Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL


Week 48 2020

Mallemolen houdt 24-uurs marathon

De Mallemolen aan de Moordrechtse Tiendeweg 3 in Gouda gaat 24 uur non-stop draaien. De Goudse Molenaarsvereniging viert zo het feit dat de molen nieuwe zeilen heeft gekregen. Vrijdag 16.00 uur is de start. Via de sociale media-kanalen gaat de Vereniging van Goudse Molenaars zoveel mogelijk mensen bij dit evenement betrekken, omdat het fysiek bijwonen op dit moment niet mogelijk is. De zeilen werden vorige week tijdens een speciale instructiedag voor leerling molenaars aangebracht...

De molen van de gemeente Gouda is een grondzeiler en bemaalt de wijk Korte Akkeren. Hij werd in 1804 gebouwd door Leendeert van der Starre uit Zevenhuizen. Een eeuw later nam een machinaal gemaal de klus over en werd hij buiten gebruikt gesteld. In 1907 werd de Malle Molen ontmanteld en omgebouwd tot woonhuis van de machinist van het gemaal. Tien jaar geleden ging er een andere wind waaien werd hij in oude glorie hersteld en kreeg hij opnieuw een bemalingsfunctie voor het gebied dat er sinds het ontstaan van de Oostpolder heel anders is gaan uitzien. Nu maar hopen dat het vrijdag en zaterdag waait.

Foto www.goudsemolens.nl 

Lees meer »

Jongerentheater Quint zoekt acteurs en figuranten voor My Roots

Heb je affiniteit met film en acteren? Dan kan Jongerentheater Quin uit Capelle je goed gebruiken voor de film My Roots die ze wil maken. Jaarlijks maakt de theatergroep een jongeren- en familievoorstelling met jongeren uit deze regio. My Roots gaat over een 16-jarig meisje dat aan de armoede wil ontsnappen. Er zijn voor de film nog 14 jongeren en 10 volwassenen nodig met diverse culturele achtergronden. De meeste rollen kosten drie tot acht dagdelen. Er zijn vier rollen die wel de nodige tijd kosten. Lijkt het je wat, dan kun je je voor 5 december melden via jongerentheaterquint.nl. Voor met informatie: secretariaat@jongerentheaterquint.nl 

Lees meer »

Welke dieren mogen in de Krimpenerwaard blijven leven?

Ecologisch adviseur Rudi Terlouw vindt dat er nagedacht moeten worden over de manier waarop predatoren kunnen worden bestreden in de Krimpenerwaard. Dit om de weidevogels te beschermen, zo schrijft hij in het blad Waardvogel van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK). Als bestrijders van predatoren ziet hij de jagers van Wild Beheer Eenheid Krimpenerwaard, NVWK, terreinbeheerders, agrarische belangenvertegenwoordigers en weidevogelbeschermers.

De grootste oorzaak van het verdwijnen van de weidevogels, zijn niet natuurlijk niet de predatoren, maar de mensen die het landschap ongeschikt hebben gemaakt voor de weidevogels. Predatoren kunnen zich hier wel ontwikkelen. Hij heeft het dan over de vos, kiekendief en buizerd die normaliter nauwelijks voorkwamen in open grasland. De hoeveelheid meeuwen, kraaien, marterachtigen en verwilderde katten, die het voorzien hebben op eieren en kuikens, neemt toe. Hij adviseert om planken over sloten te verwijderen en rommelbulten waar roofdieren zich graag schuil houden, weg te halen. Terlouw beseft dat het maatschappelijk draagvlak om roofdieren te bestrijden klein is, maar wil het wel bespreekbaar maken. (Bron Kontakt Krimpenerwaard)

Lees meer »

Vogelgriep slaat hard toe

Vogels die dood uit de lucht vallen. Het klinkt luguber, een foute film, maar dat is wel wat vogelgriep H5 doet op dit moment. Zwalkende zwanen en ganzen in het Hitland Park en de Krimpenerwaard, die door de griep worden overvallen en omkomen door luchtgebrek, omdat dit virus hun luchtwegen aantast. Gemeenten hebben een ophokplicht en een vervoersverbod ingesteld voor pluimvee en pluimvee gerelateerde producten. Het is niet besmettelijk voor de mens, maar het is al vaker voorgekomen dat het virus muteert en wel voor een menselijke griep zorgt. Vliegende dieren zijn namelijk de belangrijkste overbrengers van griep. De natuurbeheerders en gemeenten waarschuwen om dode of zieke dieren niet aan te raken en de dierenambulance in te schakelen. Die weten hoe ze ermee om moeten gaan. In een leghennenbedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater) moeten al 100.000 kippen worden geruimd.

