HIJM.info
Hollandsche IJssel Mooier
HIJM.info
Hollandsche IJssel Mooier
  • Actueel
  • Historie
    • Landschap en monumenten
    • Ambachten en industrie
      • Steenindustrie
      • 1894-1914 Roomboterfabriek Mijnlieff & Co
      • Steenplaatsen
      • 1584-1672 Goudse weefateliers waren van Vlaamse immigranten
    • Beeldende kunst
    • Samenleving
    • Markante personen
  • Natuur
  • Contact
  • BELEVING

Vijf satelietgrutto’s geen van allen kuikens

Gepubliceerd op 12 juni 2020 om 12:09

«  Vorige Nieuw collectief gaat nieuwe natuur Krimpenerwaard beheren Pas op voor hitsige reetjes Volgende  »

Delen Deel Share Delen

Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de regio Hollandsche IJssel, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur. De site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel, in afwachting van een locatie die je fysiek kunt bezoeken.

Wie onze doelgroepen iets te melden heeft en ons initiatief wil steunen, kan contact opnemen.

NIEUWSOVERZICHT
September 2020

Marjolein Meijers treedt vanwege corona twee keer op

29 sep 2020

Zoals bekend mogen er vanwege coronamaatregelen niet meer dan 30 mensen in een horecaruimte. Zo ook in De Kas in de Beeldentuin van Leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit zou inhouden dat er minder mensen dan kaarten zijn verkocht naar de uitverkochte theaterdinervoorstelling van cabaretiër Marjolein Meijers op zaterdag 17 oktober kunnen. Gelukkig kwam de oplossing snel: Marjolein Meijers speelt de voorstelling nu ook ’s middags, zodat een aantal mensen die geboekt hadden voor de avond nu eerder terecht kunnen voor een matineevoorstelling met aansluitend een diner in Restaurant & terras De Dames. Een voordeel is dat er 20 kaarten meer beschikbaar komen voor de voorstelling. Bezoekers aan de matinee kunnen bovendien vooraf een gratis bezoekje brengen aan de gerenommeerde Beeldentuin. Tickets voor de matinee die om 16.00 uur begint, inclusief het aansluitende 4-gangendiner zijn verkrijgbaar voor € 47,50 via Leefgoed.nl

Lees meer »

Pieter van der Eijk nieuwe eigenaar Het Posthuis

20 sep 2020

Afgelopen donderdag maakte de nieuwe eigenaar Pieter van der Eijk, ondermeer directeur van het Rotterdamse ontwikkelingsbedrijf Korrekt Bouw, bekend, dat het bouwvallige Moordrechtse Posthuis op korte termijn wordt aangepakt. Het Posthuis is een prominent pand in de Moordrechtse Dorpsstraat waarin menig Moordrechtenaar zijn huwelijksfeestje vierde, maar dat nu staat te verkrotten. Volgens de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) is de staat niet zo slecht dat het pand in de huidige staat gevaar oplevert voor de omgeving. Van der Eijk overweegt sloop en bouw van appartementen. Hij overlegt met architecten over de mogelijkheden. Uitdaging bij de nieuwe ontwikkeling is dat het historische Logement Het Posthuis tegen andere bebouwing aanstaat en het deel uitmaakt van het beschermde dorpsgezicht. Hoe lang het gaat duren de nieuwbouw plannen aan alle voorwaarden voldoen, is dus van veel factoren afhankelijk. Zodra dit rond is – naar verwachting volgend voorjaar – kan er rond de jaarwisseling 2022-2023 een nieuw pand staan dat past in het beeld van de Dorpsstraat. Omwonenden, die zich al jarenlang ergeren aan de staat waarin het pand zich nu bevindt, kunnen dan weer opgelucht ademhalen.

Lees meer »

Onnodig vrachtverkeer van IJsseldijk geweerd

19 sep 2020

Omdat veel vrachtwagens onnodig de route over de IJsseldijk kiezen tussen de kern Ouderkerk en de Gouderaksebrug hebben de gemeente en het waterschap besloten om de dijk voor vrachtverkeer af te sluiten tussen Kattendijk 183 en 187. De kernen Ouderkerk, Lageweg en Gouderak worden daardoor ontzien. De chauffeurs worden omgeleid via de N20 en N210. Het gaat om een proef van drie maanden die 1 oktober van start gaat. Op basis van metingen wordt besloten het al dan niet permanent te maken.

Lees meer »

Toch twee rijstroken open richting Algerabrug

19 sep 2020

Om verkeershinder te beperken heeft de gemeente Krimpen aan den IJssel bij nader inzien besloten om de nieuwe busbaan richting Algerabrug tijdelijk in te zetten als extra rijstrook. Dit voorkomt opstoppingen tijdens de werkzaamheden. De komende weken wordt het effect ervan bekeken. In maart start de volgende fase van project de grote kruising die voor een betere doorstroming op de Algeracorridor moet gaan zorgen. Het is de bedoeling dat de brug geen wisselstrook meer krijgt, maar geheel vierbaans wordt. Voor fietsers en voetgangers komt er een alternatieve verbinding.

