Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 43 2023

Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

De burgerinitiatiefnemers Gerard Hoogerwaard (erfgoedadviseur) en Rob Stolk (HIJM) die in februari 2023 het pleidooi Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn schreven, zijn ervan overtuigd dat een provinciale erfgoedtafel, die het beleid bepaalt voor een erfgoedlijn, kan zorgen voor de nodige organisatiestructuur en budgetten om verbeteringen te realiseren. De lokale vrijetijdseconomie en streekmusea profiteren hiervan. Het biedt educatief ook de nodige kansen.

De gemeente Zuidplas heeft de voortrekkersrol op zich genomen.

De Provincie heeft de boodschap van de gemeenten opgepakt en is nu ambtelijk met verkenningen bezig om het te integreren in het toekomstige erfgoedbeleid. Door de Statenverkiezingen is er wat tijd overheen gegaan, maar nu wordt het weer opgepakt onder de nieuwe gedeputeerde Meindert Stolk (CDA). Binnenkort vinden op ambtelijk niveau weer verkennende gesprekken plaats.

Rob Stolk en Gerard Hoogerwaard krijgen graag reacties via contact@hijm.info.

Het pleidooi kun je via onderstaande link downloaden. Voor een toelichting is Rob Stolk ook telefonisch bereikbaar via 06-283 383 23.

Lees meer »
Week 28 2023

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »
Week 19 2023

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Ook presenteert Rob Stolk zijn nieuwe kleurrijk geïllustreerde boek over het verleden van Steenplaats Hitland. Naast de ontwikkeling, het bakproces, aandacht voor de steenbakkersfamilies: Vranck, Rook, Berkhouwer, Vonck en Mijnlieff. De laatste stopte ermee in 1964. Hitland was de laatste steenpfabriek die sloot langs de IJssel. Al deze families hadden banden met oudere steenbakkerijen die verspreid langs de hele rivier lagen, hoe dat in elkaar stak, komt ook aan bod. De dynastie Mijnlieff waaierde in de tweede helft van de negentiende eeuw uit naar andere plekken, zoals Woerden, Oudewater, Vianen, Jutphaas, Herwijnen en Hagenstein en werd een begrip in de wereld van de grofkeramiek.

U kunt de tentoonstelling bezoeken op 27, 28 en 29 mei (Pinksterweekend) en in juni op zaterdag en zondag van 10.30 tot 16.00 uur.  Rob Stolk er om vragen te beantwoorden en boeken te signeren.

Dit is onderdeel van het archeologieporject van Stichting Steenovens Klein Hitland, gesubsidieerd door de Provincie Zuid-Holland. In het kader hiervan zijn er publieksdagen geweest en is een reconstructie gemaakt van het woonhuis 'de smederij' naar de oostelijke turfschuur waar de tentoonstelling plaatsvind.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Er werd vier keer zoveel turf verbruikt als klei voor de productie van baksteen. Het laden en lossen van turf was een van de belangrijkste werkzaamheden aan de kades van de steenplaatsen aan de Hollandsche IJssel. Hoe dat turfsteken vroeger in zijn werk ging kun je op dit filmpje van de historische vereniging Oud Meppel mooi zien.

Lees meer »
Week 07 2023

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat een provinciale erfgoedtafel, die beleidsbepalend is voor een erfgoedlijn, kan zorgen voor de nodige organisatiestructuur en deuren opent voor overheidsinvesteringen. Zo kan er meer aandacht komen voor unieke zaken zoals de vroegere ijsselsteenindustrie, waterhuishouding, scheepvaart, maar ook voor de gevolgen van vervening en industrialisatie, waardoor miljoenen mensen meters diep onder NAP moeten wonen en de rivier de vuilste werd van Nederland.

Aansluiting op de Erfgoedlijn Waterdriehoek vinden Hoogerwaard en Stolk het meest logisch, al biedt een verbinding met de erfgoedlijn Trekvaarten ook kansen. Streekmusea, erfgoedlocaties en oudheidskamers, kunnen daardoor meer bezoekers verwachten. De lokale vrijetijdseconomie profiteert hiervan. Het biedt ook educatief de nodige kansen.

