Grutto’s live te volgen

Gepubliceerd op 3 juni 2020 om 20:33

3-6-2020

Triest nieuws deze week: grutto’s Annemieke, Sietse en Johan in De Nesse zijn hun kuikens verloren. We kunnen deze 3 grutto’s wel blijven volgen via de satellietzenders. Sietse en Johan zagen we deze week in De Nesse, in het gezelschap van 10 tot 30 andere grutto’s. Annemieke is helemaal naar Zuid-Spanje gevlogen, non-stop met een gemiddelde van 80 km/u.

Ook bij Bergambacht-Oost vervelend nieuws bij grutto Marielle. Het nest is leeg en verlaten en er komen ook geen nieuwe gegevens binnen van haar zender. Mogelijk is haar dus iets overkomen. Maar grutto Jaco doet het hartstikke goed. Met zijn kuikens zit hij nog op hetzelfde perceel als waar het nest zat.

 

28-5-2020

In de Krimpenerwaard zijn vijf grutto’s voorzien van een gps-zender, waardoor onderzoekers live kunnen volgen waar ze zich bevinden. De bedoeling is om door het volgen van de dieren die Annemieke, Sietse, Johan, Jaco en Mariëlle zijn genoemd meer inzicht te krijgen in hun gedrag. Als je mee wil kijken kan dat via deze link naar het team Piersma op Global Flyway Network https://bit.ly/3cewmQV,waarvan de afbeelding een screendump is. Volgens een Facebookbericht is Annemieke inmiddels zoekgeraakt en Sietse zijn kuikens verloren. De drie andere vogels broeden nog. Het is de bedoeling om ook hun kuikens straks te volgen.