HIJM.info
Hollandsche IJssel Mooier
HIJM.info
Hollandsche IJssel Mooier
  • Actueel
  • Historie
    • Landschap en monumenten
    • Ambachten en industrie
      • Steenindustrie
      • 1894-1914 Roomboterfabriek Mijnlieff & Co
      • Steenplaatsen
      • 1584-1672 Goudse weefateliers waren van Vlaamse immigranten
    • Beeldende kunst
    • Samenleving
    • Markante personen
  • Natuur
  • Contact
  • BELEVING

Vijf satelietgrutto’s geen van allen kuikens

Gepubliceerd op 12 juni 2020 om 12:09

«  Vorige Nieuw collectief gaat nieuwe natuur Krimpenerwaard beheren Pas op voor hitsige reetjes Volgende  »

Delen Deel Share Delen

Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de regio Hollandsche IJssel, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur. De site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel, in afwachting van een locatie die je fysiek kunt bezoeken.

Wie onze doelgroepen iets te melden heeft en ons initiatief wil steunen, kan contact opnemen.

NIEUWSOVERZICHT
Juni 2020

Dijkleger gaat veenkades controleren

9 jun 2020

Het waterschap voor Schieland en de Krimpenerwaard zet half juni het dijkleger in om te helpen bij de controle van veenkades die door de aanhoudende droogte schade kunnen oplopen. De vrijwillige dijkwachten moeten vaste medewerkers helpen om eventuele scheuren bijtijds op te sporen, zodat er snel actie kan worden genomen. De maanden april en mei waren dramatisch droog, waardoor veel water uit het veen is verdampt. Er valt niet voldoende regen om dit te compenseren. De kades worden dan te licht, kunnen de waterdruk niet weerstaan en schuiven weg.

Lees meer »

Waterschap gaat illegale Amerikanen vangen

8 jun 2020

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gaat op op honderd plekken in het beheersgebied op jacht naar de Amerikaanse rivierkreeft om meer zicht krijgen in leefplekken, aantallen en soorten. Dit is om te peilen hoeveel invloed deze exoot op het watersysteem heeft.  Een onderzoeksbureau plaatst op elke onderzoekslocatie ruim tien kreeftenkorven met lokaas. Per korf wordt het aantal, de soort en de grootte van de kreeften die de volgende dag worden aangetroffen geregistreerd. Met deze gegevens hoopt het waterschap de risico’s beter te kunnen inschatten en  maatregelen te kunnen treffen met de verantwoordelijke instanties. Dit onderzoek wordt jaarlijks herhaald.De Amerikaanse rivierkreeft komt van nature niet in Nederland voor. Met de invoer van de rode en andere Noord-Amerikaanse rivierkreeften is de zoetwaterkreeftenpest in Europa geïntroduceerd. De inheemse zoetwaterkreeft is hier niet tegen bestand en daarom in grote delen van Europa uitgestorven. Mede hierdoor heeft de rode rivierkreeft zich snel kunnen uitbreiden. Ze zorgen voor overlast omdat ze waterbodem omwoelen en holen graven. Waterplanten raken los en kades verzwakken en kalven af. Zo wordt de sloot troebel en komt er meer bagger in. De kreeften eten veel planten en dieren die hier van nature voorkomen en planten zich snel voort. Zo kunnen ze de ecologische balans verstoren en de biodiversiteit in gevaar brengen.

Lees meer »

Provincie Utrecht trekt 6 miljoen uit voor steunpakket cultuur- en erfgoed.

8 jun 2020

Hoewel veel zaken nog worden uitgewerkt, is een aantal uitgangspunten geformuleerd voor het verlenen van steun aan cultuur en erfgoed. Daar is 6 miljoen voor gereserveerd. Onderzocht wordt hoe dit verdeeld kan worden en er wordt een digitaal loket voorbereid waar men terecht kan met vragen.

Lees meer »

Nieuwe sloepensteigers in Montfoort en Haastrecht

8 jun 2020

Zowel in Montfoort als in Haastrecht worden extra sloepensteigers aangelegd. Dit gebeurt in het kader van de steigerprojecten Schansen Hollandsche IJssel en Varen langs de Rampjaarroute georganiseerd door de Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Er worden later borden bijgeplaatst met informatie. Ook in Zwammerdam komt er een nieuwe sloepensteiger, maar dit gebeurt pas in 2021 in combinatie met de limes-steiger.