Lees meer »

Geen feestje bij ontsteking verlichting Grootste Kerstboom

17 sep 2020

De stichting Grootste Kerstboom wil de Gerbrandytoren in IJsselstein ook dit jaar met lampen weer omtoveren in een kerstboom. Het is de bedoeling dat deze brandt van 12 december tot 6 januari. Het gebruikelijke ontstekingsfeestje, waarvoor bij vorige edities bekende artiesten optraden, zal vanwege het coronavirus dit jaar niet door gaan, zo heeft Mieke Kromwijk Zenderstreeknieuws.nl laten weten. De stichting heeft dit jaar ook moeite met het vinden van sponsoren.

Lees meer »

Zoutproblemen in IJssel nemen weer toe

16 sep 2020

De problemen met de hoge chlorideconcentraties in de Hollandsche IJssel leken achter de rug, maar de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) verwacht dat de komende week het getijdedeel van de Hollandsche IJssel verzilt door de afnemende rivierafvoeren in combinatie met springtij. De afvoer van de Rijn daalt weer, die in de Maas is zeer laag. Het neerslagtekort is opnieuw gestegen volgens de Droogtemonitor die LCW gisteren heeft uitgebracht, de dertiende van dit jaar. Het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort is de afgelopen 2 weken gestegen en bedraagt deze momenteel circa 228 mm. “Daarmee ligt het gemiddelde neerslagtekort ruim onder het tekort in de 5 procent droogste jaren. Naar verwachting neemt het tekort de komende twee weken licht toe.”

Lees meer »

Veel belangstelling voor rondleidingen erfgoed bij Leefgoed de Olifant

15 sep 2020

Tijdens de Open Monumentendagen afgelopen weekend waren in Zuidplas elf Rijksmonumenten open voor bezoekers. Zo ook de voormalige steenplaats van de familie Van Lange, nu Leefgoed de Olifant, met het Rijksmonument Steenoven De Olifant die is omgebouwd tot villa. Het programma was vanwege Covid-19 enigszins aangepast, maar kon gelukkig doorgang vinden, zodat we tijdens acht rondleidingen in totaal 180 bezoekers konden ontvangen.

Lees meer »

Winkelcentrum De Korf bijna klaar

15 sep 2020

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de bestrating. Dan worden er nog acht hoge bomen en gezellige banken in de winkelstraat die er doorheen slingert geplaatst en is de upgrade van Winkelcentrum De Korf in Krimpen aan den IJssel voltooid. Projectontwikkelaar Nieuw Holland Vastgoed heeft in overleg met betrokkenen geprobeerd de hele operatie zonder al teveel overlast voor de gebruikers en bezoekers te realiseren. Veel winkeliers hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun interieur aan te pakken. Sommige zaken kon op hun vertrouwde plek blijven, andere verhuisden naar een andere locatie. De eigenares van de boekwinkel was op leeftijd en besloot te sluiten. Tussen de ketenwinkels van Jumbo, Lidl, Action, Zeeman en Kruidvat vind je er nu een slager, bakker, slijter, opticien en modezaken. De horecabedrijven maken de gezelligheid compleet. Er zijn nog vijf winkelunits beschikbaar voor winkeliers die het aanbod willen verbreden.

Lees meer »

Eerste paal Natuurlijk de Loete geslagen

12 sep 2020

Onder applaus van tientallen vrijwilligers en medewerkers die voor het zwembad in Haastrecht in touw zijn, heeft bestuurslid en vrijwlliger Jan Molenaar van de Stichting Vlister Openluchtbaden (VOB) vrijdag de eerste paal van de 400 geslagen voor een nieuwe zuiveringsinstallatiebassin voor het zwembad. Hierin komt een grote plantenbak met een droogfilter en een helofytenfilter die het water op een natuurlijke manier filteren en het gebruik van chloor overbodig maken. Het nieuwe plan sluit naadloos aan op de omringende natuur van ondermeer natuurgebied de Hooge Boezem.

Lees meer »

Exotische zoetwaterpijlstaartrog in Krimpenerwaard

11 sep 2020

Waarschijnlijk omdat het dier te groot werd voor zijn aquarium, is deze stekelrog in de sloot gegooid in de Krimpenerwaard. Natuurlijk hoort deze sierlijke Zuid-Amerikaanse exoot die een nieuwe hype zijn hier niet, dus zal het waterschap de beenvis laten vangen en naar een opvanglocatie laten brengen.

Lees meer »

Heikikkers bij Montfoort verhuizen voor groene stroom

11 sep 2020

Op de voormalige vuilstort bij Montfoort leven beschermde heikikkers. Deze kikkersoort is gevoeliger dan een groene of bruine kikker. De amfibiën moet naar een nieuwe habitat worden verhuisd vanwege de aanleg van een zonneveld van 12 hectare op die plek. Met een zaklamp en een schepnet zijn 350 exemplarenuit het water gehaald om ze elders uit te kunnen zetten. De panelen moeten voor zestig procent gaan voorzien in de stroomvraag van de gemeente. AD.nl/woerden besteedt er aandacht aan.

