HIJM.info
Hollandsche IJssel Mooier
HIJM.info
Hollandsche IJssel Mooier
  • Actueel
  • Historie
    • Landschap en monumenten
    • Ambachten en industrie
      • Steenindustrie
      • 1894-1914 Roomboterfabriek Mijnlieff & Co
      • Steenplaatsen
      • 1584-1672 Goudse weefateliers waren van Vlaamse immigranten
    • Beeldende kunst
    • Samenleving
    • Markante personen
  • Natuur
  • Contact
  • BELEVING

Vijf satelietgrutto’s geen van allen kuikens

Gepubliceerd op 12 juni 2020 om 12:09

«  Vorige Nieuw collectief gaat nieuwe natuur Krimpenerwaard beheren Pas op voor hitsige reetjes Volgende  »

Delen Deel Share Delen

Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de regio Hollandsche IJssel, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur. De site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel, in afwachting van een locatie die je fysiek kunt bezoeken.

Wie onze doelgroepen iets te melden heeft en ons initiatief wil steunen, kan contact opnemen.

NIEUWSOVERZICHT
Maart 2021

Laat vogels met rust

25 mrt 2021

De natuurbeheerders maken zich zorgen om de broedvogels. Ze vragen bezoekers aan natuurgebieden om extra voorzichtig te zijn in deze periode, want de vogels zijn nu op het kwetsbaarst. Tot 15 juli duurt de periode waarin ze paren, broeden en jongen grootbrengen. De vogels zijn dan zo in de weer dat ze interen op hun reserves en erg schrikachtig zijn. Vooral wandelaars en loslopende honden zorgen ervoor dat het lang kan duren eer ze naar hun nest terug durven te gaan en dan zijn de eieren zo sterk onderkoeld dat een embryo dit niet overleeft. In coronatijd is de belangstelling voor een wandeling of fietstocht in de natuur groter dan ooit. Daarom honden aan de lijn, op de wandelpaden blijven en geen troep achterlaten. Een aantal wandelpaden, zoals de Nespolder en Bilwijk in de Krimpenerwaard zijn uit voorzorg gesloten. Wil je vogels van dichtbij bekijken? Neem dan een verrekijker mee.

Lees meer »

Haastrechtse kade krijgt overzetbeschoeiing

25 mrt 2021

Voor het eerst in Nederland wordt in Haastrecht stalen overzetschoeiing geplaatst om gaten weg te werken in de hardhouten beschoeiing die gevaar opleveren voor voetgangers. Dit is goedkoper dan reparatie of vervanging van de bestaande kade, want het bespaart veel werk en verkeersoverlast. Het gaat om de beschoeiing aan beide zijden van de brug over de Hollandsche IJssel. Het Jaagpad blijft tijdens de werkzaamheden die voor juni klaar moeten zijn, toegankelijk voor verkeer tijdens de werkzaamheden.

Lees meer »

Nieuw verkeerscirculatieplan moet Gouda autoluw maken

12 mrt 2021

Afgelopen woensdag presenteerde de B&W van Gouda het nieuwe verkeerscirculatieplan (VCP) dat de stad een stuk veiliger moet maken. Dit is in samenspraak met de bewoners tot stand gekomen. In het kort komt het erop neer dat alleen op de randweg en hoofdontsluitingswegen nog 50 kilometer per uur mag worden gereden, de rest van de stad wordt 30 kilometer-zône. Het plan is in vier episodes opgedeeld, waarvan eerste in de komende vijf jaar wordt uitgevoerd. Het voorziet in maatregelen die de doorstroming op de 50 kilometerwegen moet verbeteren. Er komen beperkende maatregelen voor doorgaand verkeer aan singels en in woonstraten. Fietspaden krijgen een opknapbeurt. Een belangrijke ingreep is dat de kade aan de Hollandsche IJssel autoluw wordt en aantrekkelijker wordt ingericht. Het gaat om de Nieuwe Veerstal, waar cruiseschepen en pleziervaartuigen aanleggen en waar veerpont ’t Gein de verbinding vormt met evenemententerrein GoudAsfalt.

Lees meer »

Livestream ooievaarsnest hartje IJsselstein

12 mrt 2021

Op het nieuwe ooievaarsnest op de basiliek in IJsselstein wordt ook nu weer lustig gebroed. Wie het proces wil volgen kan – dat net als vorig jaar –doen via Youtube, want er is een webcam bij geplaatst. De ooievaars foerageren niet ver van hun nest, dus als u in de buurt van IJsselstein een ooievaar ziet, is de kans groot dat het een van de ouders is.

Lees meer »

Proef vrachtverkeer weren op IJsseldijk werkt

8 mrt 2021

Het doorrijverbod voor vrachtverkeer dat het waterschap en de gemeente op de Kattendijk als proef instelden om vrachtverkeer over de IJsseldijk tegen te gaan, heeft zijn vruchten afgeworpen. De bewoners en bedrijven hebben twintig procent minder zwaar verkeer over de dijk en dat maakt de situatie er een stuk veiliger op. Het vrachtverkeer kan Gouderak, Lageweg en Ouderkerk nu alleen bereiken via de provinciale wegen N027 en N210. Omdat de proef als geslaagd wordt gezien, wordt deze afsluiting permanent.

