Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 24 2020

Provincie Utrecht trekt 6 miljoen uit voor steunpakket cultuur- en erfgoed.

Hoewel veel zaken nog worden uitgewerkt, is een aantal uitgangspunten geformuleerd voor het verlenen van steun aan cultuur en erfgoed. Daar is 6 miljoen voor gereserveerd. Onderzocht wordt hoe dit verdeeld kan worden en er wordt een digitaal loket voorbereid waar men terecht kan met vragen.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: ”We willen met gemeenten, de fondsen en instellingen in overleg hoe we de regionale culturele sector het best kunnen ondersteunen. Dat kost tijd, tijd die we eigenlijk niet hebben. We starten alvast met de voorbereidingen voor een steunloket, want mochten Provinciale Staten positief besluiten in juli, dan kunnen we meteen van start. Niets doen is op dit moment geen optie.”

De 6 miljoen is niet genoeg om de hele Utrechtse cultuur- en erfgoedsector te ondersteunen. Daarom  wordt met andere overheden en fondsen afgestemd wie welke verantwoordelijkheid op zich neemt en wordt een beroep gedaan op deskundigen. Uitgangspunten zijn bijvoorbeeld: toekomstbestendigheid van een organisatie, cofinanciering door gemeenten, regionaal belang van de instelling, relatie van de instelling met het provinciale beleid, tonen van cultureel ondernemerschap en flexibiliteit en zoveel mogelijk regionale spreiding. 

Het kan ingezet worden bij een dreigend faillissement: een lening, garantie of subsidie; het aanpassen aan de anderhalve meter samenleving: inzet van deskundigen; wegvallen van vrijwilligers: financiële ondersteuning en voor kennisdeling, onderzoek etc.

Nieuwe cultuur- en erfgoedprogramma

Provinciale Staten heeft deze week het nieuwe cultuur- en erfgoedprogramma ‘Voor Jong & Altijd’ vastgesteld. Met dit programma geeft de provincie de komende vier jaar richting aan de cultuursector, wil ze inhoudelijk bijdragen aan de toegankelijkheid van cultuur en waardevol erfgoed instand houden.

Lees meer »

Nieuwe sloepensteigers in Montfoort en Haastrecht

Zowel in Montfoort als in Haastrecht worden extra sloepensteigers aangelegd. Dit gebeurt in het kader van de steigerprojecten Schansen Hollandsche IJssel en Varen langs de Rampjaarroute georganiseerd door de Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Er worden later borden bijgeplaatst met informatie. Ook in Zwammerdam komt er een nieuwe sloepensteiger, maar dit gebeurt pas in 2021 in combinatie met de limes-steiger.

De aanleg van de sloepensteiger in Montfoort gebeurt op 22 juni. In Haastrecht vindt dat plaats in juli. De steigers liggen op de Prins Willem III vaarroute die de Oude Hollandse Waterlinie heeft uitgezet in het gebied van de Oude Hollandse Waterlinie. Een uitgebreide toelichting staat op de website oudehollandsewaterlinie.nl/nieuwe-vaarroutes

Lees meer »
Week 23 2020

Ooievaars op Leefgoed hebben weer kuikens

De ooievaars op het hoge nest op Leefgoed de Olifant hebben ook dit jaar weer kuikens. Het is in het voorjaar altijd de kers op de taart voor bezoekers aan de prachtige Beeldentuin op het Leefgoed aan de Groenendijk 325 in Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Lees meer »

Leefgoed Beeldentuin officieel geopend

Burgemeester Han Weber en recreatiewethouder Daan de Haas van gemeente Zuidplas openden zaterdag in besloten kring officieel de Leefgoed Beeldentuin 2020 aan de Groenendijk op Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel. De veertig beelden die de expositie telt, zijn deze zesde editie aangevuld met vijf land artcreaties die in de beeldentuin werden gebouwd in het kader van 10 Jaar Zuidplas. Ook de enthousiaste nieuwe directeur van Recreatieschap Hitland Ton Aker was van de partij. Het welkomstwoord was van Ariann Kraaijeveld van Stichting Leefgoed de Olifant die de organisatie doet.