Lees meer »

Ooievaars op Leefgoed hebben weer kuikens

7 jun 2020

De ooievaars op het hoge nest op Leefgoed de Olifant hebben ook dit jaar weer kuikens. Het is in het voorjaar altijd de kers op de taart voor bezoekers aan de prachtige Beeldentuin op het Leefgoed aan de Groenendijk 325 in Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Lees meer »

Leefgoed Beeldentuin officieel geopend

7 jun 2020

Burgemeester Han Weber en recreatiewethouder Daan de Haas van gemeente Zuidplas openden zaterdag in besloten kring officieel de Leefgoed Beeldentuin 2020 aan de Groenendijk op Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel. De veertig beelden die de expositie telt, zijn deze zesde editie aangevuld met vijf land artcreaties die in de beeldentuin werden gebouwd in het kader van 10 Jaar Zuidplas. Ook de enthousiaste nieuwe directeur van Recreatieschap Hitland Ton Aker was van de partij. Het welkomstwoord was van Ariann Kraaijeveld van Stichting Leefgoed de Olifant die de organisatie doet.

Lees meer »

Villa met zwembad aan de IJssel te koop voor 3,3 miljoen

7 jun 2020

Fotograaf: Onlinebezichtigen.nl

Lees meer »

Gouda investeert in rijdende boetemachine

6 jun 2020

De gemeente Gouda verwacht binnen een jaar de 75 mille terug te verdienen die ze gaat investeren in een scanauto die meer duizend auto’s kentekenplaten per uur kan controleren. Dit najaar moet deze auto de straat op om de zwartparkeerders aan te pakken. Dit betekent niet dat de boa’s die per persoon maar 90 geparkeerde auto’s kunnen checken, thuis gaan blijven, want die wil de stad inzetten bij het adequaat oplossen van problemen die de foutparkeerders veroorzaken; denk aan het blokkeren van los- en laadplekken of bezetten van invalidenparkeerplaatsen.

Lees meer »

Hinder door asfalteren in Krimpenerwaard

6 jun 2020

Aan een aantal wegen in de Krimpenerwaard vinden in juni onderhoudswerkzaamheden plaats, waaronder opnieuw asfalteren. Op woensdag 10 juni is het Toepad in Krimpen aan den IJssel aan de beurt en de Tiendweg en Molenweg in Krimpen aan de Lek. Donderdag 11 juni Kadijk Oost in Bergambacht en de Kerkweg en Breekade in Ouderkerk. Wetering West in Lekkerkerk wordt woensdag 17 juni aangepakt.

Lees meer »

Dierenweide Goverwelle ontvangt weer bezoekers

3 jun 2020

Mondjesmaat is de Dierenweide Goverwelle in Gouda onder aan de dijk richting Haastrecht weer open. Als vanouds dinsdag van 9.30-11.30 uur en woensdag tot en met zondag 14.00-17.00 uur. Het is veilig voor 15 bezoekers, kinderen onder begeleiding. Speelgoed voor de zandbak moeten de kinderen zelf meenemen. De dieren zijn buiten en de wc buiten gebruik.

Lees meer »

Grutto’s live te volgen

3 jun 2020

3-6-2020

Lees meer »

Bezoek Gouda Cheese Experience eindelijk mogelijk

3 jun 2020

Het heeft even geduurd, en de Coronacrisis maakte het nog lastiger, maar 1 juni is de nieuwste attractie van Gouda toch opengegaan: de Gouda Cheese Experience. Wie binnengaat loopt over de Melkweg om de Koe te ontdekken die de grondstof levert voor alle Goudse kazen en hoe van melk kaas wordt bereid. Er zijn ontdekwanden, je kunt virtueel melken, kazen keren en handelen met handjeklap. Het is vooral voor kinderen een leuk en leerzaam uitje. Je vindt de attractie aan de Agnietenstraat 21 in Gouda. Openingstijden 10.00-18.00 uur. Een bezoek duurt een tot anderhalf uur. Vanwege de afstandsregels mogen er voorlopig per 5 minuten 6 personen in. Tickets voor 5-15 jaar € 13,00 en vanaf 16 jaar € 14,50. Meer informatie: www.goudacheese-experience.com 

Lees meer »

Filmhuis Gouda wordt dankzij crowdfunding nog mooier

3 jun 2020

De crowdfundingsactie van de stichting die het Filmhuis Gouda expoloiteert loopt boven verwachting. Het doelbedrag van 19.000 euro werd al snel bereikt, en daarom is ervoor gekozen de lat hoger te leggen en direct door te gaan om drie nieuwe toiletten te kunnen maken. Het streefbedrag wordt nu 25.000 euro. Het bestuur besloot tot de ingrijpende verbouwing die met de vrijwilligers wordt uitgevoerd omdat de zaal toch dicht moest vanwege COVID-19. Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden al achter de rug en kan met de inrichting worden beginnen. De zaal is vergroot en wordt voorzien van een tribune. Wie mee wil helpen om alles financieel rond te krijgen kan bijdragen via www.voordekunst.nl/filmhuisgouda. Als alles naar planning verloopt, kan de zaal in juli weer open voor publiek.