Lees meer »

Leefgoed de Olifant ook op dinsdag open

6 mrt 2021

Tijdens de openingstijden van de landwinkel in restaurant De Dames staan ook de hekken open van het Leefgoed. Zo kunnen passanten een kijkje nemen in dit park om de steeds groter wordende collectie  beelden en de landart te bekijken die er permanent of voor een langere periode staan. Nieuw is dat de landwinkel ook op dinsdag opengaat van 10.00 tot 18.00 uur. Hier kun je koffie, thee, een drankje broodje of snack to go afhalen. Voor wandelaars of fietsers is er ook een luncharrangement. Op dit moment wordt er achter de schermen hard gewerkt aan Beeldentuin 2021 die in mei open kan voor publiek. Het Leefgoed is te vinden op Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan de Groenendijk 325 en is alleen maandag gesloten. Het ligt tussen de haven met historische binnenvaartschepen en Park Hitland.

Lees meer »

Hybride ringslang verdringt inheemse populaties

6 mrt 2021

De ringslang is in Nederland vermoedelijk de meest talrijke slangensoort. Hij leeft ook buiten natuurgebieden in tuinen en op woonerven. In de populaties in Alphen aan de Rijn en op de Brunsummerheide is genetische vermenging tussen de inheemse ringslang (Natrix helvetica) en de oostelijke ringslang ontdekt. Een deel van de aanwezige ringslangen is daar gestreept. Zo’n strepenpatroon is niet bekend bij onze ringslangen, maar komt wel voor bij de oostelijke ringslang (Natrix natrix), die met strepen op de Balkan voorkomt. Hybridisatie betekent dat onze inheemse ringslang een deel van zijn identiteit verliest en op den duur zelfs kan worden verdrongen door de exoot. De oostelijke ringslang in de Krimpenerwaard is de afgelopen decennia sterk uitgebreid. Hierdoor bestaat nu het gevaar dat ook hier de exotische genen de inheemse ringslangpopulatie bereiken.

Lees meer »

Jean Marie wordt Table Marie Jean

5 mrt 2021

Door de corona ging het plan van echtpaar Jan en Marieke Hartman van het Goudse restaurant Jean Marie de mist in. Ze wilden de zaak verkopen en naar Frankrijk verhuizen. Corona zette een streep door het plan om om hun etablissement bij de Haastrechtse Brug vna de hand te doen. Ze besloten hun plannen uit te stellen en hun avontuur in Gouda nog even voort te zetten, maar dan onder een nieuwe naam en met een knipoog naar hun Franse toekomst: Table Marie Jean.

Lees meer »

Uithoek Nieuwerkerk dieptepunt in rijtje te bezoeken plekken in Nederland

1 mrt 2021

De Telegraaf vermeldt in de rubriek Lifestyle kern Nieuwerkerk aan den IJssel bij de uithoeken van Nederland. Als dieptepunt weliswaar, met in de Zuidplaspolder ter hoogte van de vrachtautohandel van Van Vliet aan de Rijksweg op 6,76 meter onder NAP. Daartegenover staat het Drielandenpunt op de Vaalserberg met 322,5 boven NAP. Het meest noordelijk ligt natuurlijk het eiland Rottummerplaat, maar op het vaste land is dat De Noordkaap boven Uithuizermeeden. Het meest oostelijke punt ligt in Bad Nieuweschans, terwijl we voor het zuidelijkste punt naar Zuid-Limburg moeten om grenspaal 12 te bezoeken bij Klein-Kuttingen, dat je alleen vanwege de naam al een keer in je leven moet hebben bezocht.

Lees meer »
Februari 2021

Tweede Kamer wil weten wat Krimpen wil met gifbelt op Stormpolder

28 feb 2021

In de Tweede Kamer is een motie van GroenLinks aangenomen over de hersanering van het slecht ingepakte gifterrein op Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. In 1988 werd de giftige grond van afvalverwerker EMK door het Rijk met damwanden geïsoleerd, maar dat bleek in de praktijk niet afdoende. Door de motie wordt de discussie over afhandeling van het gifprobleem nu niet langer 'in achtkamertjes' van het raadhuis gevoerd. De gemeente moet de Tweede Kamer op de hoogte stellen van de plannen, kosten en risico’s.

Lees meer »

Klei uit de Betuwe tegen bodemdaling Krimpeneraard

25 feb 2021

De positieve resultaten van de proeven die in de Provincie Utrecht zijn gedaan om bodemdaling tegen te gaan door een laagje klei door de toplaag van veengrond te mengen worden nu verder uitgerold. Vier boeren gaan er in de Krimpenerwaard mee experimenteren. Ze krijgen 50 kubieke meter klei uit de Betuwe die ze door de toplaag mengen. Dit maakt de toplaag sterker en voorkomt oxidatie van de turf dat vergaat als het aan lucht wordt blootgesteld, hierbij komt CO2 vrij. Ook wordt het effect op de grasopbrengst gemeten. Bij het experiment wordt de helft van de percelen behandeld, zodat een vergelijking mogelijk is. Het gaat op percelen van een kwart tot een halve hectare groot volgens LTO Noord.

Lees meer »

Schaatsen gaat beter in Krimpenerwaard

11 feb 2021

Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard wil wel graag meewerken aan een mooie ijsvloer, maar dat lukt niet overal. Vooral in Schieland is dat lastig omdat de polders daar diep liggen. Ze lopen met tien centimeter per dag vol als er niets aan gedaan wordt. Het is dus gevaarlijk om daar niet te pompen. De Krimpenerwaard daarentegen ligt een stuk minder diep en daar kan het geen kwaad om een tijdje niet te pompen. De kans dat schaatsliefhebbers daar straks een strakke ijslaag vinden is dus veel groter. Hetzelfde zal gelden voor de Lopikerwaard. Het blijft wel oppassen geblazen, je schaatst voor eigen risico.

