Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de Hollandsche IJsselregio, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur.

Deze site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel in Zuid-Holland. Dus van Haastrecht tot aan de Nieuwe Maas. Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via deze link


ACTUEEL

De regionale actualiteiten en activiteiten op gebied van cultuur, groen en andere recreatieve dingen vindt je bij onze Facebookgroep HIJM.info


Week 43 2023

Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn

De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard en de historische organisaties willen dat de Hollandsche IJssel onderdeel worden van een erfgoedlijn. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en kan watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken beleefbaarder maken. Cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

De burgerinitiatiefnemers Gerard Hoogerwaard (erfgoedadviseur) en Rob Stolk (HIJM) die in februari 2023 het pleidooi Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn schreven, zijn ervan overtuigd dat een provinciale erfgoedtafel, die het beleid bepaalt voor een erfgoedlijn, kan zorgen voor de nodige organisatiestructuur en budgetten om verbeteringen te realiseren. De lokale vrijetijdseconomie en streekmusea profiteren hiervan. Het biedt educatief ook de nodige kansen.

De gemeente Zuidplas heeft de voortrekkersrol op zich genomen.

De Provincie heeft de boodschap van de gemeenten opgepakt en is nu ambtelijk met verkenningen bezig om het te integreren in het toekomstige erfgoedbeleid. Door de Statenverkiezingen is er wat tijd overheen gegaan, maar nu wordt het weer opgepakt onder de nieuwe gedeputeerde Meindert Stolk (CDA). Binnenkort vinden op ambtelijk niveau weer verkennende gesprekken plaats.

Rob Stolk en Gerard Hoogerwaard krijgen graag reacties via contact@hijm.info.

Het pleidooi kun je via onderstaande link downloaden. Voor een toelichting is Rob Stolk ook telefonisch bereikbaar via 06-283 383 23.

Lees meer »
Week 28 2023

Gemeente Gouda wil autoluwe Veerstal

De gemeente Gouda is van plan om de Veerstal autoluw te maken en meer ruimte te bieden aan fietsers, voetgangers en recreatie. Op korte termijn worden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het instellen van een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur, aanpassingen van kruispunten en smallere rijbanen. Deze maatregelen zullen naar verwachting het aantal verkeersbewegingen verminderen. Een definitieve herinrichting met een autoluw karakter is nog niet mogelijk gebleken na een proef in 2021, omdat dit elders in de stad problemen zou veroorzaken. De gemeente onderzoekt echter de mogelijkheden om in 2030 een autoluwe Veerstal te realiseren, maar dit hangt af van andere projecten die daarvoor klaar moeten zijn en gesprekken met de provincie en de gemeente Krimpenerwaard. Het college benadrukt dat het monitoren van het verkeer en gesprekken met verschillende partijen belangrijk zijn, en de gemeente betrekt bewoners, ondernemers en belangengroepen bij het proces. De gemeente heeft ook een nieuwe website gelanceerd www.goudagoedopweg.nl waar informatie over het Verkeerscirculatieplan (VCP) en de verschillende projecten te vinden is. (Bron Kontakt Goudsepost)

Lees meer »
Week 19 2023

Boek en tentoonstelling over steenbakkerij Hitland

Wie waren de steenbakkers op Klein Hitland? Wat hebben we terug kunnen vinden van de fabriek en de mensen die er werkten en woonden? Rob Stolk stelt van de reconstructie van het verleden een tentoonstelling samen, met teruggevonden objecten van deze steenplaats, die komen uit archieven en het resultaat zijn van zoeken en donaties. Bart Belonje maakte maquettes van de drie stadia van de steenplaats.

Ook presenteert Rob Stolk zijn nieuwe kleurrijk geïllustreerde boek over het verleden van Steenplaats Hitland. Naast de ontwikkeling, het bakproces, aandacht voor de steenbakkersfamilies: Vranck, Rook, Berkhouwer, Vonck en Mijnlieff. De laatste stopte ermee in 1964. Hitland was de laatste steenpfabriek die sloot langs de IJssel. Al deze families hadden banden met oudere steenbakkerijen die verspreid langs de hele rivier lagen, hoe dat in elkaar stak, komt ook aan bod. De dynastie Mijnlieff waaierde in de tweede helft van de negentiende eeuw uit naar andere plekken, zoals Woerden, Oudewater, Vianen, Jutphaas, Herwijnen en Hagenstein en werd een begrip in de wereld van de grofkeramiek.

