NATUUR

April 2020

Nieuwe Faceboekgroep De natuur in de Krimpenerwaard

Gerrit Brusse is vorige week de Faceboekgroep ‘De natuur van de Krimpenerwaard’ gestart. De leden kunnen daar zelfgemaakte foto’s plaatsen. Gerrit beheert de pagina samen met Jeroen van Zomeren. Wie foto’s wil delen of ervan genieten, kan lid worden. In no time steeg het ledental boven de 400.

Lees meer »

Livestream ooievaarsnest hartje IJsselstein

Op het nieuwe ooievaarsnest op de basiliek in IJsselstein wordt lustig gebroed. Wie het proces wil volgen kan dat via Youtube, want er is een webcam bij geplaatst. Een waarschuwing: een ooievaarskuiken dat het niet dreigt te halen worden er door hun sterkere broers en zusters zonder pardon uitgegooid. De ooievaars foerageren niet ver van hun nest, dus als u in de buurt van IJsselstein een ooievaar ziet, is de kans groot dat het een van de ouders is.

Lees meer »

Reeën profiteren van coronarust

In de Krimpenerwaard worden steeds meer reeën gespot. Waarschijnlijk zijn de maatregelen die getroffen zijn tegen verspreiding van covid-19  daar de oorzaak van. Het Kontakt drukte afgelopen dinsdag een foto van een ree af die oud-burgemeester Ries Jansen maakte voor zijn huis bij Krimpenerhout in Krimpen aan den IJssel. Bij het Loetbos bij Lekkerkerk lopen er ook een aantal. Ook in de in bosschage bij IJsselstein zijn er meer dan tien geteld. Het heeft ook zijn keerzijde, want vorige week werd een doodgereden reebok aantroffen langs de N210 bij Schoonhoven.

Lees meer »

VIC onderzoekt maatregelen tegen bodemdaling

Het Veenweiden Innovatiecentrum (VIC) in Zegveld zoekt naar manieren om bodemdaling tegen te gaan. Zowel waterschappen als provincies dragen tot en met 2023 bij aan het onderzoek. Erik Jansen, coördinator van de onafhankelijk stichting VIC, vertelt dat de veenbodemdaling op dit moment tussen de 5 en 10 millimeter per jaar is. Niet alleen de daling is een probleem, maar ook de CO2 die daarbij vrijkomt. De VIC kijkt wat gedaan kan worden met instandhouding van de melkveehouderij. Gekeken wordt naar lichtere koeien. Ook alternatieve teelten worden uitgeprobeerd, bijvoorbeeld gewassen als cranberries en lisdodden die houden van een drassige bodem. Een andere ontwikkeling is waterinfiltratie onder het maaiveld, waardoor in natte tijden de grondwaterstand kan worden verlaagd, zodat het vee er eerder op kan.

Lees meer »

Lammetjes te over

Veel is stilgevallen door de coronacrisis, maar het het leven op de boerderij gaat gewoon door. Voor wandelaars een genot om te zien: lammetjes. Heel veel lammetjes. Deze foto is gemaakt vanaf het wandel/fietspad tussen de Bermweg in Nieuwerkerk aan den IJssel en het spoorwegviaduct achter de voetbalvelden.

Lees meer »

Bijenvolkje op bijeneiland al actief

De honingbijen op het zogenaamde bijeneiland aan de Hoofdweg Zuid in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn al aardig actief met het verzamelen van pollen. De korven van de ZZZZuidplasbijtjes zien er landelijk uit, maar blijken deels gemaakt van flexibele electriciteitsbuis. Ze huisvesten aardig wat kolonies van imker Cor Bos die graag meer informatie hierover wil geven via telefoon 06-23274362.

Lees meer »

Meer aaneengesloten drassige gronden nodig voor weidevogels

De Provincie Zuid-Holland heeft een onderzoek laten verrichten naar het effect van de aanpassing van het weidelandschap in de Krimpenerwaard drie jaar geleden ondermeer in Polder De Nesse aan de IJssel tussen Ouderkerk en Gouderak. Het gebied is een aantrekkelijk gebied geworden voor grutto’s, kievitten, slobeenden, zomertalingen en lepelaars. Door de afwisseling van natte en droge percelen leven er meer regenwormen en insecten en zijn er voedsel- en broedplekken ontstaan voor vogels. Uit het onderzoek is gebleken dat de biodiversiteit is toegenomen er meer vogelsoorten voorkomen. In dat opzicht is het plan gelukt. Uit het onderzoek blijkt wel dat er grotere aaneengesloten drassige gebieden moeten ontwikkeld. Daarnaast wordt geadviseerd gevarieerd te hooien, zodat er in juni-juli meer kruiden en grassen blijven voor insecten die als voedsel dienen voor de jonge vogels. Weidevogels worden namelijk niet gevoerd, maar moeten direct hun eigen kostje opscharrelen.

Lees meer »

Niet naar buiten, maar toch van natuur genieten

Het is verstandig om nu niet naar plaatsen te gaan waar veel mensen samen kunnen komen, als je er al toegang toe kan krijgen. Volgende week zal die behoefte ook minder zijn, want dan wordt het weer vertrouwd koud voor de tijd van het jaar. Live genieten van de natuur kun je ook thuis via www.nestkastlive.nl Daar kun je alle verrichtingen volgen van broedende vogels. Spannend, leerzaam en leuker dan mensensoap op de buis.

Lees meer »

Buxusmot op z’n retour

De afgelopen jaren waren desastreus voor de buxus. De rupsen van de buxusmot vraten de struikjes helemaal kaal. Daar was geen kruid tegen gewassen. Maar er is goed nieuws. De Vlinderstichting meent uit de resultaten van een Vlaams onderzoeken te kunnen concluderen dat de plaagdruk, vooral in het zuiden van Nederland flink afneemt. Dat komt natuurlijk omdat veel mensen ervoor gekozen hebben om de kale struikjes te verwijderen, waardoor de biotoop kleiner is geworden, maar ook, en dat is interessanter, omdat kauwtjes en koolmezen de exotische rupsjes op hun menu hebben gezet. Het vermoeden is dat ook wespen en sluipvliegen de buxusvreters hebben leren waarderen. Wie zijn buxushaag mist, kan dus in de komende jaren weer een poging wagen een nieuwe te planten. (Bron ad.nl)

Lees meer »