Lees meer »

Ruiterportret Maurits Lodewijk I van Nassau Lalecq naar Rijksmuseum

9 feb 2021

Het tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staat dit kwartaal in het teken van de restauratie van een groot ruiterportret van Maurits Lodewijk I van Nassau Lalecq dat wordt tentoongesteld in een expositie over slavernij het Rijksmuseum. Het schilderij komt uit het kasteel van Beverweerd. Maurits Lodewijk was de zoon van de nooit getrouwde Prins Maurits van Oranje die de heerlijkheden de Lek en Beverweerd van zijn vader erfde, zodat hij zich ondermeer Heer van Lalecq kon noemen. We weten dat Maurits Lodewijk met zijn neef stadhouder Willem III op veldtocht ging. Zijn jongere broer Hendrik van Nassau, heer van Ouderkerk sneuvelde al jong.

Lees meer »

Potjes en Deksels de afvalvrije kruidenier komt naar je toe

6 feb 2021

In Capelle gaat binnenkort een nieuw initiatief van start om kruidenierswaren verpakkingsvrij bij je thuis te brengen. De formule Potjes en Deksels is bedacht door Tessa Overboom en Anne Sonnleitner. Ze willen met een bestelbus die op groen gas rijdt droge voedingswaren, als noten, rijst, pasta en bonen gaan verkopen, maar ook koffie, thee, groenten, oliën en chocolade en verzorgingsproducten. Het idee is dat de mensen met hun eigen potje, zakken, dozen en tassen naar de bus in de straat komen om dit bij de counter te kopen. Een uitzondering qua verpakkingsmateriaal wordt gemaakt voor glas, omdat dit 100 procent herbruikbaar en recyclebaar is. Door middel van crowdfunding werd in no time voldoende geld opgehaald om hun bus aan te passen en in te richten. Hiermee is de eerste afvalvrij kruidenier van Nederland een feit. De milieubewuste dames hebben berekend dat hun klanten per jaar zo’n 75 ton afval kunnen reduceren en bewuster met de planeet om te gaan. Via www.potjesendeksels.nl kun je vragen of ze ook bij jou in de straat langs willen komen.

Lees meer »

Kim de Vries gaat stoppen bij Streekmuseum

4 feb 2021

Kim de Vries die de directie voert over Streekmuseum Krimpenerwaard, heeft besloten een andere invulling aan haar werkzame leven te geven en vertrekt per 1 april. Ze begon in januari 2019, toen ze Janine Nauta opvolgde.

Lees meer »

1953 IJsseldijken niet bestand tegen stormvloed

3 feb 2021

Op 1 februari 1953 liet de natuur zien dat er niet met haar valt te sollen. De stormvloed die onze kust toen teisterde was zeker niet de eerste, maar wel de meest bedreigende. Ging bij het bij vorige overstromingsrampen vooral over het verlies van bouwgrond en kleine dorpen, nu dreigden enorme woongebieden en industriegebieden kopje onder te gaan in de polders die een eeuw eerder ver onder zeeniveau waren aangelegd. Door de storm braken de weringen in Zeeland en liep het relatief dunbevolkte gebied daar snel onder water, waarbij veel mensen bij om het leven kwamen. Hier kwam het gelukkig niet zover, maar er vielen wel slachtoffers.

Lees meer »
Januari 2021

Verdeling ondersteuning culturele infrastructuur per gemeente

27 jan 2021

De overheid heeft bekendgemaakt hoeveel welke gemeente krijgt om de cultuurinfrastructuur die door de coronacrisis is ingestort in 2021 te ondersteunen. In totaal heeft de regering 150 miljoen euro gestort in de gemeentekassen. De verdeling is niet gebaseerd op inwonertallen, maar op de gemeentelijke uitgaven van 2019. Lokaal vertaalt zich dat in de volgende verdeling tussen de gemeenten aan de Hollandsche IJssel (tussen haakjes staat het aantal inwoners). Het feit doet zich nu voor dat gemeenten waar weinig wordt besteed aan cultuur dus weinig krijgen. Deze getallen maken pijnlijk duidelijk hoe weinig belang er in in verhouding tot andere gemeenten door Zuidplas wordt geïnvesteerd in cultuur.

Lees meer »

’t Raedthuys Haastrecht wordt zalencentrum

27 jan 2021

Jeroen Buys (25), gaat het voormalige raadhuis van Haastrecht en Vlist exploiteren onder de naam ’t Raedthuys Haastrecht. Hij is de kleinzoon van de inwoner van Haastrecht die het karateristieke historische pand van de gemeente kocht: Hans Buys. Op dit moment wordt nog de hand gelegd aan een grondige opknapbeurt, waarbij ondermeer de gevels zijn gereinigd en de toiletgroep is gerenoveerd en het interieur in stijl wordt opgeknapt. Straks krijg het weer zijn oude functie terug. Mensen kunnen er weer trouwen, vergaderen. Ook denkt Jeroen aan verhuur voor workshops, proeverijen of onderdak bieden aan een sociëteit. Het is de bedoeling dat in april de deuren opengaan zodat bruidsparen er als vanouds weer hun ja-woord kunnen geven.

Lees meer »

Gouden Kalfwinnares in jury Gouds Film Festival

27 jan 2021

Op 20 maart vindt op initiatief van filmclub toverlint weer het Gouds Film Festival GFF plaats. Dit is het podium voor niet-commerciële korte films en documentaires. De Goudse Elsbeth Fraanje sleepte na het winnen van dit festival in 2017 de Gouden Kalf binnen met de documentaire Snelwegkerk. Nu is ze zelf lid van de jurylid van het GFF. Marianne Akker en Arjan Haakmat completeren de jury die de inzendingen gaat beoordelen. Er zijn drie categorieën: Jong Talent (tot en met 23 jaar), Beste Filmmaker (24 jaar en ouder) en 5-Minutenfilm. Het wordt gehouden in De Chocoladefabriek, Cinema Gouda, de Garenspinnerij, Filmhuis Gouda en De Theaterbakkerheij. www.goudsfilmfestival.nl 

Lees meer »

Museum IJsselstein (MIJ) blijft in the picture

27 jan 2021

De sluiting van MIJ weerhoudt de mensen achter de schermen niet om door te gaan met nieuwe projecten en het werven van fondsen. Een klein kernteam met freelancers, vrijwilligers en een onbezoldigd directeur organiseert kunstprojecten en bereid exposities voor. Dit team wil een duurzame band krijgen met kunstenaars. Door deze samenwerking kunnen thema‘s worden uitgewerkt die resulteren in projecten die ook buiten het museum plaatsvinden, wat nu erg handig is. Voor kinderen is er een onlinemuseum en zijn er educatie projecten die de creativiteit stimuleren. De tentoonstelling Empathie die op diverse plekken in de stad plaatsvindt, wordt verlengd tot eind maart. In april start een project waarin de uitgebreide historische collectie van het museum centraal staat. Het idee is om objecten uit het depot als inspiratiebron te gebruiken voor kunstwerken die in een andere vorm in de stad terug te vinden zijn. Hiervoor werkt het team samen met de Utrechtse kunstenaar Caz Egelie. Meer informatie over de activiteiten van MIJ vind je bij www.museumijsselstein.nl 

Lees meer »

NS-Ticketbalie in Gouda verdwijnt

23 jan 2021

De NS is met een grote bezuinigingsronde bezig en heeft besloten de ticketbalie in Gouda, waar in verhouding weinig gebruik van wordt gemaakt, te sluiten. Mensen kunnen daardoor alleen nog kaartjes kopen via de automaat. Er blijven in Nederland van de 237 station nog maar tien over met balies waar mensen werkzaam zijn. Dit bood werkgelegenheid aan 341 mensen. Mensen met vragen, of die hulp nodig hebben, kunnen via een automaat op het station contact opnemen met een medewerker die hen verder helpt. FNV is een petitie gestart om de loketten te behouden. Het verdwijnen van de balie is voor de PvdA Gouda reden om te vrezen voor het verlies van de Intercity-status van Gouda, maar dat wordt door een woordvoerder van de NS ontzenuwd.

Lees meer »

Chemische fabriek hoort niet naast stadscentrum

22 jan 2021

De lucht van de ‘kaarsenfabriek’ was altijd kenmerkend voor Gouda. Er werden vanaf 1858 Goudse, ofwel stearinekaarsen gemaakt van dierlijk vet en ja, zo’n proces gaat gepaard met veel stankoverlast. Maar meer dan anderhalve eeuw later is dat nog zo en daarom is een aantal bewoners van de wijk Korte Akkeren een petitie gestart om de fabriek naast het stadshart en aan de onlangs gesaneerde IJssel weg te krijgen.

Lees meer »

Provincie zet in op winning van zonnewarmte

18 jan 2021

De Provincie Zuid-Holland wil dat er meer wordt gedaan met het opwekken van warmte met behulp van thermische (T) collectoren. De aandacht hiervoor is een beetje ondergesneeuwd door alle aandacht voor foto-, of photovoltaische (PV) panelen die direct elektriciteit opwekken, terwijl het rendement van zonnecollectoren veel hoger is en het minder CO2 opwekt. De toepassingen zijn legio; al is het nu het meest bekend voor het verwarmen van zwembaden, het kan ook goed dienen voor de warmwatertappunten in huis. De opgewekt warmte wordt opgeslagen in boilers, zodat die ook beschikbaar is als de zon niet schijnt. Voor langere termijn en bij grote hoeveelheden kan dat ondergronds in zogenaamde aquifers, goed geïsoleerde vaten.

Lees meer »

ZHL vraagt hulp van vrijwilligers voor natuur De Zaag

16 jan 2021

Eiland De Zaag is een prachtig getijdengebied net over de grens van beide Krimpens tegenover Bolnes. Samen met het Stormpoldervloedbos vormt het een bijzondere biotoop, waar eb en vloed vrij spel hebben en waar ondermeer de bever zich thuisvoelt. Op het eiland ligt 5 kilometer natuurwandelpad. De natuur kan zich vrij ontwikkelen, maar heeft wel te maken met afval en exoten, wat daar hoort niet thuishoort. Teveel voor de inzetbare beroepskrachten. Om dat bij te houden zoekt natuurbeschermingsorganisatie Zuid-Hollands Landschap (ZHL) natuurliefhebbers die zich op aanwijzing van de boswachters niet alleen willen inzetten om ongewenste dingen weg te halen, maar die ook willen monitoren hoe de natuur op De Zaag zich ontwikkelt.

Lees meer »

Krimpenerwaard beter af met één raadhuis

15 jan 2021

Financieel is de gemeente Krimpenerwaard goedkoper uit als ze één centraal raadhuis heeft in plaats van verdeeld over vier plekken, dat voldoet aan de nieuwe energienorm C in 2023. Waar dit zou moeten staan is nog niet bekend. Stolwijk lijkt qua praktische ligging het hoogste ogen te scoren. Hier is nu ook het 'hoofdkantoor' van de gemeente gevestigd.

Lees meer »

Noordenveld geinspireerd door drive-in-stemmen Zuidplas

13 jan 2021

Goed voorbeeld doet volgen. De Drentse gemeente Noordenveld heeft zich laten inspireren door de mogelijkheid die de gemeente Zuidplas in 2018 heeft geboden om drive-in te stemmen. Ze vindt dit een mooie oplossing om de inwoners coronaproof te laten stemmen en richt daarvoor drie locaties in. In de verzorgingshuizen komen stemlocaties die alleen door bewoners mogen worden gebruikt. (bron dvhn.nl). Vanwege de coronomaatregelen zijn meer mensen nodig dan gebruikelijk, daarom wordt landelijk compagne gevoerd om vrijwilligers te vinden die willen meehelpen om het soepel te laten verlopen.

Lees meer »

Enquete over hondenbeleid in natuurgebieden

10 jan 2021

Met een nieuw hondenbeleid voor alle natuur- en recreatiegebieden van de Groenalliantie moeten de regels voor hondenbezitters eenduidig en helder worden. Het hondenbeleid wordt vastgelegd in een hondenverordening. Dit gebeurt in nauw overleg met de betrokken gemeenten. De Groenalliantie zal de hondenverordening in juli 2021 vaststellen, samen met de plaatsen waar honden los mogen lopen, aangelijnd moeten zijn, of niet mogen komen. Hondenuitlaatservices en hondentrainers moeten voortaan een vergunning aanvragen om in de gebieden van Groenalliantie te werken. De instanties willen deze activiteiten spreiden over de gebieden en weten we wie, waar werkt.

Lees meer »

Oude filmfragmenten steenplaats Klein Hitland

7 jan 2021

Het eerste deel met de oudste opnamen zouden op Klein Hitland gemaakt kunnen zijn. Andere mogelijk steenplaatsen kunnen zijn de Spreeuwenhoek in Ouderkerk van Arie Mijnlieff en De Eerste Steenplaats in Gouderak van Jan Ulrich Rijkaard.

Lees meer »

Kunstenaar gezocht voor object bij Station Gouda

6 jan 2021

De gemeente Gouda vraagt kunstenaars te komen met een idee voor een spraakmakend object dat het Zuidelijk Stationsgebied Gouda moet gaan sieren. Het kunstwerk is onderdeel van de metamorfose die dit gebied heeft ondergaan. Het werk moet het gezicht van de stad gaan worden en natuurlijk bestand zijn tegen de elementen. De beoordelingscommissie bestaat uit Marc de Beyer (directeur Museum Gouda), wethouder Thierry van Vught en Marien Brand. Er is een ton exclusief btw in euro’s voor beschikbaar. Wie ideeën heeft kan op deze link zien of het voldoet aan de criteria www.goudaspoorzonezuid.nl/oproep-beeldende-kunstopdracht-zuidelijk-stationsgebied-gouda 

Lees meer »

Gemaal Haastrecht krijgt traplift van Otolift

2 jan 2021

Toen de poging van Museumgemaal Hooge Boezem achter Haastrecht om een traplift gesponsord te krijgen van de ANWB mislukte, besloot de directie van Koninklijke Otolift Trapliften uit Bergambacht het als kerstcadeau aan te bieden. Als het poldermuseum straks weer opengaat kunnen dan ook mindervaliden naar de zolderverdieping van de machineruimte waar allerhande activiteiten plaatsvinden.

Lees meer »
December 2020

Historische loodsen en woonhuis scheepswerf Van Duijvendijk in verkoop

26 dec 2020

Verdoold Makelaars heeft van de gemeente Krimpen aan den IJssel opdracht gekregen om de rijksmonumentale resten van de voormalige scheepswerf Duijvendijk te verkopen. Het gebied is al lang een onderwerp van discussies. Het gaat om de verkoop van een deel van het terrein met de vervallen houten loodsen en de woning. Door deze los van het bijbehorende terrein te verkopen waar de bouw van appartementen is gepland, hoopt de gemeente een partij te vinden die het op een verantwoorde manier kan herstellen en het geheel een nieuwe bestemming kan geven. De gemeente wil af van het Rijksmonument dat nu door gebrek aan onderhoud op instorten staat. Zelf wil ze er niet in investeren. Partijen als Erfgoedwerf maken zich sterk om er een bijvoorbeeld scheepsatelier te maken voor het maken of herstellen van historische houten binnenvaartschepen waarmee het gebied aan de Hollandsche IJssel zijn historische context behoudt. De verkoop gebeurt bij inschrijving. Meer informatie over het object: ijsseldijk363.nl 

Lees meer »

Historische Kring Krimpen knapt eeuwenoude begraafplaats op

26 dec 2020

In Krimpen aan den IJssel is een unieke buitendijkse begraafplaats waar vrijwel alle inwoners uit de negentiende eeuw begraven zijn. Deze plek schuin tegenover het Streekmuseum aan de Hollandsche IJsseldijk heeft een historische betekenis, maar dat komt nu niet uit de verf. Daarom wil de Historische Kring Krimpen (HKK) de monumentale waarde en objecten (grafstenen) te herstellen, de groene omgeving te verbeteren en de historische wetenswaardigheden etaleren. De gemeente blijft het dagelijks onderhoud doen en helpt HKK bij de projectinhoudelijke ondersteuning. HKK gaat nu eerst de kosten begroten om vervolgens met fondsenwerving te starten. Het is de bedoeling om de lokale inwoners en bedrijven te betrekken bij het project dat waarschijnlijk een paar jaar gaat lopen.

Lees meer »

Sloop Turfmarktkerk was niet nodig

23 dec 2020

De karakteristieke Goudse Turfmarktkerk is ten onrechte in opdracht van de gemeente gesloopt, meent StAB die er in opdracht van de Rechtbank een onderzoek naar heeft ingesteld. De gemeente gebruikte bestuursdwang om de kerk te slopen, omdat die meende dat er instortingsgevaar dreigde. Eigenaar Khalid Boutachekourt die er appartementen wilde bouwen, wilde de karakteristieke buitenkant behouden. Ondanks zijn protest zette de gemeente de sloop door en presenteerde hem daarna de rekening. Stichting Advisering Bestuursrechtspraak komt nu tot de conclusie dat Boutachekourt gelijk had. Van acuut instortingsgevaar was geen sprake. De eigenaar heeft volgens StAB gehandeld naar de richtlijnen van Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH).

Lees meer »

Nieuw hoogspanningsstation in Zuidplas

23 dec 2020

Netbeheerders TenneT, Stedin en Liander gaan nieuwe hoogspanningsstation tussen de A12 en de N219 bouwen in de buurt van Zevenhuizen. De vraag naar elektriciteit neemt toe en de groene energie die lokaal wordt opgewekt vraagt ook om een plek waar dit het hoogspanningsnet op kan. Vanaf half 2022 gaan de werkzaamheden beginnen. Die behelzen de aanleg van kabels en de bouw van het station. Het station moet in 2024 operationeel zijn. De uitdaging van de netbeheerders is om de gevraagde constante spanning af te stemmen op de energie die uit een steeds grotere mix van bronnen aangeleverd wordt. Het nieuwe station moet hieraan bijdragen voor de gemeenten Zuidplas, Waddinxveen en Langsingerland.

Lees meer »

Te laat om met Kerst thuis uit eten te gaan

23 dec 2020

Wie van plan was om zich door een lokaal restaurant tijdens de Kerstdagen thuis te laten verwennen met een bezorgmenu, vist nu vaak achter het net. Domweg omdat de meeste restaurants uitverkocht zijn. In werkelijkheid is dat niet het geval, maar is het probleem de capaciteit van de keuken, de korte tijd die rest om ingrediënten in te kopen en de last minute bezorging. De keuken, het personeel en de logistiek zijn niet ingesteld op zo’n grote vraag. Liever nee verkopen, dan er een potje van maken, zeggen de horecabedrijven. Volgens Horeca Nederland is de vraag overal veel groter dan verwacht. Zo ook bij restaurant De Dames op Leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk aan den IJssel, die deze hele week de hele afhaal en bezorgmogelijkheid sloot, omdat ze overstelpt werden door alle orders. ‘We moeten maar liefst 320 kerstdiners voorbereiden’, vertelt bedrijfsleider Erwin de Visser, ‘en die moeten wel allemaal morgenmiddag zijn en aan alle eisen voldoen’. Niet alleen is daar veel vraag naar kerstmenu’s, maar ook ongewoon veel vraag van werkgevers naar eindejaarspakketten die hun medewerkers willen verwennen met delicatessen. ‘De volgende uitdaging wordt Oud en Nieuw’, meent De Visser. ‘Ook dat moet deze keer noodgedwongen feestelijk in kleine kring thuis worden gevierd en willen de mensen gezellig maken. Wie een culinair Kerstmenu heeft gemist, krijgt daarom opnieuw een kans om een fijne avond thuis uit te zijn, maar wees er wel op tijd bij, want zodra het ernaar uitziet dat we het logistiek en kwalitatief niet meer kunnen behappen, nemen we geen orders meer aan.’

Lees meer »

Japanse Daiwa House krijgt meerderheidsbelang in Jan Snel

21 dec 2020

Het in Montfoort gevestigde bedrijf Jan Snel Group wordt onderdeel van de beursgenoteerde Japanse bouwonderneming Daiwa House Group (32 miljard omzet per jaar). Daiwa wil met geïndustrialiseerd modulair bouwen inspelen op de woningnood in Europa en het Verenigd Koninkrijk. Dat vraagt om slimme huisvestingsoplossing. Het bedrijf wil vooral investeren in robotisering van het bouwproces van de modules die in Montfoort worden geproduceerd en daarmee het proces versnellen om de concurrentiepositie te versterken. Jan Snel is marktleider in de Benelux op het gebied van geïndustrialiseerde en modulaire bouw.

Lees meer »

Martijn Kajuiter wordt manager van nieuw hotelrestaurant in Weeshuis Gouda

19 dec 2020

Sterren chef-kok Martijn Kajuiter wordt verantwoordelijk voor de innerlijke mens in het nieuwe hotel restaurant WSHS van de internationaal opererende vereniging Relais & Châteaux. Dat wordt de nieuwe bestemming van het voormalige Weeshuis Gouda. WSHS is het vijfde lid in Nederland van deze prestigieuze keten. Het geheel moet in het voorjaar opengaan. WSHS is van Sharon en Lennart van Gastel die in Gouda ook Museumcafé Gouda, Keck en restaurant LF (in een oude lichtfabriek) onder hun hoede hebben. Voor de styling van LF kregen ze een nominatie voor de Nationale Design Award. Het restaurant van WSHS gaat Lizz heten, een 'casual fine dining-restaurant'. Een nieuwe uitdaging voor Kajuiter, die blij is dat hij vanaf nul kan beginnen en zo zijn eigen culinaire stempel op de zaak kan drukken.