U kunt de tentoonstelling bezoeken op 27, 28 en 29 mei (Pinksterweekend) en in juni op zaterdag en zondag van 10.30 tot 16.00 uur.  Rob Stolk er om vragen te beantwoorden en boeken te signeren.

Dit is onderdeel van het archeologieporject van Stichting Steenovens Klein Hitland, gesubsidieerd door de Provincie Zuid-Holland. In het kader hiervan zijn er publieksdagen geweest en is een reconstructie gemaakt van het woonhuis 'de smederij' naar de oostelijke turfschuur waar de tentoonstelling plaatsvind.

Lees meer »

Hier draaien de steenfabrieken op: turf

In een steenbakkerij, zoals Hitland, werd turf gebruikt als brandstof. Dat kwam uit Friesland waar Lemmer een belangrijke rol vervulde voor de handel. Dat gold ook voor het Drenthse Meppel. Hier passeerden de turfschepen die in het achterland hun lading haalden.

Er werd vier keer zoveel turf verbruikt als klei voor de productie van baksteen. Het laden en lossen van turf was een van de belangrijkste werkzaamheden aan de kades van de steenplaatsen aan de Hollandsche IJssel. Hoe dat turfsteken vroeger in zijn werk ging kun je op dit filmpje van de historische vereniging Oud Meppel mooi zien.

Lees meer »
Week 07 2023

Alle vijf gemeenten willen onderdeel worden van erfgoedlijn Provincie

Het pleidooi van Gerard Hoogerwaard en Rob Stolk, gericht aan de provincie om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een erfgoedlijn, krijgt inmiddels steun van nagenoeg alle betrokken organisaties uit de kernen van Haastrecht tot aan de IJsselmonding. De gemeenten Zuidplas, Gouda, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard steunen hun pleidooi. Dit legt de basis voor een integrale marketing voor de Hollandsche IJsselregio en het realiseren van kansen voor het beleefbaarder maken van watergebonden en industrieel erfgoed langs de dijken. De cultuurhistorische verhaallijnen eindigen immers niet bij de gemeentegrenzen.

De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat een provinciale erfgoedtafel, die beleidsbepalend is voor een erfgoedlijn, kan zorgen voor de nodige organisatiestructuur en deuren opent voor overheidsinvesteringen. Zo kan er meer aandacht komen voor unieke zaken zoals de vroegere ijsselsteenindustrie, waterhuishouding, scheepvaart, maar ook voor de gevolgen van vervening en industrialisatie, waardoor miljoenen mensen meters diep onder NAP moeten wonen en de rivier de vuilste werd van Nederland.

Aansluiting op de Erfgoedlijn Waterdriehoek vinden Hoogerwaard en Stolk het meest logisch, al biedt een verbinding met de erfgoedlijn Trekvaarten ook kansen. Streekmusea, erfgoedlocaties en oudheidskamers, kunnen daardoor meer bezoekers verwachten. De lokale vrijetijdseconomie profiteert hiervan. Het biedt ook educatief de nodige kansen.

Namens alle participanten leggen Stolk en Hoogerwaard de gedrukte versie op woensdagmiddag 22 februari voor aan een delegatie van de Provincie Zuid-Holland die voor dit doel naar het Raadhuis van Zuidplas komt om over de mogelijkheden te praten. Burgemeester Han Weber is daar de gastheer. Ook wethouder Frans Klovert van erfgoed en cultuur is daarbij aanwezig en de betrokken beleidsmedewerkers.

Stolk en Hoogerwaard krijgen graag reacties via contact@hijm.info.

Voor een toelichting is Rob Stolk ook telefonisch bereikbaar via 06-283 383 23.

 

Lees meer »
Week 01 2023

Opnamen van Spreeuwenhoek 1937

De Spreeuwenhoek was het decor voor deze film die door een onbekende cineast werd gemaakt voordat deze steenplaats rond 1940 werd doorgegraven om de scherpe bocht af te korten in de Hollandsche IJssel die regelmatig voor omgeslagen zeillende vrachtschepen had gezorgd. De orginele loop werd deels gedempt, waardoor de directiewoning van Spreeuwenhoek van de familie Mijnlieff in Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel terecht kwam. In het filmpje die het productieproces uitlegt is te zien dat het bedrijf nog volop in bedrijf was.