Namens alle participanten leggen Stolk en Hoogerwaard de gedrukte versie op woensdagmiddag 22 februari voor aan een delegatie van de Provincie Zuid-Holland die voor dit doel naar het Raadhuis van Zuidplas komt om over de mogelijkheden te praten. Burgemeester Han Weber is daar de gastheer. Ook wethouder Frans Klovert van erfgoed en cultuur is daarbij aanwezig en de betrokken beleidsmedewerkers.

Stolk en Hoogerwaard krijgen graag reacties via contact@hijm.info.

Voor een toelichting is Rob Stolk ook telefonisch bereikbaar via 06-283 383 23.

 

Lees meer »
Week 01 2023

Opnamen van Spreeuwenhoek 1937

De Spreeuwenhoek was het decor voor deze film die door een onbekende cineast werd gemaakt voordat deze steenplaats rond 1940 werd doorgegraven om de scherpe bocht af te korten in de Hollandsche IJssel die regelmatig voor omgeslagen zeillende vrachtschepen had gezorgd. De orginele loop werd deels gedempt, waardoor de directiewoning van Spreeuwenhoek van de familie Mijnlieff in Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel terecht kwam. In het filmpje die het productieproces uitlegt is te zien dat het bedrijf nog volop in bedrijf was.

 

Lees meer »

Welke steenfabriek is dit?

Op Youtube is onderstande film te zien waarin duidelijk beelden zijn van een ijsselsteenfabriek. Welke dit kan dit zijn? Waarschijnlijk de Spreeuwenhoek in Ouderkerk, waar ook de fragmenten vandaan komen op de fragmenten van een deel van de film die bij de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel is.

Lees meer »
Week 50 2022

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Het fietspad onder aan de dijk kan dan een lommerrijke wandellaan worden en de groenvoorziening ernaast ondermeer een speeltuin, hondenuitrengebied, sporttoestellen en een bloemenweide. Als de bedrijven langs de dijk hun verrommelde buitenterrein netjes maken, ontstaat er een ecologische aangename wandelzone tussen Capelle-West en het bos in Kralingseveer.

Op maakcapelle.nl vragen ze stakeholders en overheden om een donatie te doen om hun ideeën door een architectenbureau te kunnen laten visualiseren en presenteren. Hiermee is ruim 8.000 euro gemoeid. De buurtgroep heeft zelf al een duit van 1.000 euro in het potje gestopt.

Lees meer »

HIJM.info op Facebook

De Hollandsche IJsselregio leeft. Het afgelopen half jaar trok onze Facebook-pagina maar liefst 17.240 kijkers. Daar melden we wat bovenlokaal interessant is om te beleven aan de Hollandsche IJssel.

Lees meer »
Week 47 2022

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »
Week 44 2022

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Dankzij deze vele positieve bijdragen konden de initiatiefnemers Gerard Hoogewaard en Rob Stolk het verhaal verfijnen. De essentie blijft: De Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn. De meest recente pdf van de notitie, ingeleid met de korte historie van de IJssel vind je hier.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een Programma Faro gestart met als doel burgerinitiatief en -participatie tot een vanzelfsprekend onderdeel van de erfgoedpraktijk te maken. 

Lees meer »

Bloot zonder boot

Steenbakker Dirk Bloot van Ver-Hitland keek in de zomer van 1913 vreemd op toen hij zag dat zijn roeiboot verdwenen was. Een briefje dat hij aan de wal vond, leek geruststellend. De roeiboot was ongevraagd geleend door een Gouwenaar die beloofde hem terug te brengen waar hij hem had gepakt. Een berichtje in het Rotterdamsch Nieuwsblad van 13 augustus 1913 laat zien dat degene die de boot geleend had zijn woord nog niet was nagekomen. Anno nu, meer dan een eeuw later, ligt er op de plek waar dit gebeurde een roeiboot op de dijk. Twee kille dames bewaken deze praam bij de afrit van Het Leefgoed, met een cortenstalen blik.