Lees meer »

Eerste paal voor laatste vergaderlocatie op Leefgoed

14 dec 2020

Vandaag wordt naast de parkeerplaats van Leefgoed de Olifant de eerste paal geperst voor een nieuwe vergaderlocatie. Tot en met woensdag worden 17 palen geperst die 15 meter lang zijn. Dit nieuwe pand vervangt de kleinere Blokhut. Er komen twee vergaderzaaltjes in het nieuwe gebouw. Een daarvan is ter vervanging van de vergaderruimte De Plaets, nu nog aan de andere kant van Restaurant en terras De Dames; dit wordt een personeelsruimte. De andere vergaderruimte vervangt de inmiddels verdwenen kleine blokhut, die in de praktijk te weinig capaciteit had. Deze ruimte krijgt, net als locatie De Hut, zicht over het weiland en krijgt daarom de toepasselijke naam De Weide. Het is de bedoeling dat het pand wordt gemaakt van recycleerbare materialen en na de zomervakantie wordt opgeleverd.

Lees meer »

Schieten van carbid wordt ’m niet

12 dec 2020

Carbidschieten wordt vooral op het platteland veel gedaan, zeker met oud en nieuw. Door water op een brok van dat spul te gieten ontstaat het gas acetyleen dat kan worden ontstoken. Per kilo 309 liter gas. Als dat explodeert in een melkbus, ontstaat er een enorme knal. En dat is niet zonder gevaar. Door het vuurwerkverbod loopt het nu storm bij de verkopers van dit goedje dat in een carbidfabriek wordt gemaakt van cokes en gebrande kalk. Dit jaar heeft een aantal gemeenten het geheel verboden. Capelle, Zuidplas en Gouda melden zich al als gemeenten die er een stokje voor steken. De APV zal daarvoor moeten worden aangepast. Binnenkort wordt waarschijnlijk goedgekeurd door de gemeenteraden...

Lees meer »

Historische omgevingskaart 500 jaar oud

9 dec 2020

Deze bijzondere manuscriptkaart in de collectie van Streekarchief Midden-Holland bestaat dit jaar 500 jaar! Ter gelegenheid van dat jubileum brengt het streekarchief de kaart nu uit als A2-poster en te koop voor € 7,50. De kaart, waarop ondermeer de Hollandsche IJssel is afgebeeld, werd in 1520 opdracht van Gouda gemaakt door Pieter Crabeth. Het laat schetsmatig het rivierenlandschap in onze regio zien met de steden Gouda, Schoonhoven, Dordrecht, Alphen, Rotterdam, Woerden en Oudewater. Veel dorpen zijn terug te vinden aan de hand van de kerken. Krimpen aan de IJssel ontbreekt nog en Nieuwerkerk was niet de moeite waar om af te beelden, het was immers per schip niet bereikbaar. Kortenoord staat er daarentegen wel op.

Lees meer »

Steenovens Klein Hitland krijgt bezoekerscentrum

8 dec 2020

De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel om een ton te investeren in een nieuw bezoekerscentrum in Rijksmonument Steenovens Klein Hitland aan de Hollandsche IJssel in Nieuwerkerk aan den IJssel. Stichting Steenovens Klein Hitland (SSKH) zet zich al zes jaar in om een passende herbestemming te vinden voor het fabriekscomplex waar eeuwenlang ijsselsteen werd gebakken. Het bezoekerscentrum moet komen in de linker turfschuur van de steenoven die in de 80er jaren werd gerestaureerd. De overige drie open veldsteenovens werden in 2009 hersteld tegen verder verval.

Lees meer »

Goudse Verzekeringen stort 75 mille in Fonds Gouda750

3 dec 2020

De eerste hoofdsponsor voor de viering van het 750-jarig bestaan van de stad Gouda heeft zich gemeld. Goudse Verzekeringen doet 75.000 euro in het zakje van Fonds Gouda750, waar de gemeente ook aan bijdraagt. Het is de bedoeling om het feest van april tot en met september 2022 te vieren. Een feest der herkenning met veel plannen. De gemeente roept inwoners en ook andere bedrijven op om bij te dragen om de stad nog inspirerender, mooier en leuker te maken. Meer op www.gouda750.nl.

Lees meer »

Hologram vertelt fietsers licht aan te doen

2 dec 2020

Haastrecht kreeg de primeur van Nederland: een hologramprojector die fietsers die zonder licht rijden maant voor goede verlichting te zorgen. Wethouder Jan Vente van de gemeente Krimpnerwaard viel de eer te beurt om het apparaat in werking te stellen. Het is onderdeel van de Licht-AAN campagne van N228 Veiliger en Regionaal Onderzoeksbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland. De dagen, tijden en plekken om een gratis verlichtingscheck en reparatie te laten verrichten vind je via deze link.

Lees meer »

Trailer Gouda bij Kaarslicht

1 dec 2020

Omdat Gouda bij Kaarslicht niet door kan gaan maakt Theaterbakkerheij een unieke film, met in de hoofdrol kinderburgmeeester Ruben Mourik die de binnenstad van Gouda van kaarsen moet voorzien om de 65e editie van Kaarsjesavond te redden. Gaat dat hem lukken? Vrijdag 11 december om 1900 wordt de film vertoond op TV West. Hier vast een voorproefje...

