HIJM.info
Hollandsche IJssel Mooier
HIJM.info
Hollandsche IJssel Mooier
  • Actueel
  • Historie
    • Landschap en monumenten
    • Ambachten en industrie
      • Steenindustrie
      • 1894-1914 Roomboterfabriek Mijnlieff & Co
      • Steenplaatsen
      • 1584-1672 Goudse weefateliers waren van Vlaamse immigranten
    • Beeldende kunst
    • Samenleving
    • Markante personen
  • Natuur
  • Contact
  • BELEVING

Vijf satelietgrutto’s geen van allen kuikens

Gepubliceerd op 12 juni 2020 om 12:09

«  Vorige Nieuw collectief gaat nieuwe natuur Krimpenerwaard beheren Pas op voor hitsige reetjes Volgende  »

Delen Deel Share Delen

Wij bieden niet alleen wetenswaardigheden en nieuws over recreatie en uitgaan in de regio Hollandsche IJssel, maar ook over bezienswaardigheden, cultuur, ontstaansgeschiedenis en natuur. De site moet langzaam uitgroeien tot het virtuele ecomuseum van de Hollandsche IJssel, in afwachting van een locatie die je fysiek kunt bezoeken.

Wie onze doelgroepen iets te melden heeft en ons initiatief wil steunen, kan contact opnemen.

NIEUWSOVERZICHT
November 2020

Mallemolen houdt 24-uurs marathon

25 nov 2020

De Mallemolen aan de Moordrechtse Tiendeweg 3 in Gouda gaat 24 uur non-stop draaien. De Goudse Molenaarsvereniging viert zo het feit dat de molen nieuwe zeilen heeft gekregen. Vrijdag 16.00 uur is de start. Via de sociale media-kanalen gaat de Vereniging van Goudse Molenaars zoveel mogelijk mensen bij dit evenement betrekken, omdat het fysiek bijwonen op dit moment niet mogelijk is. De zeilen werden vorige week tijdens een speciale instructiedag voor leerling molenaars aangebracht...

Lees meer »

Jongerentheater Quint zoekt acteurs en figuranten voor My Roots

25 nov 2020

Heb je affiniteit met film en acteren? Dan kan Jongerentheater Quin uit Capelle je goed gebruiken voor de film My Roots die ze wil maken. Jaarlijks maakt de theatergroep een jongeren- en familievoorstelling met jongeren uit deze regio. My Roots gaat over een 16-jarig meisje dat aan de armoede wil ontsnappen. Er zijn voor de film nog 14 jongeren en 10 volwassenen nodig met diverse culturele achtergronden. De meeste rollen kosten drie tot acht dagdelen. Er zijn vier rollen die wel de nodige tijd kosten. Lijkt het je wat, dan kun je je voor 5 december melden via jongerentheaterquint.nl. Voor met informatie: secretariaat@jongerentheaterquint.nl 

Lees meer »

Welke dieren mogen in de Krimpenerwaard blijven leven?

24 nov 2020

Ecologisch adviseur Rudi Terlouw vindt dat er nagedacht moeten worden over de manier waarop predatoren kunnen worden bestreden in de Krimpenerwaard. Dit om de weidevogels te beschermen, zo schrijft hij in het blad Waardvogel van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK). Als bestrijders van predatoren ziet hij de jagers van Wild Beheer Eenheid Krimpenerwaard, NVWK, terreinbeheerders, agrarische belangenvertegenwoordigers en weidevogelbeschermers.