 

Lees meer »

Welke steenfabriek is dit?

Op Youtube is onderstande film te zien waarin duidelijk beelden zijn van een ijsselsteenfabriek. Welke dit kan dit zijn? Waarschijnlijk de Spreeuwenhoek in Ouderkerk, waar ook de fragmenten vandaan komen op de fragmenten van een deel van de film die bij de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel is.

Lees meer »
Week 50 2022

Buurtgroep Capelle-West wil IJssel beleefbaar maken voor recreanten

Als het aan Buurtgroep Capelle-West ligt wordt de IJsseldijk tussen de Algerabrug en het Zalmhuis met het door de overheid beschikbaar gestelde budget voor herinrichting van de Algeracorridor een zone voor langzaam verkeer.  Het effect is dat de (fiets)verkeersveiligheid toeneemt en de overlast van sluipverkeer door Kralingseveer en Capelle-West afneemt.  Aan de oever van de IJssel zien de initiatiefnemers de komst van bankjes en historische verwijzingen op informatieborden en voorwerpen/kunstwerken die verwijzen naar de watergebonden activiteiten uit het verleden. Bewoners en passanten kunnen de rivier dan beter beleven, net als aan de Dorpsstraat en Groenedijk en aan de Rotterdamse zijde rond de Van Brienenoordbrug. Dit plan wordt gesteund door HV Capelle aan den IJssel. Het is ook meegenomen in het pleidooi Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn van Hoogerwaard en Stolk.

Het fietspad onder aan de dijk kan dan een lommerrijke wandellaan worden en de groenvoorziening ernaast ondermeer een speeltuin, hondenuitrengebied, sporttoestellen en een bloemenweide. Als de bedrijven langs de dijk hun verrommelde buitenterrein netjes maken, ontstaat er een ecologische aangename wandelzone tussen Capelle-West en het bos in Kralingseveer.

Op maakcapelle.nl vragen ze stakeholders en overheden om een donatie te doen om hun ideeën door een architectenbureau te kunnen laten visualiseren en presenteren. Hiermee is ruim 8.000 euro gemoeid. De buurtgroep heeft zelf al een duit van 1.000 euro in het potje gestopt.

Lees meer »

HIJM.info op Facebook

De Hollandsche IJsselregio leeft. Het afgelopen half jaar trok onze Facebook-pagina maar liefst 17.240 kijkers. Daar melden we wat bovenlokaal interessant is om te beleven aan de Hollandsche IJssel.

Lees meer »
Week 47 2022

Eind van een tijdperk: Passionistenklooster verdwijnt uit Haastrecht

Afgelopen zondag was de laatste kerkdienst in de Sint-Gabriëlkerk van het Passionistenklooster in Haastrecht. De sluiting van het klooster, een eeuw na de ingebruikstelling van het gebouw tussen de Provinciale weg en de Hollandsche IJssel halverwege Haastrecht en Oudewater krijgt het van de gemeente Krimpenerwaard een nieuwe bestemming als woon-/zorgcentrum voor ouderen die het minder breed hebben. De zeven laatste geestelijken die er wonen gaan naar het Sint-Franciscusklooster in Oudewater, de kerkleden zijn overgeschreven naar de Barnabaskerk in Haastrecht. Lees ook: Passionistenklooster verdwijnt na een eeuw.

Lees meer »
Week 44 2022

Alle historische organisaties willen bij erfgoedlijn

De notitie, dat een pleidooi is richting de provincie Zuid-Holland om de Hollandsche IJssel onderdeel te maken van een Erfgoedlijn, wordt gesteund door alle historische organisaties. De instemming met de kansen die erin geboden worden van Historische Vereniging Die Goude, was de laatste die binnenkwam. Daarnaast gaf een aantal musea en andere erfgoed-instanties aan achter de aanbeveling te staan. Ook Bureau de Erfgoedwerf dat in 2017 samen met Waterrecreatie Nederland de zogenoemde Kansenkaart ontwikkelde voor de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie in de regio door ontwikkeling van waterrecreatie en watergebonden erfgoed, staat achter de visie dat het watergebonden erfgoed meer bezoekers kan krijgen door de dijken te promoten als ontsluitingswegen, bij voorkeur voor langzaamverkeer, dan de rivierweg.