Lees meer »

NIEUWS


Toch twee rijstroken open richting Algerabrug

Om verkeershinder te beperken heeft de gemeente Krimpen aan den IJssel bij nader inzien besloten om de nieuwe busbaan richting Algerabrug tijdelijk in te zetten als extra rijstrook. Dit voorkomt opstoppingen tijdens de werkzaamheden. De komende weken wordt het effect ervan bekeken. In maart start de volgende fase van project de grote kruising die voor een betere doorstroming op de Algeracorridor moet gaan zorgen. Het is de bedoeling dat de brug geen wisselstrook meer krijgt, maar geheel vierbaans wordt. Voor fietsers en voetgangers komt er een alternatieve verbinding.

Lees meer »

Geen feestje bij ontsteking verlichting Grootste Kerstboom

De stichting Grootste Kerstboom wil de Gerbrandytoren in IJsselstein ook dit jaar met lampen weer omtoveren in een kerstboom. Het is de bedoeling dat deze brandt van 12 december tot 6 januari. Het gebruikelijke ontstekingsfeestje, waarvoor bij vorige edities bekende artiesten optraden, zal vanwege het coronavirus dit jaar niet door gaan, zo heeft Mieke Kromwijk Zenderstreeknieuws.nl laten weten. De stichting heeft dit jaar ook moeite met het vinden van sponsoren.

Lees meer »

Zoutproblemen in IJssel nemen weer toe

De problemen met de hoge chlorideconcentraties in de Hollandsche IJssel leken achter de rug, maar de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) verwacht dat de komende week het getijdedeel van de Hollandsche IJssel verzilt door de afnemende rivierafvoeren in combinatie met springtij. De afvoer van de Rijn daalt weer, die in de Maas is zeer laag. Het neerslagtekort is opnieuw gestegen volgens de Droogtemonitor die LCW gisteren heeft uitgebracht, de dertiende van dit jaar. Het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort is de afgelopen 2 weken gestegen en bedraagt deze momenteel circa 228 mm. “Daarmee ligt het gemiddelde neerslagtekort ruim onder het tekort in de 5 procent droogste jaren. Naar verwachting neemt het tekort de komende twee weken licht toe.”

Lees meer »

Veel belangstelling voor rondleidingen erfgoed bij Leefgoed de Olifant

Tijdens de Open Monumentendagen afgelopen weekend waren in Zuidplas elf Rijksmonumenten open voor bezoekers. Zo ook de voormalige steenplaats van de familie Van Lange, nu Leefgoed de Olifant, met het Rijksmonument Steenoven De Olifant die is omgebouwd tot villa. Het programma was vanwege Covid-19 enigszins aangepast, maar kon gelukkig doorgang vinden, zodat we tijdens acht rondleidingen in totaal 180 bezoekers konden ontvangen.

Lees meer »

Winkelcentrum De Korf bijna klaar

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de bestrating. Dan worden er nog acht hoge bomen en gezellige banken in de winkelstraat die er doorheen slingert geplaatst en is de upgrade van Winkelcentrum De Korf in Krimpen aan den IJssel voltooid. Projectontwikkelaar Nieuw Holland Vastgoed heeft in overleg met betrokkenen geprobeerd de hele operatie zonder al teveel overlast voor de gebruikers en bezoekers te realiseren. Veel winkeliers hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun interieur aan te pakken. Sommige zaken kon op hun vertrouwde plek blijven, andere verhuisden naar een andere locatie. De eigenares van de boekwinkel was op leeftijd en besloot te sluiten. Tussen de ketenwinkels van Jumbo, Lidl, Action, Zeeman en Kruidvat vind je er nu een slager, bakker, slijter, opticien en modezaken. De horecabedrijven maken de gezelligheid compleet. Er zijn nog vijf winkelunits beschikbaar voor winkeliers die het aanbod willen verbreden.