Na de opening, waarvoor de gemeentevertegenwoordigers de linten moesten verwijderen die het toegangshek afsloten, waaierden de genodigden uit over het Leefgoed om van de kunstenaars zelf toelichting te krijgen over de werken. De hoogwaardigheidsbekleders waren in het bijzonder geïnteresseerd in de land art, omdat dit gesubsidieerd is door de gemeente in het kader van 10 Jaar Zuidplas. Bedenker Bart Belonje ziet het als de start voor een tweejaarlijks land art festival in Park Hitland.

Na het zien van de creaties die nu op het Leefgoed staan, en nog in aanbouw zijn, ontbrak het niet aan enthousiasme bij de gemeentelijke hoogwaardigheidsbekleders  en de Ton Aker van Park Hitland, die ervaring heeft met dit soort evenementen. De aanzet met de vijf land art-objecten krijgt daardoor welhaast zeker een vervolg, maar dan in het publieke gebied tussen de golfbaan en Leefgoed de Olifant.

Informatie en tickets voor de Beeldentuin: www.Leefgoed.nl. Zie ook onder EXPO’S

Lees meer »

Gouda investeert in rijdende boetemachine

De gemeente Gouda verwacht binnen een jaar de 75 mille terug te verdienen die ze gaat investeren in een scanauto die meer duizend auto’s kentekenplaten per uur kan controleren. Dit najaar moet deze auto de straat op om de zwartparkeerders aan te pakken. Dit betekent niet dat de boa’s die per persoon maar 90 geparkeerde auto’s kunnen checken, thuis gaan blijven, want die wil de stad inzetten bij het adequaat oplossen van problemen die de foutparkeerders veroorzaken; denk aan het blokkeren van los- en laadplekken of bezetten van invalidenparkeerplaatsen.

Voor wie Gouda nog niet zo goed kent, is het handig om vooraf te checken waar je wel en niet kan parkeren, want in de stad zelf is dat niet overal even duidelijk aangegeven. Gelukkig is er internet en kun je via gis.gouda.nl/viewer/app/internet_parkeerzones door op de gekleurde vakken of de parkeer(garage)symbolen te klikken zien welke tarief wanneer geldt.

In het kort komt het er op neer dat je buiten de parkeergarages in de binnenstad op zondag de hele dag gratis kunt parkeren en alle avonden/nachten tussen 21.00 en 09.00 uur

In de gele en groene sectoren (begrensd door de Fluwelensingel, Kattensingel en Turfmarktsingel) kost het van maandag tot en met zaterdag 4 euro per uur van 9.00-21.00 uur en 15 euro per dag.

In de blauwe sectoren kost het maandag tot en met zaterdag 2 euro per uur van 9.00-21.00 uur en 10 euro per dag. 

Op de parkeerplaatsen is het maandag tot en met zaterdag ook 2 euro per uur, maar het dagtarief is dan voor Klein Amerika en het Schouwburgplein 8 euro en voor de Vossenburchkade 5 euro.

 

Parkeergarages

Nieuwe Markt  - Zaterdag 1 euro per 24 minuten; overige dagen 1 euro per 26 minuten en 12 euro per dag.

Stationsgarage - Werkdagen 2 euro per uur en 10 euro per dag. Weekend 1 euro per uur en 5 euro per dag.

Bolwerk - 1 euro per 28 minuten, 13 euro per dag.

Lees meer »

Hinder door asfalteren in Krimpenerwaard

Aan een aantal wegen in de Krimpenerwaard vinden in juni onderhoudswerkzaamheden plaats, waaronder opnieuw asfalteren. Op woensdag 10 juni is het Toepad in Krimpen aan den IJssel aan de beurt en de Tiendweg en Molenweg in Krimpen aan de Lek. Donderdag 11 juni Kadijk Oost in Bergambacht en de Kerkweg en Breekade in Ouderkerk. Wetering West in Lekkerkerk wordt woensdag 17 juni aangepakt.