Lees meer »

Oudste beuk bij Bisdom van Vliet in de problemen

3 jun 2020

Het AD.nl/Gouda meldt dat de oudste rode beuk van Nederland in de tuin van museum Paulina Bisdom van Vliet in zijn laatste levensfase is beland. Erfgoedhovenier Gerrit Reijm, de verzorger van de boom, maakt zich zorgen. Er groeien zwammen op  dat is geen goed teken. De boom stond er al in 1692, toen de rivier nog lang niet gekanaliseerd was. Het verhaal is dat Goudse handelaar Adriaan Bisdom de boom plantte toen hij zijn nieuwe huis betrok. Hij kocht de heerlijkheid Van Vliet vanwege de titel ambachtsheer, die hij vervolgens mocht voeren. Zijn nazaten vervulden veel lokale regenteske taken en bouwden ook de nieuwe woning op die plek, dat in 1923 museum Paulina Bisdom van Vliet werd, maar ze lieten de boom op de oever van de Hollandsche IJssel intact. Reijm gaat bezien of het de moeite loont om een reddingsplan te maken voor de markante donkerrode boom, waarvan de kruin op bijgaande foto te zien is.

Lees meer »

Jaarlijkse Houtmanconcerten afgelast

3 jun 2020

Ondanks dat mondjesmaat het culturele leven begint op te starten, heeft te organisatie van de Houtmanconcerten die ieder jaar tijdens de vakantieperiode in de buitenlucht in het Houtmanplantsoen in Gouda plaatsvinden, besloten een jaar over te slaan.

Lees meer »

Kinderboerderij Klaverweide open!

3 jun 2020

Kinderboerderij Klaverweide aan de ’s-Gravenweg in Capelle aan den IJssel gaat weer open. Zij het dat bezoekers nu vooraf een ticket moeten aanschaffen. Dit kan gratis via www.kinderboerderijlkaverweide.nl/ticketverkoop. De toiletten, horeca, winkel en voerautomaat zijn nog gesloten en er is eenrichtingverkeer op de boerderij. Beperkingen, die kinderen niet hoeven te weerhouden om te komen kijken naar de jonge biggetjes, het pasgeborenkalfje en de lammetjes.

Lees meer »

Fotowedstrijd OHW 2020

2 jun 2020

Ieder jaar organiseert Stichting Oude Hollandse Waterlinie (OHW) een fotowedstrijd. Dit jaar is het thema ‘Iconen van de Oude Hollandse Waterlinie’. De opdracht is om een gebouw of monument dat binding heeft met de Oude Hollandse Waterlinie en binnen dit gebied valt, op de gevoelige plaat vast te leggen. Hiertoe is iedereen uitgenodigd, amateur of professioneel. Het gaat om de creativiteit en de kwaliteit van de foto. Je kunt tot 30 september maximaal drie foto’s e-mailen naar contact@ohwl.nl

Lees meer »

Kinderboerderij Klein Boveneind weer open

2 jun 2020

Kinderboerderij Klein Boveneind in Krimpen is weer open voor publiek! er worden aangepaste openingstijden gehanteerd en bezoekers zijn alleen welkom met een reserveringsticket. Alle bezoekers zijn verplicht vooraf een ticket te reserveren voor een bezoek van 12.00 tot 13.30 uur of van 14.00 tot 15.30 uur. Een ticket kun je telefonisch reserveren. Bel hiervoor van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 10.00 uur naar het telefoonnummer 0180 51 14 54.

Lees meer »

Eikenprocessierupsengevaar

2 jun 2020

Op verschillende plaatsen langs de Hollandsche IJssel zijn weer eikenprocessierupesen gesignaleerd. Maatregelen, zoals het bespuiten met aaltjes, het inzetten van vogels door meer broedkastjes op te hangen of het verbeteren van de leefomstandigheden van andere natuurlijke vijanden, hebben ze niet uitgeroeid. Wees daarom voorzichtig. De brandharen van de rups zijn uiterst irriterend voor huid, ogen en luchtwegen. Overheden en beheerders doen er alles aan om nesten te verwijderen. Vind je een nest in je tuin, schakel dan een expert in om het te laten verwijderen.

Lees meer »

Krimpen heeft nieuwe coalitie

2 jun 2020

Er lijkt een eind te zijn aan de politieke crisis in Krimpen aan den IJssel die eind vorig jaar begon toen Leefbaar Krimpen en Stem van Krimpen de stekker eruit trokken. De nieuw coalitie met 12 van de 21 zetels moet het verder gaan klaren, die bestaat uit SGP, VVD, Krimpens Belang, CDA, ChristenUnie en PvdA. Wie de demissionaire-wethouders gaan vervangen is nog niet bekend.

Lees meer »

Bijna twee ton voor Zilvermuseum

2 jun 2020

Door een financiële injectie van 190.000 euro door de gemeente Krimpenerwaard moet sluiting van het unieke Nederlands Zilvermusuem in Schoonhoven worden voorkomen. Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt wordt ook de komende twee jaar zo’n bedrag gesubsidieerd, naast de halve ton bijdrage die de Stichting Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven jaarlijks krijgt. Zonder  dit museum wordt het lastig om Schoonhoven toeristisch nog als Zilverstad te promoten. Twee jaar geleden was het museum ook al in financiële problemen en was er gemeentelijke steun nodig.