Lees meer »

Eerste paal Natuurlijk de Loete geslagen

Onder applaus van tientallen vrijwilligers en medewerkers die voor het zwembad in Haastrecht in touw zijn, heeft bestuurslid en vrijwlliger Jan Molenaar van de Stichting Vlister Openluchtbaden (VOB) vrijdag de eerste paal van de 400 geslagen voor een nieuwe zuiveringsinstallatiebassin voor het zwembad. Hierin komt een grote plantenbak met een droogfilter en een helofytenfilter die het water op een natuurlijke manier filteren en het gebruik van chloor overbodig maken. Het nieuwe plan sluit naadloos aan op de omringende natuur van ondermeer natuurgebied de Hooge Boezem.

Lees meer »

Open Monumentendagen sober

De manier waarop aandacht wordt geschonken aan het erfgoed zal komend weekend in schril contrast staan met vorig jaar. Dat heeft alles te maken met het coronavirus. De organisaties die zich met de historie bezighouden worden bemensd door vrijwilligers die qua leeftijd in de gevarenzone zitten. Ook veel geïnteresseerden komen uit die leeftijdsgroepen. Daarom zijn vooral activiteiten in krapbemeten ruimtes afgeblazen. Ook de vaarverbindingen met oude schepen tussen de kernen aan de rivier, waar vorige jaren zoveel belangstelling voor was, zijn er niet.

Lees meer »

Vijf kunstenaars in Goudse Agnietenkapel

Van dinsdag 22 tot en met zondag 27 september exposeren vijf kunstenaars met totaal verschillend werk in de Goudse Agnietenkapel aan de Nieuwe Markt. Vier van hen zijn lid van de Waddinxveense Kunstkring: Nelly Geluk, Peter Baaijens, Dick Miedema en Rein de Lange. Lia Reijnders uit Roosendaal is gast.

Lees meer »

De Tromps uit Gouds Museum gaan verhuizen

Onlangs is dit schilderij van de kinderen van admiraal Tromp, rond 1650 gemaakt door Jacob Willemsz Delff de jongere, gerestaureerd zodat het weer in volle glorie tentoongesteld kan worden. Het schilderij belandde in de collectie van Museum Gouda, omdat men aannam dat de schilder Jacob Willemsz Delff uit Gouda kwam. Dit gold wel voor zijn grootvader, portretschilder  Jacob Willems (Delff de oudere ±1550-1601) , maar die verhuisde op 25-jarige leeftijd naar Delft, waar hij een hele schildersdynastie stichtte...

Lees meer »

GroenLinks stelt vragen bij Staten over sanering EMK-terrein

GroenLinks Statenlid Robert Klumpes bezocht het EMK-terrein aan de IJssel en de Sliksloot op Stormpolder in Krimpen aan den IJssel omdat GroenLinks zich zorgen maakt omdat de beoogde sanering dreigt te mislukken. Gebleken is dat de damwanden te zwak zijn voor de werkzaamheden die moeten worden verricht en dat er meer gif in de grond zit dan verwacht. Dat brengt onverwacht meer kosten met zich mee, dan voorzien. De overheid heeft al miljoenen geïnvesteerd om het veilig te maken. Drie jaar geleden kocht de gemeente het terrein van de staat om het schoon te maken en er een bedrijventerrein van de maken.

Lees meer »

CRa wil nieuwe overeenkomst tussen boer en maatschappij

Het College van Rijksadviseurs (CRa) is met een lijvig rapport uitgekomen over de toekomst van de Krimpenerwaard. Het kreeg de titel 'Op weg naar een New Deal tussen boer en maatschappij. Het toekomstbeeld 2050 gaat uit van een combinatie tussen agrarische productie en de productie van een gezonde bodem, schoon water, schone lucht, grote biodiversiteit en een aantrekkelijk landschap voor bewoners en recreanten.

Lees meer »

Opnieuw tijgermug in Montfoort

Met de autobanden die Kagro in Monfoort importeert, komt ook water met larven van de venijnige tijgermug mee, volgens actiegroep Stop Invasieve Exoten. Inwoners van Montfoort worden daarom jaarlijkse gefronteerd met deze muggen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzoekt de inwoners van het stadjes aan de IJssel daarom om stilstaand water in de tuin weg te halen, om te voorkomen dat zich een volgende generatie ontwikkelt.

Lees meer »