Lees meer »

Open Monumentendagen sober

9 sep 2020

De manier waarop aandacht wordt geschonken aan het erfgoed zal komend weekend in schril contrast staan met vorig jaar. Dat heeft alles te maken met het coronavirus. De organisaties die zich met de historie bezighouden worden bemensd door vrijwilligers die qua leeftijd in de gevarenzone zitten. Ook veel geïnteresseerden komen uit die leeftijdsgroepen. Daarom zijn vooral activiteiten in krapbemeten ruimtes afgeblazen. Ook de vaarverbindingen met oude schepen tussen de kernen aan de rivier, waar vorige jaren zoveel belangstelling voor was, zijn er niet.

Lees meer »

Meer respect voor blauwe zone

9 sep 2020

Boa’s en politie gaan beter toezien op de blauwe zones in Haastrecht. De KVO-werkgroep Haastrecht wil met de ondernemers en handhavers het centrum schoon, heel en veilig houden of verbeteren. Om langparkeerders in de blauwe zone te waarschuwen worden flyers achtergelaten met informatie. Wethouder Jan Vente gaf de aftrap van de actie door met spuitbus en een sjabloon ‘De regels van blauw gelden ook voor jou’, op de grond te spuiten. Na de bewustwordingsperiode zullen de toezichthouders strenger gaan optreden en beboeten.

Lees meer »

Vijf kunstenaars in Goudse Agnietenkapel

3 sep 2020

Van dinsdag 22 tot en met zondag 27 september exposeren vijf kunstenaars met totaal verschillend werk in de Goudse Agnietenkapel aan de Nieuwe Markt. Vier van hen zijn lid van de Waddinxveense Kunstkring: Nelly Geluk, Peter Baaijens, Dick Miedema en Rein de Lange. Lia Reijnders uit Roosendaal is gast.

Lees meer »

De Tromps uit Gouds Museum gaan verhuizen

3 sep 2020

Onlangs is dit schilderij van de kinderen van admiraal Tromp, rond 1650 gemaakt door Jacob Willemsz Delff de jongere, gerestaureerd zodat het weer in volle glorie tentoongesteld kan worden. Het schilderij belandde in de collectie van Museum Gouda, omdat men aannam dat de schilder Jacob Willemsz Delff uit Gouda kwam. Dit gold wel voor zijn grootvader, portretschilder  Jacob Willems (Delff de oudere ±1550-1601) , maar die verhuisde op 25-jarige leeftijd naar Delft, waar hij een hele schildersdynastie stichtte...

Lees meer »
Augustus 2020

Plastic Soup Surfer komt over de IJssel

26 aug 2020

'Plastic Soup Surfer' Merijn Tinga supt binnenkort over het getijdendeel van de Hollandsche IJssel tijdens zijn Wakkere Wegwerpers Tour. Het is een tocht van 550 kilometer op zijn supboard, die 31 augustus start in Maastricht en 16 september eindigt in Schiermonnikoog. Hij is dagelijks 6 uur op zijn supboard onderweg en gaat daarbij langs scholen, politici, afvalinzamelaars, wetenschappers en plastic activisten. De Leidenaar doet dit om aandacht te krijgen voor gescheiden afvalinzamelen op scholen. In tegenstelling tot particulieren betalen scholen nu nog voor afvalscheiding. En hij meent dat dit niet nodig is als leerlingen als bewustwordingsproces het afval op school zelf scheiden of geen wegwerpproducten meer gebruiken. Op de zevende etappe 6 september supt hij via de Hollandsche IJssel van Rotterdam naar Gouda.

Lees meer »

GroenLinks stelt vragen bij Staten over sanering EMK-terrein

26 aug 2020

GroenLinks Statenlid Robert Klumpes bezocht het EMK-terrein aan de IJssel en de Sliksloot op Stormpolder in Krimpen aan den IJssel omdat GroenLinks zich zorgen maakt omdat de beoogde sanering dreigt te mislukken. Gebleken is dat de damwanden te zwak zijn voor de werkzaamheden die moeten worden verricht en dat er meer gif in de grond zit dan verwacht. Dat brengt onverwacht meer kosten met zich mee, dan voorzien. De overheid heeft al miljoenen geïnvesteerd om het veilig te maken. Drie jaar geleden kocht de gemeente het terrein van de staat om het schoon te maken en er een bedrijventerrein van de maken.

Lees meer »

CRa wil nieuwe overeenkomst tussen boer en maatschappij

26 aug 2020

Het College van Rijksadviseurs (CRa) is met een lijvig rapport uitgekomen over de toekomst van de Krimpenerwaard. Het kreeg de titel 'Op weg naar een New Deal tussen boer en maatschappij. Het toekomstbeeld 2050 gaat uit van een combinatie tussen agrarische productie en de productie van een gezonde bodem, schoon water, schone lucht, grote biodiversiteit en een aantrekkelijk landschap voor bewoners en recreanten.