Lees meer »

Vitrine-expositie over verzetsman Arie den Toom

2 jun 2020

De Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel (HVN) heeft in De Batavier aan de gelijknamige laan in Nieuwerkerk een vitrine-expositie ingericht over de uit Nieuwerkerk afkomstige verzetsman Arie den Toom. Hij werd op 3 april 1945  aan de Rotterdamse Oostzeedijk gefusilleerd. Den Toom woonde toen al twaalf jaar in Tuindorp Heijplaat in Rotterdam-Zuid waar hij zalencentrum Courzand beheerde. Hij regelde zaken voor onderduikers voor Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers, die in het zalencentrum vergaderde en werd commandant van militanten die persoonbewijzen regelden. Op 13 maart 1945 werd hij door verraad opgepakt en zes dagen later met nog 19 anderen door de bezetters omgebracht als vergeldingsactie voor de moord op een officier. Hij werd begraven in Crooswijk. Zijn stoffelijk overschot is op 8 augustus 1945 met militaire eer, na een herdenkingsdienst in de Dorpskerk, bijgezet in het familiegraf op de Nieuwerkerkse begraafplaats.

Lees meer »

Alleen te voet op De Plaats vanwege uitbreiding terras Oude Stadhuis

2 jun 2020

De Plaats in Montfoort is alleen voor voetgangers bereikbaar en hulpdiensten. Dit vanwege de uitbreiding van het terras van het Oude Raadhuis. Dit geldt in ieder geval tot 1 september. Ook wordt tot die datum een parkeerverbod ingesteld voor een aantal parkeerplaatsen langs de Hollandsche IJssel. 

Lees meer »
Mei 2020

Maatregelen tegen droogte en vissterfte

30 mei 2020

Deze week heeft het waterschap in de gemeente Zuidplas extra maatregelen genomen om gevolgen van hogere temperaturen en droogte binnen ons gebied te bestrijden. Vanaf de Prins Bernardbrug tot aan gemaal Zuidplas zijn dode vissen aangetroffen. Het zuurstofgehalte in het water is hier te laag, ondanks het openzetten van de waterinlaat vanaf de Gouwe. Het waterschap heeft daarom een extra pomp geïnstalleerd bij gemaal Zuidplas, om meer water met een hoger zuurstofgehalte vanuit de Gouwe rechtstreeks op de Ringvaart te krijgen en zo de vissen te helpen overleven.

Lees meer »

Nieuwe pijp door IJsseldijk moet water in Krimpenerwaard schoon houden

30 mei 2020

In Krimpen aan den IJssel is door het waterschap een persleiding van een halve meter doorsnede door de Hollandsche IJsseldijk heen geboord. Dit 'lek' is nodig om het peil in de Krimperwaard op orde te houden met schoon water. De persleiding wordt ingericht als vissluis, zodat vissen uit de polder terug naar de rivier kunnen zwemmen, omgekeerd kunnen ze met de stroom meezwemmen bij het inlaten.. Eerder werd een visvriendelijke pomp aan het eind van de Tiendweg Oost in Ouderkerk aangelegd. De Europese Gemeenschap doet hiervoor een duit in het zakje in het kader van POP3. Rijkswaterstaat draagt bij om vismigratie mogelijk te maken.

Lees meer »

De Zelling op Kortenoord najaar 2020 in verkoop

29 mei 2020

Op de kale vlakte op Kortenoord aan het eind van de ‘s-Gravenweg in Nieuwerkerk, waar eerder stenen werden gebakken, glas werd geblazen, carrosseriën werden gebouwd en vrachtauto’s werden opgekalefaterd en vlees verwerkt, wordt binnenkort de wijk Zellngen gebouwd door Synchroon. Het complex bestaat uit 32 splitlevelwoningen, 9 brede panoramawoningen en 17 luxe appartementen. Alle met een wijds uitzicht over de Hollandsche IJssel. De verkoop gaat waarschijnlijk in het najaar in de verkoop. Wie geïnteresserd is kan zich nu aanmelden bij www.nieuwbouwzelling.nl waar je via een enquête kunt aangeven waaraan de details van je woning moeten voldoen als het aan jou ligt, zodat bij de uitvoering rekening kan worden gehouden met de behoefte van toekomstige bewoners.

Lees meer »

Tamara van Ark wordt minister

28 mei 2020

De Nieuwerkerkse Tamara van Ark, oud VVD wethouder in Nieuwerkerk aan den IJssel en Zuidplas, belandde in 2010 in de Tweede Kamer. Twee jaar later werd ze staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze  wordt nu Minister van Medische Zorg en Sport. Deze portefeuille valt 9 juli vrij door het vertrek van PvdA-invaller minister Martin van Rijn. Wie Van Ark als staatssecretaris gaat opvolgen is nog niet bekend.

Lees meer »

Dienstregeling in Utrecht meer uitgebreid

28 mei 2020

Het openbaar vervoer in de provincie Utrecht gaat per 31 mei volgens een nieuwe dienstregeling rijden. Er gaan meer bussen en trams rijden om meer ruimte te creëren voor passagiers die nu de activiteiten buitenshuis weer opstarten noodzakelijkerwijs moeten reizen. Syntus Utrecht rijdt vanaf deze datum met het maximale aantal bussen dat mogelijk is. Daar waar nodig, bijvoorbeeld op drukke (spits)tijden of naar populaire bestemmingen, zetten het bedrijf extra bussen in. Ook staan er extra bussen stand-by. Op deze manier kan drukte in de bussen worden opgevangen. De uitgebreide dienstregeling geldt voor de zomerperiode. Reizigers worden geadviseerd om alleen met het ov te reizen als het echt nodig is, drukke (spits)tijden te vermijden en zoveel mogelijk alleen te reizen.

Lees meer »

Beeldentuin wordt ingericht

27 mei 2020

Op dit moment wordt de Beeldentuin op Leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk aan den IJssel  ingericht. Langzaam groeit niet alleen de kwaliteit van de jaarlijkse expositie maar ook het formaat van de beelden. Zoals deze uit cortenstaal gelaste figuren die dankzij het Nieuwerkerkse bedrijf Blok Hoveniers vanuit Drachten naar Zuidplas konden komen. Ze zijn van de kunstenaar Jan Ketelaar van Potzenmakerij Ketelaar, die menigmaal opzien baarde in de kunstscene en vooral bekend is van zijn hoge beelden op de Nieuwe Zeedijk bij Holwerd. De beelden op het Leefgoed zijn wel 5 meter hoog.

Lees meer »

Grotere terrassen in Capelle

27 mei 2020

Horecaondernemers in Capelle mogen hun terrassen twee keer zo groot maken, mits het aantal zitplaatsen gelijk blijft. Ook voetgangers en hulpverleners mogen er geen hinder door ondervinden. De Bank, De Boekenkast, De Bourgondiër, Brownies & Downies en My Döner en Pizza gaan uitbreiden op het Stadsplein. Ook het Isala Theater zal een terras openen. De gemeente zal er geen extra huur voor in rekening brengen. De toestemming wordt verleent tot 1 oktober.

Lees meer »

Twee keer zoveel terrasgebied op Goudse Markt

27 mei 2020

De Goudse markt gaat er tot 1 september helemaal anders uitzien. De gemeente heeft namelijk besloten dat de horecagelegenheden rond het plein hun terrassen twee keer zo groot mogen maken in het verlengde van hun huidige terrassen. Voor het personeel betekent dit meer meters maken, maar de gasten kunnen dan wel  op veilige afstand elkaar van hun drankje genieten. Koninklijke Horeca is ook bezig om meer terrasruimte te creëren voor ondernemer buiten de markt. Helemaal blij is niet iedereen, want enkele stukken liggen ongunstiger dan van de buurman. Ook het bereik van de bestaande wifi-zenders is niet voldoende voor de communicatie met de kassasystemen.

Lees meer »

Goudse Filmhuis knapt op, met jouw hulp

27 mei 2020

Het Filmhuis gebruikt de lock down om de filmzaal een opknapbeurt te geven, de stoelen op een tribune plaatsen en rijen breder maken. Door middel van een crowdfundingsactie moet dat financieel mogelijk zijn, want op 5.000 euro na is 75% van het benodigde bedrag al binnen. Er moet een stuk muur voor wijken en de projectie-cabine moet worden verplaatst. daarna wordt het licht en geluid opnieuw geïnstalleerd. Wie deze operatie wil steunen kan de stichting helpen via www.voordekunst.nl Geef Filmhuis Gouda een Droomzaal 

Lees meer »

Goudse Steegjesboek snel uitverkocht

27 mei 2020

In twee uur tijd waren er 400 exemplaren van verkocht: het Goudse Steegjesboek dat Gouwenaar Hans van de Water schreef. Het is ontstaan toen de schrijver, die looproutes uitzet voor de Goudse Runners, in aanraking kwam met de ontstaansgeschiedenis van de steegjes, toen hij de Steegjesloop uitzette. Van het een kwam het ander, zo ontstond het boekje die een route beschrijft van zeven kilometer door Gouda met wetenswaardigheden over de steegjes die je passeert. Al snel was het uitverkocht en moest er een tweede druk komen. Het boekwerkje kwam ook in beeld bij Omroep MAX en die maakte er de documentaire van die afgelopen maandag om 16.40 uur werd uitgezonden op NPO1. Hans van de Water komt daar zelf als gids in actie. Bron Goudse Post.

Lees meer »

Capelse markt weer open

27 mei 2020

De Capelse markt is weer terug op het Stadsplein. Vanaf donderdag kun je weer alle boodschappen doen. Nog niet als vanouds, want er geldt strikt eenrichtingverkeer en de anderhalve meter afstand moet wel worden gerespecteerd. 

Lees meer »

Ooievaar kwam langs bij ooievaars IJsselstein

27 mei 2020

Op Hemelvaartsdag kon iedereen die de live webcam volgt die gericht is op het nest op de IJsselsteinse basiliek zien, dat de eerste twee ooievaarskuikens uitkwamen. Drie dagen later gevolgd door nog een uit de in totaal vijf eieren die zijn gelegd. Dat werd gevierd met beschuit met muisjes. Vrijdagmiddag wordt tussen 14.00 en 17.00 uur het publiek getrakteerd door blije Ria Hooijen-Bos die het initiatief nam om het nest op de basiliek te zetten. Plus J. Schimmel zorgt voor de beschuit met roze en witte muisjes. Ooievaarsdeskundige Piet van Andel is er bij om vanaf een afstandje vragen te beantwoorden. Kinderen krijgen kleurplaten die ze tot vrijdag 12 juni kunnen inleveren om in aanmerking te komen voor een prijsje. Zie ook Livestream ooievaarsnest hartje IJsselstein

Lees meer »

Pleit voor otterpassages tussen Gouda en Oudewater

27 mei 2020

De otter of visotter keert langzaam terug in het Nederlandse landschap. Bij de Nieuwkoopse Plassen en Reeuwijk vinden ze al hun draai, maar nu de Krimpenerwaard nog. Jonge otters staan inmiddels op de rand van de Krimpenerwaard op zoek naar een eigen territorium, maar om daar te komen is de N228 tussen Gouda en Oudewater een flink obstakel. Otters kunnen flinke afstanden afleggen en komen om in het verkeer. De provinciale weg moet op de schop en wordt aangepast voor een maximum snelheid van 60 kilometer. Daarom pleit Zuid Hollands Landschap, de gemeente Krimpenerwaard, de KNNV Gouda, IVN IJssel & Gouwe, de NVWK, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het bewonerscomité N228 en de Zoogdiervereniging Nederland ervoor bij de provincies om bij de reconstructie van deze weg otterpassages aan te leggen die het risico om onder autobanden te sterven verkleinen. 

Lees meer »

Meer dan 60 nieuwbouwwoningen in Gouderak?

26 mei 2020

Gouderak zou wel eens meer woningen kunnen krijgen dan de zestig die waren gepland. Deze zouden gebouwd moeten worden aan de oostkant van de kern. Voor dat doel heeft de raad besloten een voorkeursrecht te hechten aan 12 hectare landbouwgrond. Wethouder Leon de Wit legde de raad uit dat van 500 van de 3.000 woningen die er in de Krimpenerwaard bij moeten komen nog geen locatie is vastgesteld en dat Gouderak best meer inwoners kan gebruiken. De ruimte kan ook gebruik worden voor sportvelden en maatschappelijke voorzieningen. Door het voorkeursrecht te claimen voorkomt de gemeente dat er met de grond gespeculeerd gaat worden. Pro Krimpenerwaard is wil geen 'aantasting van de groene buffer' rond het dorp.

Lees meer »

De Gouderakse Veerstalhoeve zet roodbont in bij beheer natuurland

26 mei 2020

De familie Van Drunen van boerderijwinkel Veerstalhoeve in Gouderak gaat de komende zes jaar 70 hectare natuurland in de polder Veerstalblok pachten en beheren voor de Stichting Zuid-Hollands Landschap (SZHL). Met koffie en gebak werd dit eerste contract voor langdurig beheer gesloten. Het gaat om percelen met kruidenrijk grasland en vochtige weidevogelgrasland. Op het natuurland dat Van Drunen in beheer heeft, grazen roodbonte koeien.  Vlees hiervan wordt in de boerderijwinkel verkocht, samen met andere ambachtelijke producten, zoals boerenkaas. De overeenkomst is het gevolg van eerdere samenwerking. ‘Deze samenwerking verloopt goed’, meent SZHL, ‘de natuurwaarde van de percelen neemt stap voor stap toe en er is wederzijds vertrouwen.’ De boerderijwinkel Veerstalhoeve ligt aan de Gouderakse Tiendweg 97. Er worden ook paarden gestald.

Lees meer »

Streekmuseum Krimpenerwaard op afspraak open

26 mei 2020

Het Streekmuseum Krimpenerwaard gaat vanaf 2 juni open voor individuen of gezinsleden die een afspraak hebben gemaakt. Dit kan voor dinsdag tot en met donderdag tussen 14.00 en 17.00 uur. Dit kan via e-mail info@streekmuseumkrimpenerwaard.nl of via een formulier op www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl Daarna ontvang je een e-mailbericht of telefoontje van een medewerker om het tijdstip af te stemmen. De normale toegangsprijzen worden gehanteerd en betaling gaat met de bankpas. De koffiehoek blijft gesloten  en er is geen rondleider. Hiermee volgt het bestuur het protocol van de Museumvereniging. De voetballiefhebbers zal het goed doen dat de Tentoonstelling DCV, 100 jaar voetbal in Krimpen aan den IJssel is verlengd.

Lees meer »

Heksenwaag: ‘een nieuw begin’

25 mei 2020

Het wordt lastig om de aanpassingen te doen om de anderhalve meter afstand tussen bezoekers te kunnen garanderen, maar directeur Marieke Lejeune is blij dat ze 1 juni weer open kan met de Heksenwaag in Oudewater. Het water staat het kleine museum aan de lippen, want er is een tekort van 70.000 gulden en als niemand bijspringt, dan zou dat het eind betekenen voor de huidige exploitant van het pand met het schitterende verhaal uit de tijd van Karel V. Wie de Heksenwaag wil bezoeken moet van tevoren reserveren en krijgt een tijdslot van drie kwartier. Het museumpje in het Middeleeuwse stadje ontvangt normaal zo’n 15.000 bezoekers per jaar.

Lees meer »

Pop-up restaurant in Museumtuin Gouda

25 mei 2020

De intieme Museumtuin bij de ingang Achter de Kerk van het Museum Gouda komt na 1 juni een pop-uprestaurant van LF Gouda en het Museumcafé. Dit krijgt een sfeeervolle overkapping in de vorm van een nomadentent. Het gaat donderdag, vrijdag en zaterdag open en er kan gegeten worden in twee shifts van 17.00 tot 19.45 uur en vanaf 20.00 uur. U krijgt een 4-gangenmenu geserveerd voor maximaal vier personen per tafel. Dit kost € 34,95 per persoon.

Lees meer »

Theaterbakkerheij past programmering aan

25 mei 2020

Initiatiefnemers Bakker en Heij van de Theaterbakkerheij aan de Gouderaksedijk in Gouda zijn dolgelukkig dat ze 1 juni weer open mogen. Veel van de geplande activiteiten zijn echter niet uit te voeren binnen de nieuwe kaders die de overheid heeft gesteld, daarom is het duo nu nog druk aan het broeden op een nieuw programma, waarmee ze op 1 juni van start willen gaan. Zodra er meer bekend is, wordt dat via de website www.theaterbakkerheij.nl en socaila media bekendgemaakt en zullen we dat in onze agenda opnemen.

Lees meer »

Cinema Gouda gaat 1 juni open

25 mei 2020

Vanaf 1 juni gaat Cinema Gouda open met een maximum van 30 mensen per filmzaal. Het filmaanbod in de eerste maand zal bestaan uit een combinatie van oude films en nieuw aanbod. Gaandeweg groeit het aanbod met nieuwe filmreleases. Als het Coronavirus onder controle blijft, geldt op 1 juli een maximum van 100 mensen per filmzaal. Kijk voor meer informatie op www.cinemagouda.nl.

Lees meer »

Jonge merels vliegen uit

25 mei 2020

Jonge merels die uitvliegen zien er uit als hun moeders, maar wel donziger. Je vindt ze snel genoeg, want het alarmsysteem van merels werkt fantastisch. Zodra er een kat in de buurt van zo‘n nestvlieder komt, beginnen zijn ouders hard te schreeuwen en daarmee helpen ze ook andere dieren die een prooi voor katten zijn. De merels zijn gek op wormen, insecten en bodemdieren. Bessen en fruit versmaden ze ook niet. Ze broeden tot in juli en hebben twee tot drie legsels met 4 tot 5 eiren. De 'schuwe bosvogel' van een eeuw geleden, is nu een van de meest voorkomende tuinvogels. Ze nestelen in dichtbegroeide lage bomen, struiken of in de klimop. De eitjes zijn groen met bruine vlekjes en makkelijk te vinden, waardoor kraaiachtigen en katten ze eenvoudig kunnen vinden. Na een paar weken verlaten de vogels het nest en gaat vooral zijn diepzwarte vader ervoor zorgen dat hem niets tekort komt en er geen vijanden in de buurt komen. Ma zit dan al op de volgende nazaten te broeden.

Lees meer »

Golfers in hun hum

25 mei 2020

Bij golfbaan Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel was het de afgelopen week een drukte van belang. De golfers lieten er geen gras over groeien toen de baan werd heropend. Zo’n tweehonderd spelers per dag, meest vast klanten, vonden het veilig genoeg om weer een balletje te gaan slaan. Zeven vrijwilligers zorgen ervoor dat de nieuwe maatregelen worden nageleefd. Zo moet vooraf worden gereserveerd en mogen de spelers niet eerder dan een kwartier vantevoren het terrein op. De 1,5 meter afstand houden is geen probleem, want de holes liggen minimaal 150 meter van elkaar. Recreatieschap Hitland heeft van de sluitingsperiode geprofiteerd om de baan te beluchten, waar nodig nieuw in te zaaien en te bemesten.

Lees meer »

Hollandsche IJssel onderdeel van Prins Willem III vaarroute

25 mei 2020

De Stichting Oude Hollandse Waterlinie heeft een aantal sloepenvaarroutes uitgezet, waarvan de Prins Willem III vaarroute over de Hollandsche IJssel voert. Het doet de locaties aan die een rol hebben gespeeld voor de Oude Hollandse Waterlinie. Prins Willem III gaf opdracht de polders onder water te zetten om de Franse troepen van koning Lodewijk XIV te stoppen die het idee had opgevat zijn rijk uit te breiden tot de aan Rijn. Door op strategische plaatsen schansen te bouwen werd de vesting Holland onneembaar. Het Rampjaar kostte velen het leven en zorgde ervoor dat veel verloren ging. Zo werd kasteel Monfoort opgeblazen en werden de Haastrechtse steenovens gesloopt om verdedigingswerken van de bakstenen te kunnen maken. De uitgebreide omschrijving van de plaatsen die de route van ongeveer 59 kilometer lang aandoet, vind je via oudehollandsewaterlinie.nl

Lees meer »

Isala Theater gaat de straat op

25 mei 2020

Kunst en vliegwerk is het motto van het Isala Theater in Capelle aan den IJssel. Als het niet binnen kan, dan maar buiten. Daarom wil het theater een terras voor het theater zetten op het Stadsplein. Het is idee is om daar een ook podium neer te zetten, zodat daar bij mooi weer drankomzet uit kan komen en er kleinschalige cabaretvoorstellingen kunnen worden gegeven. Samen met nog 23 Zuid-Hollandse theaters heeft Isala aan de bel getrokken voor financiële ondersteuning. De zalen mogen per 1 juni weer open, maar voor niet meer dan dertig personen. Door de foyer te gebruiken, kan een derde zaal worden gecreëerd. Rendabele voorstellingen zitten er niet in. Pas per 1 juli mogen er honderd mensen naar binnen, maar met de nieuwe maatregelen passen die alleen in de grote zaal. In de kleine zaal is dan plaats voor 30 personen Vanaf de verplichte sluiting tot 1 juni waren 65 voorstellingen gepland en waren de zalen verhuurd aan derden. Gelukkig heeft eenderde van de mensen die een kaartje hadden gereserveerd het ticketbedrag aan het theater geschonken. Het terras mag vanaf 4 juni iedere donderdag, vrijdag en zaterdag in juni open.

Lees meer »

Boswachters grijpen in op De Zaag

23 mei 2020

Staatsbosbeheer heeft volgens een tweet van boswachter Peter donderdag een groep van 22 personen van natuureiland De Zaag moeten wegsturen. Een rondje opruimen leverde daarna 3 zakken zwerfvuil op. De Zaag is een eiland op de grens van Krimpen aan de Lek en IJssel dat deels is ingericht als natuurgebied waar de getijden hun gang kunnen gaan. Er komen ondermeer wadvogels en bevers voor. Er is een 5 kilometer lang wandelpad, maar het  is beperkt toegankelijk via een afsluitbaar hek.

Lees meer »
  • (6 / 10)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Zie ook onze Facebookgroep 

Meer over HIJM »

Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via contact@hijm.info 

 


Delen Deel Share Pinnen Delen

Tip voor ouders met kleine kinderen

Frederik Steenmuis is een leuk (voor)leesboek van de Nieuwerkerkse Anne Westenberg, helemaal geïllustreerd door Lizzy Nieuwenhuis. Het gaat over een muis die in de steenovens op Klein Hitland belandt.

Het kwam tot stand dankzij een bijdrage van de gemeente Zuidplas. Door aankoop van het boek (€ 15,00) steunt u de Stichting Steenovens Klein Hitland.

Het is ondermeer verkrijgbaar in de boekwinkel, bij Leefgoed de Olifant, Streekmuseum Krimpenerwaard.

Meer informatie of direct kopen bij de auteur: www.frederiksteenmuis.nl 

Delen Deel Share Pinnen Delen

De door ons verstrekte informatie is uitsluitend bedoeld ter verificatie op juistheid bij de betrokken instanties.  Al betrachten we zorgvuldigheid, voor niet correct weergegeven feiten of kennelijke schrijffouten kunt u ons niet in gebreke stellen. Constateert u een dergelijke omissie, geeft dit dan s.v.p. snel door, zodat we het bericht snel corrigeren/verwijderen. We gebruiken beeldmateriaal bedoeld voor de beoogde publiciteit, rechtenvrije foto’s van Creative Commons en eigen beeldmateriaal waarvan het beeldrecht berust bij Rob Stolk Concepts.

© 2017 - 2025 HIJM.info