Lees meer »
Week 47 2020

Geen Gouda bij Kaarslicht, maar wel Lichtpuntjes Gouda

Gouda bij Kaarslicht gaat dit jaar vanwege corona digitaal. De mensen kunnen elkaar daardoor niet op de Markt ontmoeten. Omdat dit een beetje onpersoonlijk is, heeft Gouda Bruist een sfeervol alternatief bedacht. Peterpaul Kloosterman en Heleen van Praag leggen in de Goudse Post van deze week aan Marianka Peters uit hoe dat in zijn werk gaat. Het komt erop neer dat iedereen die van plan is zijn huis sfeervol te verlichten zich bij www.goudaverlicht.nl  kan melden, zodat je deze locatie in een zelf te maken wandelroute kan opnemen. Er komen 65 aangekklede kerstbomen door de stad te staan, de winkelstraten worden feestelijk verlicht en de etalage krijgen een kerstlook. Via de winkeliers in de binnenstad zijn gratis kaarten verkrijgbaar met een speciaal voor Gouda gemaakte liedtekst 'Wij dragen het licht' van  Elise Mannah. Ze treedt op tijdens de digitale editie van Gouda bij Kaarslicht. Het is de bedoeling dat je die stuurt in de vorm van een wens, compliment of hulpaanbod. Iedereen wordt gevraag een gele sjaal te dragen tijdens het winkelen om te laten zien dat je de binnenstad niet in de kou laat staan.

Jongeren worden uitgedaagd een filmpje te maken van 65 seconden over 'Lichtpuntjes Gouda’. De winnenfilmpjes worden getoond in Cinema Gouda.

In de Goudse Schouwburg wordt het kerstverhaal Scrooge van Charles Dickens in tien minuten verteld door een oudere acteur en een meisje, geregiseerd door Peter Meijer.

Er gaat ook een dagboek rond, waarin iedereen een verhaal, recept, tekening, gedicht of wat dan ook kan zetten om te delen met de buren. Een mobiele anderhalve meter bank reist door de wijken om een praatje op te houden.

Lichtpuntjes Gouda wordt verzorgd door Gouda Bruist, SOG, Een Heerlijk Thuis, Wijkteam Nieuwe Park, Kleintheater Zwaan, Goudse Schouwburg, Cultuurhuis Garenspinnerij, Sportpunt Gouda, Gouda bij Kaarslicht, Kwadraad, Gemiva, Burennetwerk, Goudapot en vele vrijwilligers.

Meer informatie: www.lichtpuntjesgouda.nl 

Lees meer »

Bounce Valley naar CapelleXL

Aan de Lylantse Baan 3 in Capelle aan den IJssel opent binnenkort Bounce Valley Rotterdam, volgens de drie initiatiefnemers het eerste zogenoemde airpark van Nederland. Hun inspiratie haalden ze uit Engeland. Het wordt een indoorruimte van 1500 vierkante vol luchtspringmatrassen met obstakels, klim- en glijbanen, waar bezoekers naar hartelust te keer kunnen gaan. De eigenaren denken dat niet alleen kinderen hiervan gebruik gaan maken. Ook de ouders worden uitgedaagd om met de kinderen mee te doen.  Ook verwachten ze bezoeken van vereniging en bedrijven die een bootcamp willen houden. De verwachting is dat Bounce Valley nog dit jaar van start gaat.