Dankzij deze vele positieve bijdragen konden de initiatiefnemers Gerard Hoogewaard en Rob Stolk het verhaal verfijnen. De essentie blijft: De Hollandsche IJssel verdient een Erfgoedlijn. De meest recente pdf van de notitie, ingeleid met de korte historie van de IJssel vind je hier.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is een Programma Faro gestart met als doel burgerinitiatief en -participatie tot een vanzelfsprekend onderdeel van de erfgoedpraktijk te maken. 

Lees meer »

Bloot zonder boot

Steenbakker Dirk Bloot van Ver-Hitland keek in de zomer van 1913 vreemd op toen hij zag dat zijn roeiboot verdwenen was. Een briefje dat hij aan de wal vond, leek geruststellend. De roeiboot was ongevraagd geleend door een Gouwenaar die beloofde hem terug te brengen waar hij hem had gepakt. Een berichtje in het Rotterdamsch Nieuwsblad van 13 augustus 1913 laat zien dat degene die de boot geleend had zijn woord nog niet was nagekomen. Anno nu, meer dan een eeuw later, ligt er op de plek waar dit gebeurde een roeiboot op de dijk. Twee kille dames bewaken deze praam bij de afrit van Het Leefgoed, met een cortenstalen blik.

Lees meer »

NIEUWS


Slecht nieuws voor De Theaterbakkerheij: terras moet dicht

De Theaterbakkerij aan de Gouderaksedijk in Gouda mag niet langer open met het terras aan de kant van GoudAsfalt. Omwonenden maakten er bezwaar en dwarsbomen het initiatief. DeGouda.nl uit het vermoeden dat ze in hun recht staan omdat het theaterterras alleen open mag tijdens theaterprogramma’s die door corona voorlopig niet doorgaan. Een streep door de rekening van de organisatoren Bakker en Heij, die graag hadden willen profiteren van de mogelijkheid om de vaste bezoekers terug te zien en wat omzet te genereren. Wat het voor hen extra zuur maakt is dat het terras van de buren op GoudAsfalt, Rederij de Vrijheid, wel open mag. Voor de volledigheid: het gaat de opening van terrassen die zijn toegestaan tot 50 bezoekers tussen 12.00 en 18.00 uur.

Lees meer »

Beeldentuin binnenkort weer open

De voorbereidingen voor de jaarlijkse Beeldentuin op het Leefgoed op Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn in volle gang. De vaste collectie kunstobjecten heeft een schoonmaakbeurt gekregen. Deze week worden de laatste grote objecten geplaatst, dankzij de inzet van Blok Hoveniers, dat het transport van grote werken van en tot aan Groningen toe voor zijn rekening neemt. Als alle werken op hun plaats staan, wordt de routing uitgezet en de loopfolder samengesteld die de bezoekers bij de ingang kunnen pakken. Een voorproefje van de nieuwe expositie is al te zien op de website leefgoed.nl.Bart Belonje en Ariann Kraaijeveld hebben weer acht nieuwe gerenommeerde kunstenaars bereid gevonden mee te werken aan de tentoonstelling die tot 31 oktober gaat duren. De afgelopen jaren is gebleken dat deze activiteit op het Leefgoed in de smaak valt bij het publiek. Vorig jaar won het Leefgoed zelfs de Cultuurprijs van de gemeente Zuidplas. De coronacrisis gooide toen wel roet in het eten, maar daardoor lieten de organisatoren zich niet van de wijs brengen. Om mensen langer de kans te geven om de tuin in alle rust te bezoeken bleef die open tot eind oktober, in plaats van half september. Dit beviel zo goed, dat besloten is om ook dit jaar open te blijven tot 31 oktober.

Lees meer »

Verzilting Hollandsche IJssel moet gestopt door zeesluis in Nieuwe Waterweg

In vakblad H2O van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk pleit Hans Middendorp voor een sluis in de Nieuwe Waterweg om verzilting van de Hollandsche IJssel tegen te gaan. Het tekort aan zoet water dat nu zinloos in zee stroom op de moment dat het hard nodig is om de zouttong niet verder op te laten rukken, kan daarmee worden tegengegaan. Het is naar aanleiding van de wens van de onderzoekers van Deltares om de veenweidegebieden te vernatten om bodemdaling tegen te gaan en CO2-uitstoot te verminderen, terwijl er regelmatig al een tekort aan zoetwater is.