Tijdens de werkzaamheden kan het verkeer niet over de weg omdat de asfaltlaag te zacht is. De werkzaamheden vinden per weg en per dag plaats tussen 7.00 en 17.00 uur.  

Fietsverkeer en voetgangers worden langs het werk geleid door verkeersregelaars. Automobilisten, vrachtverkeer en motoren kunnen de wegen het beste op genoemde dagen mijden. Lukt dat niet, dan kunnen de verkeersregelaars aangeven hoe en wanneer men bij het juiste adres kan komen. De genoemde data kunnen wijzigen als de weersomstandigheden niet goed genoeg zijn om te asfalteren.

Lees meer »

Dierenweide Goverwelle ontvangt weer bezoekers

Mondjesmaat is de Dierenweide Goverwelle in Gouda onder aan de dijk richting Haastrecht weer open. Als vanouds dinsdag van 9.30-11.30 uur en woensdag tot en met zondag 14.00-17.00 uur. Het is veilig voor 15 bezoekers, kinderen onder begeleiding. Speelgoed voor de zandbak moeten de kinderen zelf meenemen. De dieren zijn buiten en de wc buiten gebruik.

Foto is van pasgeboren geitjes op www.dierengoverwelle.nl. Hier vindt u ook meer informatie. 

 

Lees meer »

Grutto’s live te volgen

3-6-2020

Triest nieuws deze week: grutto’s Annemieke, Sietse en Johan in De Nesse zijn hun kuikens verloren. We kunnen deze 3 grutto’s wel blijven volgen via de satellietzenders. Sietse en Johan zagen we deze week in De Nesse, in het gezelschap van 10 tot 30 andere grutto’s. Annemieke is helemaal naar Zuid-Spanje gevlogen, non-stop met een gemiddelde van 80 km/u.

Ook bij Bergambacht-Oost vervelend nieuws bij grutto Marielle. Het nest is leeg en verlaten en er komen ook geen nieuwe gegevens binnen van haar zender. Mogelijk is haar dus iets overkomen. Maar grutto Jaco doet het hartstikke goed. Met zijn kuikens zit hij nog op hetzelfde perceel als waar het nest zat.

 

28-5-2020

In de Krimpenerwaard zijn vijf grutto’s voorzien van een gps-zender, waardoor onderzoekers live kunnen volgen waar ze zich bevinden. De bedoeling is om door het volgen van de dieren die Annemieke, Sietse, Johan, Jaco en Mariëlle zijn genoemd meer inzicht te krijgen in hun gedrag. Als je mee wil kijken kan dat via deze link naar het team Piersma op Global Flyway Network https://bit.ly/3cewmQV,waarvan de afbeelding een screendump is. Volgens een Facebookbericht is Annemieke inmiddels zoekgeraakt en Sietse zijn kuikens verloren. De drie andere vogels broeden nog. Het is de bedoeling om ook hun kuikens straks te volgen.

Lees meer »

Bezoek Gouda Cheese Experience eindelijk mogelijk

Het heeft even geduurd, en de Coronacrisis maakte het nog lastiger, maar 1 juni is de nieuwste attractie van Gouda toch opengegaan: de Gouda Cheese Experience. Wie binnengaat loopt over de Melkweg om de Koe te ontdekken die de grondstof levert voor alle Goudse kazen en hoe van melk kaas wordt bereid. Er zijn ontdekwanden, je kunt virtueel melken, kazen keren en handelen met handjeklap. Het is vooral voor kinderen een leuk en leerzaam uitje. Je vindt de attractie aan de Agnietenstraat 21 in Gouda. Openingstijden 10.00-18.00 uur. Een bezoek duurt een tot anderhalf uur. Vanwege de afstandsregels mogen er voorlopig per 5 minuten 6 personen in. Tickets voor 5-15 jaar € 13,00 en vanaf 16 jaar € 14,50. Meer informatie: www.goudacheese-experience.com 

Lees meer »