Lees meer »

Waterleiding breekt en spoelt stukje dijk weg

26 aug 2020

Door een waterleidingbreuk tussen de IJsselsdijk 188 en 233 in Krimpen aan den IJssel stroomde dinsdag een deel van de dijk in een modderstroom de lager gelegen polder in. Ook in het huis dat daar staat, valt in een tweet van het waterschap te lezen. Door de breuk kwamen 90 gezinnen zonder water te zitten. De weg werd onmiddellijk afgesloten om de leiding en de dijk weer te kunnen repareren. De breuk levert voor zover bekend geen gevaar op voor de dijk.

Lees meer »

Opnieuw tijgermug in Montfoort

26 aug 2020

Met de autobanden die Kagro in Monfoort importeert, komt ook water met larven van de venijnige tijgermug mee, volgens actiegroep Stop Invasieve Exoten. Inwoners van Montfoort worden daarom jaarlijkse gefronteerd met deze muggen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzoekt de inwoners van het stadjes aan de IJssel daarom om stilstaand water in de tuin weg te halen, om te voorkomen dat zich een volgende generatie ontwikkelt.

Lees meer »

Boa’s vallen in slangenkuil

19 aug 2020

Als het is wat het lijkt, dan is het flink mis met de reputatie van handhaving in de gemeente Zuidplas. Het heeft er namelijk alle schijn van dat twee, misschien zelfs vier van de zes boa’s die in dienst van de gemeente moeten toezien op het correcte gedrag van haar inwoners, afgelopen weekend dingen in het verlaten raadhuis deden, die niet door de beugel kunnen. De videobeelden van ramen waarachter simultaan mogelijk sexuele handelingen door de boa’s worden verricht gingen viraal. Deze laten weinig aan de verbeelding over. Omdat het in een shot van twee ramen op verschillende verdiepingen van het nieuwe raadhuis in Nieuwerkerk aan den IJssel plaatsvindt, komt het bijna surrealistisch over. Heel Nederland had het erover, van Jinek, Dumpert tot Hart van Nederland, Binnenlands Bestuur. Zelfs in België haalde de absurditeit Het Laatste Nieuws (HLN.be). Lokale en landelijke kranten en social media staan er bol van en iedereen heeft er een mening over.

Lees meer »

Grondwaterpijl stabiel

19 aug 2020

Het Koninklijke Nederlandse Waternetwerk (KNW) meldt dat het grondwaterpeil door de vele neerslag van het afgelopen weekend weer is aangevuld. De verwachting is dat het de komende weken niet slechter zal worden. Op dit moment is het tekort landelijk gemiddeld 245 mm. De maatregelen van de waterschappen en Rijkswaterstaat blijven daarom van kracht. In de Hollandsche IJssel is het chloridegehalte licht verhoogd door de lage Rijnafvoer begin augustus, springtij, windopzet en hoge onttrekkingen vanwege het warme weer. “De door droogte verzwakte bomen laten vervroegd blad vallen, worden getroffen door insectenvraat of sterven. Vennen, poelen, beken vallen voor het 3e jaar op rij langdurig droog. Veenbodems zijn voor het 3e jaar op rij uitgedroogd.”

Lees meer »

Poëzieroute in Haastrecht

14 aug 2020

Landschapsdichter Henk Kooijman (1928-1988) was een kind van Haastrecht. Tijdens zijn zwerftochten door polders en dorpen werd hij geïnspireerd tot het schrijven van zijn gedichten. De ‘poldersjamaan’ die in 1972 naar Gouda verhuisde, kon het zichtbare landschap rijmen met de innerlijke wereld. Je kunt van vrijdag 4 september tot en met woensdag 30 september een poëziewandeling maken in de Hoogstraat, die begint bij het Museum Paulina Bisdom van Vliet (foto). Deze wandeling voert je langs 20 gedichten en is een initiatief van oud polderdichter Corrie Grootendorst, vormgever Emmy van Harskamp, Peter Visser en Nelie Gerritsen van het Van den Akkerfonds, die de poëzie van Henk Kooijman een warm hart toedragen. De uitvoering werd mogelijk gemaakt door het Van den Akkerfonds, de Krimpener Kunstwaard en particulieren.

Lees meer »

Waarom Goudse Schouwburg krap bij kas zit

13 aug 2020

In een paginagroot interview in de Goudse Post van afgelopen woensdag leggen theaterdirecteur Tineke Maas en Nina Angkotta aan redacteur Marianka Peters uit waardoor de succesvolle Goudse Schouwburg nu krap bij kas kwam te zitten, dat er 37 medewerkers moesten worden ontslagen. En dat ondanks de twee ton subsidie van de gemeente Gouda om de boel dit jaar te redden. Deze bijdrage aan het zo belangrijke theater, dat een bovenlokale functie vervult, bracht de Goudse SGP ertoe om te opperen om de kaarten voor niet-Gouwenaars duurder te maken, of de omringende gemeente te vragen bij te dragen aan de instandhouding van dit culturele instituut, dat wat de artiesten betreft tot de fijnste zalen in Nederland behoort om op te treden. De succesformule en slimme programmering, die ervoor zorgde dat het theater tot op heden zonder overheidbijdragen kon bestaan, werkt nu averechts, omdat het niet het reguliere gesubsidieerde circuit bekend is.