Lees meer »

Goedkeuring voor ontwikkeling Vijfde Dorp in Zuidplas met 10 tot 20 duizend inwoners

Provincie Zuid-Holland PZH, gemeente Zuidplas en de Grondbank RZG Zuidplas zijn overgekomen dat het ‘masterplan Middengebied Zuidplaspolder’ in uitvoering kan. Het gebied tussen Moordrecht en Waddinxveen kan dan op de schop voor de realisatie van een Vijfde Dorp, zoals de werktitel klinkt van de nieuwe Zuidplaskern met 8.000 woningen en bedrijventerreinen. Het plan is ter goedkeuring voorgelegd aan Provinciale Staten. Hoeveel inwoners er terecht kunnen is vaag. De schattingen lopen uiteen van 10 tot 20 duizend.

Lees meer »

Haastrechtse kade krijgt overzetbeschoeiing

Voor het eerst in Nederland wordt in Haastrecht stalen overzetschoeiing geplaatst om gaten weg te werken in de hardhouten beschoeiing die gevaar opleveren voor voetgangers. Dit is goedkoper dan reparatie of vervanging van de bestaande kade, want het bespaart veel werk en verkeersoverlast. Het gaat om de beschoeiing aan beide zijden van de brug over de Hollandsche IJssel. Het Jaagpad blijft tijdens de werkzaamheden die voor juni klaar moeten zijn, toegankelijk voor verkeer tijdens de werkzaamheden.

Lees meer »

Nieuw verkeerscirculatieplan moet Gouda autoluw maken

Afgelopen woensdag presenteerde de B&W van Gouda het nieuwe verkeerscirculatieplan (VCP) dat de stad een stuk veiliger moet maken. Dit is in samenspraak met de bewoners tot stand gekomen. In het kort komt het erop neer dat alleen op de randweg en hoofdontsluitingswegen nog 50 kilometer per uur mag worden gereden, de rest van de stad wordt 30 kilometer-zône. Het plan is in vier episodes opgedeeld, waarvan eerste in de komende vijf jaar wordt uitgevoerd. Het voorziet in maatregelen die de doorstroming op de 50 kilometerwegen moet verbeteren. Er komen beperkende maatregelen voor doorgaand verkeer aan singels en in woonstraten. Fietspaden krijgen een opknapbeurt. Een belangrijke ingreep is dat de kade aan de Hollandsche IJssel autoluw wordt en aantrekkelijker wordt ingericht. Het gaat om de Nieuwe Veerstal, waar cruiseschepen en pleziervaartuigen aanleggen en waar veerpont ’t Gein de verbinding vormt met evenemententerrein GoudAsfalt.

Lees meer »

Uithoek Nieuwerkerk dieptepunt in rijtje te bezoeken plekken in Nederland

De Telegraaf vermeldt in de rubriek Lifestyle kern Nieuwerkerk aan den IJssel bij de uithoeken van Nederland. Als dieptepunt weliswaar, met in de Zuidplaspolder ter hoogte van de vrachtautohandel van Van Vliet aan de Rijksweg op 6,76 meter onder NAP. Daartegenover staat het Drielandenpunt op de Vaalserberg met 322,5 boven NAP. Het meest noordelijk ligt natuurlijk het eiland Rottummerplaat, maar op het vaste land is dat De Noordkaap boven Uithuizermeeden. Het meest oostelijke punt ligt in Bad Nieuweschans, terwijl we voor het zuidelijkste punt naar Zuid-Limburg moeten om grenspaal 12 te bezoeken bij Klein-Kuttingen, dat je alleen vanwege de naam al een keer in je leven moet hebben bezocht.

Lees meer »

Tweede Kamer wil weten wat Krimpen wil met gifbelt op Stormpolder

In de Tweede Kamer is een motie van GroenLinks aangenomen over de hersanering van het slecht ingepakte gifterrein op Stormpolder in Krimpen aan den IJssel. In 1988 werd de giftige grond van afvalverwerker EMK door het Rijk met damwanden geïsoleerd, maar dat bleek in de praktijk niet afdoende. Door de motie wordt de discussie over afhandeling van het gifprobleem nu niet langer 'in achtkamertjes' van het raadhuis gevoerd. De gemeente moet de Tweede Kamer op de hoogte stellen van de plannen, kosten en risico’s.