Lees meer »

Danny de Vries beëdigd als burgemeester van Oudewater

Afgelopen maandag heeft Danny de Vries voor het eerst de ambtsketen van Oudewater gedragen. Deze werd omgehangen door zijn echtgenoot. Een rituele taak, normaliter verricht door de loco-burgemeester, in dit geval Bob Duindam, die kon vanwege coronabesmetting echter niet aanwezig zijn. Hiermee kwam een eind aan de interimperiode van plaatsvervangend burgemeester Wim Groeneweg. De Vries (CDA) is de zestiende burgemeester van het zelfstandige stadje, hij volgt Pieter Verhoeve op die vorig jaar naar Gouda vertrok. De Vries komt uit de voorlichtings-/communicatiewereld en werd ondermeer bekend door de documentaire over de vuurwerkramp in de stad Enschede, waar hij op dat moment woonde. Naast de meest gangbare zaken die in een burgemeestersportefeuille zitten, houdt hij zich ondermeer bezig met communicatie, de inhoud van de gemeentelijke website, dierenwelzijn en het evenementenbeleid.

Foto Danny de Vries (gemeente Oudewater)

Lees meer »

Leefgoed krijgt nieuwe vergaderruimtes

De positieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben Leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk aan den IJssel het volste vertrouwen gegeven in de toekomst. De stijgende vraag naar vergader- en partijenzalen, ook de afgelopen zomermaanden, heeft voor een vergroting van de personele staf gezorgd, maar daarvoor waren de voorzieningen nog niet optimaal. Daarom is besloten er geheel in Leefgoedstijl een grotere vergaderruimte bij te creëren, die locatie De Blokhut bij de parkeerplaats gaat vervangen. Het pand naast het restaurant, waar nu nog vergaderlocatie De Plaets is, wordt de overleg-, kleed- en eetruimte.

Vergaderlocatie De Plaets verhuist naar het nieuwe pand. Ter vervanging van De Blokhut komt daar een tweede zaal met uitzicht over het polderlandschap die De Weide gaat heten. Waar bij de nieuwbouw van De Hut gekeken is naar ecologie (het dak is begroeid), ligt bij De Weide de aandacht op energie. Het hele dak en een deel van de wand wordt bedekt met zonnepanelen die moeten bijdragen aan de eigen elektriciteitsvoorziening.

‘Dan is niet alleen economisch de juiste balans gevonden voor een gezonde exploitatie, maar ook voor de fysieke invulling van het gebied, waar aandacht is voor natuur, cultuur en samenkomen,’ aldus mede-directeur Ahja Sipkema. Naar verwachting is de nieuwbouw gereed in tegen de herfst van 2021. ’We mogen hopen dat de coronacrisis dan achter de rug is en we weer grotere groepen mogen ontvangen. Tot dat moment zijn de vergaderruimtes als cursus- en vergaderlocatie beschikbaar, al is de capaciteit tot 12 personen beperkt vanwege de 1,5 meter norm. Zie ook www.leefgoed.nl

Lees meer »

Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht hoopt op bijdrage uit ANWB Fonds voor traplift

Tot 24 november kan bij de ANWB worden gestemd voor het maatschappelijk meest inspirerend project in de provincie. Het ANWB Fonds stelt daar 10 mille per provincie voor beschikbaar. Gemaal de Hooge Boezem achter Haastrecht doet een gooi naar dit bedrag door zoveel mogelijk mensen op te roepen om hun project te stemmen: ze willen dolgraag een traplift maken, zodat mindervaliden alle afdelingen, waaronder de filmzaal op de zolder van het museumgemaal, kunnen bezoeken. Het project staat bij anwb.nl/stem als een van de acht projecten waarop kan worden gestemd.

Foto Promotie Gemaal

Lees meer »

Staatssecretaris vindt saneringskosten gifbelt maatschappelijk onverantwoord

Het lijkt erop dat de gifbelt op Stormpolder niet verder wordt opgeruimd. De drie miljoen die uitgetrokken was voor de schoonmaak van het terrein, bleek niet genoeg. Het Ministerie gaat er waarschijnlijk niet meer in investeren, want die beschouwt de huidige situatie als veilig, terwijl de Milieudienst onlangs nog constateerde dat er nog gif weglekt in de Sliksloot. 

Zes hectare van de Krimpense Stormpolder, op de hoek van de IJssel en de Sliksloot, is in de tweede helft van vorig eeuw zwaar vervuild. De veroorzakers, Cindu en de Exploitatie Maatschappij Krimpen (EMK), die op de voormalige steenplaats waren gevestigd, kunnen niet meer ter vreantwoording worden geroepen. EMK heeft zich het meest schuldig gemaakt aan de vervuiling, die liet het giftig afval dat ze zouden verwerken gewoon weglopen in de grond en in de IJssel. De gemeente Krimpen aan den IJssel kreeg daarna het terrein in handen en vatte het plan op om het met staatssteun schoon te maken. Er werd drie miljoen voor uitgetrokken. Het idee was om het daarna als bedrijventerrein in te richten en te verkopen. Helaas bleek tijdens de werkzaamheden dat de damwanden die moeten voorkomen dat de troep in het water beland te zwak waren voor de beoogde operatie en dat de schoonmaakoperatie kostentechnisch uit de hand gingen lopen. Extra overheidsgeld om het bouwrijp op te kunnen leveren zit er vooralsnog niet in, want staatssecretaris Stientje van Veldhoven van infrastructuur heeft te kennen gegeven dat de nodige investering niet in verhouding staan tot de maatschappelijke kosten. Het ministerie beschouwt de huidige situatie als veilig, terwijl de Milieudienst vorige jaar nog heeft gemeld dat aan de Slikslootzijde nog gif weglekt. Twee Groen Links-leden van Krimpen aan de IJssel zetten giftbeltkrimpen.net op om het bij het publiek en vooral de politiek onder aandacht te houden. Deze week schenkt ook Het Kontakt hier aandacht aan.

Lees meer »

Veenweiden Krimpenerwaard in Nature Today: ‘postzegels die lijden onder verzuring en verdroging’

Onder de kop ‘Floristische parels in de Krimpenerwaard: terug van weggeweest’ schrijft Stef van Walsum van Floron in Nature Today. dat van de flora in de veenweidepolder Krimpenerwaard weinig meer over is. Van alle hectaren blauwgraslanden, veenmosrietlanden en dotterbloemhooilanden zijn postzegels bewaard gebleven die lijden onder verzuring en verdroging. Herstelmaatregelen lijken succesvol te zijn.

De opkomst van de melkveehouderij en het gebruik van meststoffen begin vorige eeuw heeft een enorme invloed gehad. Door varkens- en kunstmest verdwenen schrale onbemeste graslanden. Er kwamen voedselrijke en soortenarme graslanden. Van de duizenden hectaren blauwgrasland bleven er slechts enkele tientallen over, waaronder de Veerstalblokboezem tussen Gouda en Gouderak, al is de flora daar niet zo rijk als vroeger. De proef van 25 jaar geleden om ter plekke 20 centimeter van de bemeste grond af te plaggen en maaisel af te voeren werp nu zijn vruchten af. De historische zaadbank werd door het afgraven blootgelegd met waardoor langlevende zaden zoals Teer guichelheil, Blonde zegge en Draadzegge konden ontkiemen. Na enkele jaren kwamen ook de eerste orchideeën terug, waaronder de Rietorchis en de Brede orchis, maar ook de Moeraswespenorchis. Het uitgebreide artikel wil lezen klikt hier.

Lees meer »

Het ziet er somber uit voor weidevogels

Nature Today komt met de schokkende waarheid: het gaat niet goed met de boerenlandvogels. Het gaat om 26 soorten, waaronder de grutto en de patrijs. Sinds 1990 is het aantal namelijk met 70 procent afgenomen. De vogelstand van soorten die in struweel, buitengebieden en op erven broeden, bleef gelijk. Maar vogel als scholeksters en kievitten lijden onder het geïntensiveerde landgebruik dat een grote impact heeft op de bodem en ervoor zorgt dat het land minder voedsel voor de weidevogels te bieden heeft. De begroeiing biedt te weinig bescherming voor nesten en rondscharrelende kuikens, waardoor die het slachtoffer worden van roofdieren. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft eind oktober van organisaties die zich met vogelbehoud bezighouden het resultaat ontvangen met hun bevindingen. Dat zijn Sovon, LandschappelNL en de bond Friese VogelWachten (BFVW). In dat verslag ook informatie over weidevogelvriendelijk beheer binnen reservaten en op agrarisch land, aldus Nature Today.

Lees meer »

NIEUWS


Hollandsche IJssel wordt geen erfgoedlijn

De collectieve inspanningen van de afgelopen jaren konden gedeputeerde Meindert Stolk (CDA) niet overreden om de Hollandsche IJsselregio een eigen erfgoedlijn te geven, of aan een bestaande erfgoedlijn toe te voegen. De gelaagdheid van de Hollandsche IJssel maakt dit te ingewikkeld,  kiezen voor aansluiting op een bestaande erfgoedlijn zou de regio te kort doen. Het besluit is teleurstellend, niet alleen voor Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk als burgerinitiatiefnemers, maar vooral voor de betrokken gemeenten en stakeholders die zich achter (de onderbouwing van) het blauwe bidboek 'Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn' schaarden, om erfgoed toegankelijker te maken binnen een organisatiestructuur en met de middelen die een provinciale erfgoedlijn biedt.

Lees meer »

Organisaties rond Hollandsche IJssel willen liefst eigen Erfgoedgebied

Op initiatief van de Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, de burgerinitiatiefnemers van Hollandsche IJssel verdient Erfgoedlijn, kwamen nagenoeg alle lokale erfgoedorganisaties, -eigenaren en gemeenten uit de Hollandsche IJsselregio samen die hun pleidooi bij de provincie ondersteunen. In dit overleg spraken vertegenwoordigers van zo’n twintig partijen over de manier waarop de deze regio het erfgoed beter beleefbaar kan maken. Slechts enkele belanghebbende organisaties ontbraken, die vooraf te kennen hadden gegeven zich aan te sluiten bij de initiatieven. De provincie doet onderzoek naar de uitbreiding van de Erfgoedlijnen Waterdriehoek en Trekvaarten met de Hollandsche IJssel. De stakeholders uit Krimpen, Capelle, Krimpenerwaard, Zuidplas en Gouda, en de gemeente zelf, hebben tijdens de vergadering unaniem de voorkeur uitgesproken voor een eigen Erfgoedregio Hollandsche IJssel waarop bestaande Erfgoedlijnen zich aansluiten. Zo komt de eigenheid van de Hollandsche IJsselregio beter tot zijn recht dan als onderdeel van een bestaande Erfgoedlijn. Deze boodschap is aan de provincie overgebracht en aan het adviesbureau Arcadis.

Lees meer »

Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Lees meer »

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

Lees meer »

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Lees meer »

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Lees meer »

Update over Oostindiëvaarders De Houtman

Omdat het VOC-verleden van de Goudse gebroeders De Houtman, waarnaar een park is vernoemd en een monument, ter discussie staat, heb ik het verhaal over de omstreden broers in de rubriek Historie->Markante personen nog eens onder de loep gehouden. Frederik de Houtman blijkt niet alleen bekend vanwege zijn soms brute optreden in De Molukken, maar ook door de nauwkeurige sterrenwaarnemingen die hij en Pieter Dirksz Keyser voor de bekende cartograaf Petrus Plancius maakten van het zuidelijk halfrond. Tot op de dag van vandaag worden de namen van twaalf sterrenstelsels, die aan de hand van deze waarnemingen zijn samengesteld, gebruikt. Ook verscheen er in Australië in 2019 een biografie over van Frederik de Houtman van de hand van zijn adept dr. Howard Gray.

Lees meer »

Historische bruggen Overtuin Bisdom van Vliet gereconstrueerd

HAASTRECHT - De drie historische bruggen in de Overtuin Bisdom van Vliet zijn door Stichting Overtuin Bisdom van Vliet gerestaureerd in orginele staat. Hiermee is de sfeer van 1923 weer teruggebracht in de tuin met Engelse landschapsstijlelementen die tegenover het Museum Paulina Bisdom van Vliet ligt. De feestelijke ingebruikstelling is zaterdag 15 oktober om 17 uur. Voorafgaand vertelt historische tuinonderzoeker Jan Holwerda in het Witte Hof over de historie en verschillende stijlelementen van de Overtuin. Markant is het familiegraf van Bisdom van Vliet en het graf van het hondje van Paulina dat in de tuin te vinden is.

Lees meer »