Lees meer »

Zorgen over plan Bolderkade

12 aug 2020

In Het Kontakt van deze week wordt gemeld dat CDA-raadslid Kees Larooij van Krimpenerwaard vragen heeft gesteld over de ontwikkeling van het plan Bolderkade op de plek waar het terrein van bulkoverslagbedrijf Varo Energy Netherlands aan de IJsseldijk Noord 55b was gevestigd, ook bekend als het Avia-terrein. Het ligt aan de Hollandsche IJssel in Ouderkerk aan den IJssel. De omwonenden maken zich zorgen, zo bleek uit een werkbezoek van het CDA. Ze klagen over stankoverlast en olie op de IJssel, van het gesaneerde terrein. Een deel van de vervuilde grond daar is verwijderd en een deel is ingepakt. Ook maken de buren zich zorgen over de omvang van de geplande nieuwbouw, het plan Bolderkade van Lambrane Ontwikkeling B.V., dat voorziet in drie appartementengebouwen met in totaal 40 woningen.

Lees meer »

Concordia baadt in rood

12 aug 2020

Gisteren werd overal in Nederland red alert gegeven voor de evenementenbranche die harde klappen krijgt door de Coronacrisis. Dat gebeurde symbolisch door de cultuurgebouwen rood te verlichten. Ook Theater Concordia in Haastrecht deed mee om hier aandacht voor te krijgen en Janet de Graas maakte daar een foto van.

Lees meer »

ParkShuttle 3.0 in Rivium

12 aug 2020

Al meer dan twintig jaar geleden werden de eerste ParkShuttles geïntroduceerd in de wijk Rivium in Capelle aan den IJssel. Deze passagiersvoertuigen zonder chauffeur waren toen uniek in Nederland en verbinden sindsdien via een eigen rijbaan Metrostration Capelse Brug en bedrijventerrein Rivium. Na een jaar vertraging werd deze week de eerste shuttle van de derde generatie afgeleverd aan vervoerder Transdev. Deze werd ontwikkeld door de Utrechtse bouwer 2getthere. De nieuwe aanwinst zal eerst uitgebreid worden getest en klaargestooomd zijn om straks zelfstandig de busbaan te kunnen verlaten om de openbare weg op te gaan en door te rijden tot de plek waar de Waterbus een nieuwe halte moet gaat krijgen.

Lees meer »

Halve Maen op de IJssel

11 aug 2020

De social media staan er bol van. Oude tijden keren weer. Een VOC-schip dat zaterdag over de Hollandsche IJssel vaart richting Gouda oogst veel bewondering. Wat is dat voor schip en waarom vaart hij daar? Wel, het gaat om een replica van het jachtschip de Halve Maen die in 1989 in Amerika werd gebouwd door The New Netherlands Museum. Dit gebeurde op initiatief van dr. Andrew A. Hendricks. Hij deed rondvaarten voor schoolkinderen op de Hudsonrivier. Niet zomaar is voor dit schip gekozen, want met de oorspronkelijke Halve Maen (1606 Amsterdam - 1618 Batavia) uit voer ontdekkingsreiziger Henry Hudson, in opdracht van de VOC langs de Amerikaanse kust en ontdekte ondermeer de rivier die naar hem werd vernoemd en waar nu New York domineert.

Lees meer »

Fulcotheater heropent coronaproef

11 aug 2020

Het Fulcotheater in IJsselstein heeft de gedwongen sluitingsperiode goed benut door alles te renoveren en coronaproef te maken. Vanaf maandag 17 augustus kan het weer open. Er worden dan tot en met 30 augustus twee films vertoond voor jong en oud: De Beentjes van Sint-Hildegard en Spike en de Magische Steen. De kaartjes kosten in het kader van de 1,5 meter afstand die moet worden gerespecteerd, € 1,50 per stuk.

Lees meer »

Expositie Beeldentuin verlengd

10 aug 2020

De Beeldentuin op Leefgoed de Olifant op Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel ging vanwege de Coronacrisis een maand later open, daarom heeft de organiserende stichting Leefgoed de Olifant besloten de sluitingsdatum ook een maand te verlaten. De finissage, zoals de feestelijke sluiting heet, is op zondag 11 oktober. Vanaf 17.00 uur zijn de meeste deelnemende kunstenaars op het terras van De Dames om dit te vieren. Je kan op dat moment komen en horen wat ze over hun werk te vertellen hebben. Je kunt de Beeldentuin gratis bezoeken van woensdag tot en met zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Parkeren kan bij Restaurant & terras De Dames, Groenendijk 325. Hier kun je ook je e-bike opladen.

