakt. Ook maken de buren zich zorgen over de omvang van de geplande nieuwbouw, het plan Bolderkade van Lambrane Ontwikkeling B.V., dat voorziet in drie appartementengebouwen met in totaal 40 woningen.

Het net buiten de kom gelegen perceel van 6.200 m2 wordt ontwikkeld door Labrane Holdings zusteronderneming Mattone Bouwmeesters. Mattone is eveneens onderdeel van de Lambrane Groep van dga Peter Groenendijk, die is gevestigd op bedrijventerrein Hoofdweg in Capelle aan den IJssel.

Op het kaartje staan de drie wijken die op dit moment langs de IJssel worden gerealiseerd.

Lees meer »

Concordia baadt in rood

Gisteren werd overal in Nederland red alert gegeven voor de evenementenbranche die harde klappen krijgt door de Coronacrisis. Dat gebeurde symbolisch door de cultuurgebouwen rood te verlichten. Ook Theater Concordia in Haastrecht deed mee om hier aandacht voor te krijgen en Janet de Graas maakte daar een foto van.

De campagne wordt geleid door samenwerkende fabrikanten, bedrijven en freelancers die getroffen zijn door de sluiting. Ons doel is aandacht te krijgen en financiële steun voor de mensen en bedrijven in deze sector te verlengen tot ze weer aan het werk kunnen. Nederland kent een sterke evenementensector die niet verloren mag gaan. Meer lees je via #WeMakeEvents.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »