Maatregelen tegen droogte en vissterfte

Gepubliceerd op 30 mei 2020 om 13:33

Deze week heeft het waterschap in de gemeente Zuidplas extra maatregelen genomen om gevolgen van hogere temperaturen en droogte binnen ons gebied te bestrijden. Vanaf de Prins Bernardbrug tot aan gemaal Zuidplas zijn dode vissen aangetroffen. Het zuurstofgehalte in het water is hier te laag, ondanks het openzetten van de waterinlaat vanaf de Gouwe. Het waterschap heeft daarom een extra pomp geïnstalleerd bij gemaal Zuidplas, om meer water met een hoger zuurstofgehalte vanuit de Gouwe rechtstreeks op de Ringvaart te krijgen en zo de vissen te helpen overleven.

In warmere perioden kan het zuurstofgehalte in het water dalen, hierdoor ziet u soms dode vissen in sloten of singels. Dat is een vervelend gezicht en het kan stinken. Soms kan dit worden voorkomen door aanvoer van vers water met een hoger zuurstofgehalte. In droge periodes zoals deze, is dat lastig.
Je kunt helpen de kans op dode vissen te verkleinen door je hond niet bij water te laten poepen en geen eenden en vissen te voeren. Stoffen uit poep en gft-afval zijn een voedselbron voor blauwalg, bacteriën en kroos.

Zie je  dode vissen, geeft dit dan door via telefoonnummer 010 45 37 200 of bij je gemeente via het 14+netnummer. Andere zieke dieren kun je bij de dierenambulance melden.  Bij grotere aantallen dode vissen schakelt het waterschap beroepsvissers in, dat is eerder deze week al meerdere keren gedaan. Begin volgende week doen de beroepsvissers nog een ronde langs de Ringvaart.

Niet zwemmen in Ringvaart

Zeker nu de kwaliteit van het water niet optimaal is en er dode vissen in het water kunnen drijven is he tonverstandig in de Ringvaart te gaan zwemmen. Alleen op de officiële zwemwaterlocaties wordt de hygiëne en veiligheid gecontroleerd tijdens het zwemseizoen. Je vind die op www.zwemwater.nl en in de appstore op uw telefoon of tablet.