Lees meer »

Pleziervaart moet voorzichtig omgaan met gas

8 aug 2020

AD.nl/Alphen wijdt een groot artikel aan het gevaar van het gebruik van gas aan boord van pleziervaartuigen. Het komt nogal eens voor dat er een explosie ontstaat door een gaslekkage. Onlangs ging een boot in Wilnis daardoor in vlammen op en raakte een man door een explosie gewond bij Leimuiden. Volgens kenners is de oorzaak een verouderde installatie. Leidingen moeten namelijk iedere drie jaar worden vervangen en dat weten de eigenaren niet. Het lekkend gas is zwaarder dan lucht en zakt onderin de boot. Een waakvlammetje doet de rest. Een gasfles moet daarom in een gasbun staan. Dat is een vat met een ventilatieopening buiten de boot. Als het om aanleg van een nieuwe installatie gaat kun je beter voor een elektrische verwarmingsoplossing kiezen. Het hele artikel lees je hier.

Lees meer »

Zeldzame zwarte ooievaars gespot bij Oudewater

8 aug 2020

RTVUtrecht.nl meldt dat Arjan Boele vijf zwarte ooievaars heeft gespot in de weilanden tussen Oudewater en Lopik. Ze worden hier niet vaak waargenomen. De vogels leven meer verborgen en broeden in de dichte bossen met open plekken in de ons omringende landen en overwinteren in Afrika ter hoogte van de evenaar. Wellicht komt het door de droogte dat ze uit hun comfortzone zijn gekomen om hier te foerageren voordat ze op de vleugels gaan naar het zuiden. De vogel is eenvoudig te herkennen, ze zijn gemiddeld iets kleiner dan de gewone ooievaar, maar hebben een zwarte kop. Met het verdwijnen van de ooibossen langs de rivieren in de achttiende eeuw, verdwenen ook de zwarte ooievaars uit ons land.

Lees meer »
Juli 2020

GOUDasfalt mag blijven van Gouda

29 jul 2020

Door toestemming te geven voor het plaatsen van een zonnedak op GOUDasfalt gaf de gemeente Gouda het eigenlijk al aan: GOUDasfalt mag doorgaan aan de Hollandsche IJssel. Het bestuur en alle vrijwilligers van de stichting die het voormalige terrein van Koudasfalt met veel inventiviteit duurzaam omtoverde in een gebied waar allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden, heeft bewezen haar beloftes na te kunnen komen. De huurovereenkomst van vier jaar, die tot 2020 duurde, is daarom officieel omgezet in een erfpacht voor onbepaalde tijd. Dat betekent zekerheid voor de gebruikers van het terrein, waar ondermeer een bierbrouwerij en horecabedrijf De Vrijheid aan het stadsstrand zijn gevestigd. GOUDasfalt is de afgelopen vier jaar niet alleen een belangrijk centrum geworden voor festivals en culturele evenementen, maar ook een plek waar wordt geëxperimenteerd met, kunst, recycling, groenaanleg en groente en fruit. Het plan om er een broedplaats voor creativiteit van ambachtelijke ondernemers en bewoners te maken, kan verder gestalte krijgen, want nu kunnen partijen die er iets willen starten of met hun activiteit willen doorgaan, verantwoord in hun projecten gaan investeren.

Lees meer »

Flyer voor de recreatievaart op Rotte

29 jul 2020

Het vaargebied van de Rotte is vooral in de zomerperiode een populair toevluchtsoord om de warmte te ontvluchten. Omdat veel mensen er zo over denken, gaat het soms mis op het water. Soms zitten de roei,- en zeilboten, kano’s en sloepjes elkaar in de weg, of veroorzaken ze overlast voor de omwonenden. De heldere flyer die nu door het recreatieschap is uitgebracht, geeft het vaargebied van de Rotte weer met tips en spelregels om het varen voor iedereen leuk te houden.

Lees meer »

Atalanta en dagpauwoog meest voorkomende vlinders

29 jul 2020

Uit de jaarlijkse vlindertelling die in juli werd georganiseerd door de vlinderstichting komt de atalantavlinder uit de bus als meest voorkomend. In Zuid-Holland werden in meer 700 tuinen 2000 tellingen gedaan. De dagpauwoog kwam als tweede uit de bus, gevolgd door het kleine koolwitje. De atalanta-, admiraalvlinder of nummervlinder is een trekvlinder met een spanwijdte van zo’n 55 millimeter. Ze overwinteren in Zuid-Europa. Van mei tot oktober verkeren ze in onze streek. Ze zijn in staat om in vijf dagen van Finland naar de Middellandse Zee te vliegen. Hun rupsen vind je vooral op brandnetels.

Lees meer »

Wisselstrook Algerabrug dicht tot 28 augustus

28 jul 2020

Het verkeer dat via de N210 richting de Algerabrug rijdt, krijgt te maken met verkeershinder omdat de wisselstrook tussen de Grote Kruising en de brug tot 28 augustus buiten gebruik is. Het is de bedoeling dat deze wordt verlengd voor de nieuwe busbanen en -haltes. Ook de Nieuwe Tiendweg in Krimpen is van 10 tot en met 15 augustus dicht voor de aanleg van oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Meer hierover www.grotekruising.nl 

Lees meer »

Nieuw eetcafé in Ouderkerk: Biefstuk & Broodjes

28 jul 2020

In Dorpsstraat 56 in Ouderkerk draait donderdag eetcafé Biefstuk & Broodjes proef. Het is van Tineke Helleman en Jeanette Gelderblom. De dames uit Lekkerkerk hebben het pand waar het Italiaanse restaurant Trattoria Casa Caminata omgebouwd. Chefkok Patricia Hammen heeft een uitgebreide menukaart samengesteld met, waar mogelijk, ingrediënten lokaal gekweekte of gemaakt ingrediënten. Vanaf 1 augustus gaan ze de hele week open. 

Lees meer »

Sanering gif Stormpolderdijk kost miljoenen meer

28 jul 2020

Het Kontakt besteedt deze week aandacht de sanering van de voormalige koolteerfabriek in Krimpense Stormpolder, waar later afgewerkte olie werd verwerkt. De kosten van het schoonmaken lopen daar aardig uit de hand, omdat de damwand niet sterk genoeg lijkt om te garanderen dat het goed blijft gaan tijdens de sanering. Ook is de hoeveelheid vervuilde grond veel meer dan gepland. De thermische verontreinigde grond moet chemisch worden gereinigd bij een gespecialiseerd bedrijf. Het schoonmaken zal daarom langer gaan duren dan gepland. Het is nog onduidelijk wie er voor de extra kosten moet opdraaien. Als dit deel van de Stormpolder klaar is krijgt het weer een industriële bestemming. Meer erover vind je via www.hetkontakt.nl.

Lees meer »

Gemeente steunt waardse boeren

25 jul 2020

De petitie over bemesting van grasland, die de boeren vorige week in Ouderkerk aan de raad van Krimpenaard hebben aangeboden, krijgt steun van de gemeente. Die is het met de boeren eens en brengen hun probleem, dat ze niet mogen gieren bij temperaturen boven de twintig graden, bij landbouwminister Carola Schouten. De maatregel moet vanaf volgend jaar ingaan. De gemeente verzoekt de minister om nader onderzoek teneinde verstoring van de Krimperwaardse samenleving te voorkomen.

Lees meer »

Van Hattum en Blankevoort en Boskalis gaan IJsseldijk versterken

23 jul 2020

De uitvoering van werkzaamheden aan het dijktraject Krimpen aan den IJssel - Gouda in het kader van het project Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK), is door het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HSKK) aanbesteed bij Van Hattum en Blankevoort uit Vianen, een dochter van het grootste bouwbedrijf van Nederland, Koninklijke Volker Wessels Stevin, die het met ondermeer baggeraar Boskalis gaat uitvoeren. Naast de bureaus Royal HaskoningDHV en Witteveen en Bos zijn ook de VolkerWessels-ondernemingen Volker Staal en Funderingen (VSF) en VolkerWessels Infra Competence Centre (VWICC) bij het project betrokken. 

Lees meer »

Bas Lont doet hond Willem van Oranje de das om

18 jul 2020

De toezegging van de Dordtse burgemeester Wouter Kolff vorige jaar aan de toenmalige burgemeester Pieter Verhoeve Oudewater van om de fout te herstellen dat de naam Oudewater ontbrak op de sokkel van de steden, die Willem van Oranje steunden, bleek lariekoek. Het kwam uit bij de onthulling door prinses Beatrix op 19 oktober vorige jaar. Stom foutje, de kunstenaar wist niet beter. Maar toen het erop aankwam bleek herstel te begrotelijk. Dus bleef het maar fout. Wethouder Bas Lont van Oudewater en wethouder Piet Sleeking van Dordrecht hebben er nu een ludieke draai aan gegeven door het idee van Adri de Heer uit Zwijndrecht uit te voeren. Bas Lont heeft een sjaal van voetbalvereniging FC Oudewater aan het hondje bij het beeld gehangen. Beter iets dan niets. Een hondje dat er overigens bij staat om de trouw van de steden te symboliseren.

Lees meer »

Drie Tiny Forests in Zuidplas

18 jul 2020

Een succesje voor de fractie van Nieuw Elan Zuidplas. De gemeenteraad heeft ingestemd met de aanleg van drie zogeheten tiny forests in de Gemeente Zuidplas. Dat zijn stukje ongerepte natuur ter grootte van een tennisveld. Een druppel op een gloeidende plaat zou je zeggen, maar omdat het de bedoeling is om bij de aanleg en het toezicht scholieren en omwonenden te betrekken, kunnen dergelijke bosjes niet alleen de natuur in de bebouwde kom een handje helpen, maar ook ook bijdragen aan waardering van de natuur. De gemeente en IVN Natuureducatie leggen de drie bosjes aan voor 2022. Wie een leuk plekje weet, kan dat melden bij www.ivn.nl/tinyforest/initiatiefnemer 

Lees meer »

Fietstraplift bij Algerabrug

16 jul 2020

Deze week is het VeloComfort-systeem geopend op de Algerabrug in Krimpen: een elektrische band die fietsers helpt om hun fiets de steile trappen op en af te krijgen.

Lees meer »

Hoofdweg Nieuwerkerk-Capelle officieel heropend

15 jul 2020

De werkzaamheden aan de Hoofdweg tussen Capelle en Nieuwerkerk aan den IJssel zijn eindelijk klaar. De wethouders Maarten Struyvenberg (Capelle), Jan Willem Schuurman (Zuidplas) en Henk Alkema, de gebiedsmanager van Prins Alexander Rotterdam, hebben het traject maandag 13 juli officieel heropend. Hiermee is een eind gekomen van opstoppingen en omleidingen. Door de nieuwe inrichting moet het verkeer soepeler gaan verlopen. Het Capelse deel is tweebaans geworden en de rotonde met de Laan van Avant-Garde (richting Nesselande) kreeg een bypass. Fietsers moeten nu ook veiliger kunnen oversteken. Er is voor gekozen om het stuk tussen de genoemde rotonde en de Verlengde Europalaan in Nieuwerkerk enkelbaans te houden.

Lees meer »

La Place Goudse Markt sluit

15 jul 2020

Horeca-keten La Place van retailer Jumbo is door de Coronacrisis in zwaar weer gekomen. Het is de bedoeling om later dit jaar met een nieuwe aanpak verder te gaan onder het motto Good Food Fast. Het filiaal op de Goudse Markt naast de Waag past niet in dit nieuwe concept  en wordt daarom met nog 22 filialen elders in het land gesloten.

Lees meer »

Boeren protesteren vanavond in Ouderkerk

15 jul 2020

Boer Floor de Jong uit de Krimpenerwaard heeft www.boerderij.nl laten weten dat er vanavond meer dan zestig boeren richting het gemeentehuis in Ouderkerk gaan om een daar petitie aan te bieden. Ze willen dat de gemeente bij de hogere overheid bezwaar maakt tegen het mestuitrijdverbod met sleepvoetbemesters als het warmer is dan 20 graden. Dat is verboden, maar door zomerse temperaturen onwerkbaar. Een alternatieve manier om het land te bemesten is er voor de Krimpenerwaardse boeren niet voor de slappe veengrond.

Lees meer »

Reebokje zwemt door Gouda

15 jul 2020

Berry Boer  kon gisteren (dinsdag 14 juli) zijn ogen niet geloven en pakte zijn smartphone om het vast te leggen, want wie zou hem anders geloven: hij zag een reebok zwemmen in de Karnemelksloot in Gouda. Door de rust in het begin van coronacrisis worden er steeds meer reetjes gespot in woonwijken. Onlangs ook in Krimpen. De dieren zijn nu bronstig en kunnen op de vlucht van een sterkere opponent vreemde bokkensprongen maken. Als je tussen kademuren in het water belandt is dat even pech, want je moet dan wel een eindje zwemmen om er weer uit te kunnen. Gelukkig kunnen de dieren goed zwemmen, anders zouden ze zich in het moeraslandschap waar ze leven niet kunnen handhaven.

Lees meer »

Heemschut dient opnieuw handhavingsverzoek in voor verkrottende Geertruidahoeve

9 jul 2020

De momentale Geertruida-hoeve die in 1848 werd gebouwd aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk staat al tien jaar te verkrotten. Erfgoedliefhebbers zijn het zat en vinden dat gemeente Zuidplas de eigenaar moet verplichten het rijksmonument in stand te houden.  D66 Zuidplas wil dat de gemeente gebruik maakt van de wettelijke handhavingsbevoegdheid om de eigenaar van het rijksmonument te dwingen onderhoud te plegen. Dit kwam in het verleden niet verder dan het opnieuw afdekken van het pand met zeilen en het dichttimmeren van kapotte ramen en deuren.

Lees meer »
  • (4 / 10)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Zie ook onze Facebookgroep 

Meer over HIJM »

Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via contact@hijm.info 

 


Delen Deel Share Pinnen Delen

Tip voor ouders met kleine kinderen

Frederik Steenmuis is een leuk (voor)leesboek van de Nieuwerkerkse Anne Westenberg, helemaal geïllustreerd door Lizzy Nieuwenhuis. Het gaat over een muis die in de steenovens op Klein Hitland belandt.

Het kwam tot stand dankzij een bijdrage van de gemeente Zuidplas. Door aankoop van het boek (€ 15,00) steunt u de Stichting Steenovens Klein Hitland.

Het is ondermeer verkrijgbaar in de boekwinkel, bij Leefgoed de Olifant, Streekmuseum Krimpenerwaard.

Meer informatie of direct kopen bij de auteur: www.frederiksteenmuis.nl 

Delen Deel Share Pinnen Delen

De door ons verstrekte informatie is uitsluitend bedoeld ter verificatie op juistheid bij de betrokken instanties.  Al betrachten we zorgvuldigheid, voor niet correct weergegeven feiten of kennelijke schrijffouten kunt u ons niet in gebreke stellen. Constateert u een dergelijke omissie, geeft dit dan s.v.p. snel door, zodat we het bericht snel corrigeren/verwijderen. We gebruiken beeldmateriaal bedoeld voor de beoogde publiciteit, rechtenvrije foto’s van Creative Commons en eigen beeldmateriaal waarvan het beeldrecht berust bij Rob Stolk Concepts.

© 2017 - 2025 HIJM.info