Lees meer »

Klei uit de Betuwe tegen bodemdaling Krimpeneraard

De positieve resultaten van de proeven die in de Provincie Utrecht zijn gedaan om bodemdaling tegen te gaan door een laagje klei door de toplaag van veengrond te mengen worden nu verder uitgerold. Vier boeren gaan er in de Krimpenerwaard mee experimenteren. Ze krijgen 50 kubieke meter klei uit de Betuwe die ze door de toplaag mengen. Dit maakt de toplaag sterker en voorkomt oxidatie van de turf dat vergaat als het aan lucht wordt blootgesteld, hierbij komt CO2 vrij. Ook wordt het effect op de grasopbrengst gemeten. Bij het experiment wordt de helft van de percelen behandeld, zodat een vergelijking mogelijk is. Het gaat op percelen van een kwart tot een halve hectare groot volgens LTO Noord.

Lees meer »

Ruiterportret Maurits Lodewijk I van Nassau Lalecq naar Rijksmuseum

Het tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed staat dit kwartaal in het teken van de restauratie van een groot ruiterportret van Maurits Lodewijk I van Nassau Lalecq dat wordt tentoongesteld in een expositie over slavernij het Rijksmuseum. Het schilderij komt uit het kasteel van Beverweerd. Maurits Lodewijk was de zoon van de nooit getrouwde Prins Maurits van Oranje die de heerlijkheden de Lek en Beverweerd van zijn vader erfde, zodat hij zich ondermeer Heer van Lalecq kon noemen. We weten dat Maurits Lodewijk met zijn neef stadhouder Willem III op veldtocht ging. Zijn jongere broer Hendrik van Nassau, heer van Ouderkerk sneuvelde al jong.

Lees meer »

Potjes en Deksels de afvalvrije kruidenier komt naar je toe

In Capelle gaat binnenkort een nieuw initiatief van start om kruidenierswaren verpakkingsvrij bij je thuis te brengen. De formule Potjes en Deksels is bedacht door Tessa Overboom en Anne Sonnleitner. Ze willen met een bestelbus die op groen gas rijdt droge voedingswaren, als noten, rijst, pasta en bonen gaan verkopen, maar ook koffie, thee, groenten, oliën en chocolade en verzorgingsproducten. Het idee is dat de mensen met hun eigen potje, zakken, dozen en tassen naar de bus in de straat komen om dit bij de counter te kopen. Een uitzondering qua verpakkingsmateriaal wordt gemaakt voor glas, omdat dit 100 procent herbruikbaar en recyclebaar is. Door middel van crowdfunding werd in no time voldoende geld opgehaald om hun bus aan te passen en in te richten. Hiermee is de eerste afvalvrij kruidenier van Nederland een feit. De milieubewuste dames hebben berekend dat hun klanten per jaar zo’n 75 ton afval kunnen reduceren en bewuster met de planeet om te gaan. Via www.potjesendeksels.nl kun je vragen of ze ook bij jou in de straat langs willen komen.

Lees meer »

Museum IJsselstein (MIJ) blijft in the picture

De sluiting van MIJ weerhoudt de mensen achter de schermen niet om door te gaan met nieuwe projecten en het werven van fondsen. Een klein kernteam met freelancers, vrijwilligers en een onbezoldigd directeur organiseert kunstprojecten en bereid exposities voor. Dit team wil een duurzame band krijgen met kunstenaars. Door deze samenwerking kunnen thema‘s worden uitgewerkt die resulteren in projecten die ook buiten het museum plaatsvinden, wat nu erg handig is. Voor kinderen is er een onlinemuseum en zijn er educatie projecten die de creativiteit stimuleren. De tentoonstelling Empathie die op diverse plekken in de stad plaatsvindt, wordt verlengd tot eind maart. In april start een project waarin de uitgebreide historische collectie van het museum centraal staat. Het idee is om objecten uit het depot als inspiratiebron te gebruiken voor kunstwerken die in een andere vorm in de stad terug te vinden zijn. Hiervoor werkt het team samen met de Utrechtse kunstenaar Caz Egelie. Meer informatie over de activiteiten van MIJ vind je bij www.museumijsselstein.nl 

Lees meer »