Filmhuis Gouda wordt dankzij crowdfunding nog mooier

De crowdfundingsactie van de stichting die het Filmhuis Gouda expoloiteert loopt boven verwachting. Het doelbedrag van 19.000 euro werd al snel bereikt, en daarom is ervoor gekozen de lat hoger te leggen en direct door te gaan om drie nieuwe toiletten te kunnen maken. Het streefbedrag wordt nu 25.000 euro. Het bestuur besloot tot de ingrijpende verbouwing die met de vrijwilligers wordt uitgevoerd omdat de zaal toch dicht moest vanwege COVID-19. Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden al achter de rug en kan met de inrichting worden beginnen. De zaal is vergroot en wordt voorzien van een tribune. Wie mee wil helpen om alles financieel rond te krijgen kan bijdragen via www.voordekunst.nl/filmhuisgouda. Als alles naar planning verloopt, kan de zaal in juli weer open voor publiek.

Lees meer »

Oudste beuk bij Bisdom van Vliet in de problemen

Het AD.nl/Gouda meldt dat de oudste rode beuk van Nederland in de tuin van museum Paulina Bisdom van Vliet in zijn laatste levensfase is beland. Erfgoedhovenier Gerrit Reijm, de verzorger van de boom, maakt zich zorgen. Er groeien zwammen op  dat is geen goed teken. De boom stond er al in 1692, toen de rivier nog lang niet gekanaliseerd was. Het verhaal is dat Goudse handelaar Adriaan Bisdom de boom plantte toen hij zijn nieuwe huis betrok. Hij kocht de heerlijkheid Van Vliet vanwege de titel ambachtsheer, die hij vervolgens mocht voeren. Zijn nazaten vervulden veel lokale regenteske taken en bouwden ook de nieuwe woning op die plek, dat in 1923 museum Paulina Bisdom van Vliet werd, maar ze lieten de boom op de oever van de Hollandsche IJssel intact. Reijm gaat bezien of het de moeite loont om een reddingsplan te maken voor de markante donkerrode boom, waarvan de kruin op bijgaande foto te zien is.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »

Waarom gaat Hollandsche IJsselkering niet dicht om zoetwater te bufferen?

Om te voorkomen dat de Hollandsche IJssel verzilt, wordt nu zoetwater vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten om het waterniveau in de waterschappen op orde te houden in plaats van bij Gouda uit de Hollandsche IJssel. Daarom vroegen we ons af waarom de Hollandsche IJsselkering (HIJK) op het hoogste punt van hoogtij niet dicht gaat, zodat het binnengestroomde zoetwater in de rivier kan worden gebufferd en niet richting zee verdwijnt bij laagtij? Dan kan als gebruikelijk bij Gouda worden ingelaten om het achterland te voorzien van voldoende zoetwater. We stelden de vraag aan Rijkswaterstaat en kregen snel antwoord van Jeroen Vinckers, senior adviseur assetmanger Afdeling Stormvloedkeringen.

Lees meer »

“Hollandsche IJssel moet erfgoedlijn worden”

De Nieuwerkerkse vrijwilligers Gerard Hoogerwaard (adviseur erfgoed) en Rob Stolk (HIJM) werken aan een advies dat ertoe moet leiden dat de Hollandsche IJssel wordt opgenomen in een erflijn van de provincie, zoals de Erfgoedlijn Waterdriehoek, of een eigen Erfgoedlijn. Het draagvlak uit de erfgoedsector is er zeker, menen de twee. De getijrivier was immers van essentieel belang voor de ontwikkeling van Holland. Niet alleen vanwege de rol die de rivier als transportader vervulde, met Gouda als een van de belangrijkste steden, maar ook als zogenoemde werkrivier. Op de oevers werden bakstenen gebakken, schepen gebouwd, touw, netten, kabels en doeken gemaakt. Zonder deze activiteiten zou Holland, in bijzonder het Rotterdamse havengebied, zich niet hebben ontwikkeld tot wereldspelers.

Lees meer »