Lees meer »
November 2020

Denk mee over windmolens en zonneparken in je achtertuin

29 nov 2020

De regio Midden-Holland moet plaats gaan bieden aan energieopwekkingscentrales die in totaal 0,435 Terrawattuur aan energie kunnen opwekken. Dat zouden 67 mega-windmolens kunnen zijn of een gebied van tegen de vijf en halve vierkante kilometer vol zonnepanelen. Dit moet ook ergens in de gemeenten Zuidplas, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Gouda en Waddinxveen gebeuren. Bewoners van deze Regio Midden-Holland wordt gevraagd mee te denken om een regionale energiestrategie (RES) op te stellen. Ook de bewoners van Gouda, waar weinig plaats is voor voor dergelijke centrales. De kans dat die met ideeën komen die nadelig uitpakken voor bewoners van de plattelandsgebieden is groot, dus die moeten zeker ook hun stem laten horen. Er zijn nog heel wat daken van bedrijven, appartementencomlexen en nutsinstellingen die nog onbenut. Waar het plaatsen van zonnepanelen alleen maar winst kunnen opbrengen. Misschien zijn er mensen die out-of-the-box willen denken en een oplossing weten om de getijden in de Hollandsche IJssel te benutten om stroom op te wekken. Ideeën zijn welkom, dus schroom die niet te delen via resmiddenholland.nl 

Lees meer »

Knuffelteckel Teun, wie wil hem niet?

27 nov 2020

Het was een idee van medewerker Lianne van social enterprise Ortho Innovatief in Nieuwerkerk aan den IJssel: teckel Teun. Een knuffelbeest gemaakt van restafval van de maatwerk ortopedische zitoplossingen die het bedrijf produceert. Teun werd niet alleen de mascotte van het bedrijf, maar is zo populair geworden dat het een eigen leven is gaan leiden. In de werkplaats op de Vijf Boeken is inmiddels een werkplaats ingericht waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de unieke knuffels maken van restafval. Echt handwerk en allemaal anders. Wie een teckel Teun kan gebruiken mag er een vragen...

Lees meer »

Steinse Groen krijgt nestelwanden voor ijsvogel

26 nov 2020

De komende periode wordt er druk gewerkt om het recreatiegebied Steinse Groen dat onderdeel is van de groene corridor Reeuwijkse Plassen - Hollandsche IJssel - Krimpenerwaard bij Gouda Goverwelle ‘natuurlijker’ te maken. Er worden drie wanden gemaakt waarin ijsvogels kunnen nestelen, de oevers van twee sloten worden wilder gemaakt bij de Tiendweg komt een loopplank, zodat dieren makkelijker het water in en uit kunnen. Het gebied wordt daarmee bever- en ottervriendelijk gemaakt. Voor ringslangen worden broeihopen aangelegd en stokken grond worden omgewoeld en ingezaaid met inheemse planten en bloemen...

Lees meer »

NRD voor de MER na vaststelling VKA KIJK

25 nov 2020

Dat de vereenvoudiging van taalgebruik bij publieke instanties nog niet overal wordt toegepast, toont waterschap Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard wel aan met een fraai staaltje proza over het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK). Het nieuwsbericht over deze versterkingsoperatie van de dijk tussen Gouda en Krimpen aan den IJssel, dat 16 november het daglicht zag op de website van het waterschap, staat vol afkortingen en terminologie waar een niet ingewijde geen soep van kan koken. Na bestudering blijkt dat de boodschap is dat de komende maanden wordt bestudeerd wat op detailniveau nodig is, nu de voorkeursaanpak (VKA) per dijksectie is geformuleerd. Er moet nu worden vastgesteld wat voor impact de beoogde aanpak heeft. Dit gaat niet alleen over de omgeving die op sommige plekken grondig verandert, maar ook wat benodigde werkzaamheden voor gevolgen hebben op het milieu. Dat alles is weer nodig voor de milieueffectrapportage (MER) waar de Omgevingswet om vraagt. Het waterschap heeft voor dit document een naam met bijpassende afkorting bedacht: Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Zodra deze NRD klaar is, krijgen belanghebbenden zes weken tijd om daar hun plasje over te doen. Wanneer het allemaal voldoet aan de milieueisen en geen ander er procedureel een stokje voor steekt, kan de NRD worden geïntegreerd in de VKA voor een verdergaand plan van aanpak.

Lees meer »
  • (2 / 10)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Zie ook onze Facebookgroep 

Meer over HIJM »

Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via contact@hijm.info 

 


Delen Deel Share Pinnen Delen

Tip voor ouders met kleine kinderen

Frederik Steenmuis is een leuk (voor)leesboek van de Nieuwerkerkse Anne Westenberg, helemaal geïllustreerd door Lizzy Nieuwenhuis. Het gaat over een muis die in de steenovens op Klein Hitland belandt.

Het kwam tot stand dankzij een bijdrage van de gemeente Zuidplas. Door aankoop van het boek (€ 15,00) steunt u de Stichting Steenovens Klein Hitland.

Het is ondermeer verkrijgbaar in de boekwinkel, bij Leefgoed de Olifant, Streekmuseum Krimpenerwaard.

Meer informatie of direct kopen bij de auteur: www.frederiksteenmuis.nl 

Delen Deel Share Pinnen Delen

De door ons verstrekte informatie is uitsluitend bedoeld ter verificatie op juistheid bij de betrokken instanties.  Al betrachten we zorgvuldigheid, voor niet correct weergegeven feiten of kennelijke schrijffouten kunt u ons niet in gebreke stellen. Constateert u een dergelijke omissie, geeft dit dan s.v.p. snel door, zodat we het bericht snel corrigeren/verwijderen. We gebruiken beeldmateriaal bedoeld voor de beoogde publiciteit, rechtenvrije foto’s van Creative Commons en eigen beeldmateriaal waarvan het beeldrecht berust bij Rob Stolk Concepts.

© 2017 - 2025 HIJM.info