Lees meer »

Vogelgriep slaat hard toe

23 nov 2020

Vogels die dood uit de lucht vallen. Het klinkt luguber, een foute film, maar dat is wel wat vogelgriep H5 doet op dit moment. Zwalkende zwanen en ganzen in het Hitland Park en de Krimpenerwaard, die door de griep worden overvallen en omkomen door luchtgebrek, omdat dit virus hun luchtwegen aantast. Gemeenten hebben een ophokplicht en een vervoersverbod ingesteld voor pluimvee en pluimvee gerelateerde producten. Het is niet besmettelijk voor de mens, maar het is al vaker voorgekomen dat het virus muteert en wel voor een menselijke griep zorgt. Vliegende dieren zijn namelijk de belangrijkste overbrengers van griep. De natuurbeheerders en gemeenten waarschuwen om dode of zieke dieren niet aan te raken en de dierenambulance in te schakelen. Die weten hoe ze ermee om moeten gaan. In een leghennenbedrijf in Hekendorp (gemeente Oudewater) moeten al 100.000 kippen worden geruimd.

Lees meer »

Geen Gouda bij Kaarslicht, maar wel Lichtpuntjes Gouda

20 nov 2020

Gouda bij Kaarslicht gaat dit jaar vanwege corona digitaal. De mensen kunnen elkaar daardoor niet op de Markt ontmoeten. Omdat dit een beetje onpersoonlijk is, heeft Gouda Bruist een sfeervol alternatief bedacht. Peterpaul Kloosterman en Heleen van Praag leggen in de Goudse Post van deze week aan Marianka Peters uit hoe dat in zijn werk gaat. Het komt erop neer dat iedereen die van plan is zijn huis sfeervol te verlichten zich bij www.goudaverlicht.nl  kan melden, zodat je deze locatie in een zelf te maken wandelroute kan opnemen. Er komen 65 aangekklede kerstbomen door de stad te staan, de winkelstraten worden feestelijk verlicht en de etalage krijgen een kerstlook. Via de winkeliers in de binnenstad zijn gratis kaarten verkrijgbaar met een speciaal voor Gouda gemaakte liedtekst 'Wij dragen het licht' van  Elise Mannah. Ze treedt op tijdens de digitale editie van Gouda bij Kaarslicht. Het is de bedoeling dat je die stuurt in de vorm van een wens, compliment of hulpaanbod. Iedereen wordt gevraag een gele sjaal te dragen tijdens het winkelen om te laten zien dat je de binnenstad niet in de kou laat staan.

Lees meer »

Bounce Valley naar CapelleXL

19 nov 2020

Aan de Lylantse Baan 3 in Capelle aan den IJssel opent binnenkort Bounce Valley Rotterdam, volgens de drie initiatiefnemers het eerste zogenoemde airpark van Nederland. Hun inspiratie haalden ze uit Engeland. Het wordt een indoorruimte van 1500 vierkante vol luchtspringmatrassen met obstakels, klim- en glijbanen, waar bezoekers naar hartelust te keer kunnen gaan. De eigenaren denken dat niet alleen kinderen hiervan gebruik gaan maken. Ook de ouders worden uitgedaagd om met de kinderen mee te doen.  Ook verwachten ze bezoeken van vereniging en bedrijven die een bootcamp willen houden. De verwachting is dat Bounce Valley nog dit jaar van start gaat.

Lees meer »

Danny de Vries beëdigd als burgemeester van Oudewater

18 nov 2020

Afgelopen maandag heeft Danny de Vries voor het eerst de ambtsketen van Oudewater gedragen. Deze werd omgehangen door zijn echtgenoot. Een rituele taak, normaliter verricht door de loco-burgemeester, in dit geval Bob Duindam, die kon vanwege coronabesmetting echter niet aanwezig zijn. Hiermee kwam een eind aan de interimperiode van plaatsvervangend burgemeester Wim Groeneweg. De Vries (CDA) is de zestiende burgemeester van het zelfstandige stadje, hij volgt Pieter Verhoeve op die vorig jaar naar Gouda vertrok. De Vries komt uit de voorlichtings-/communicatiewereld en werd ondermeer bekend door de documentaire over de vuurwerkramp in de stad Enschede, waar hij op dat moment woonde. Naast de meest gangbare zaken die in een burgemeestersportefeuille zitten, houdt hij zich ondermeer bezig met communicatie, de inhoud van de gemeentelijke website, dierenwelzijn en het evenementenbeleid.

Lees meer »

Leefgoed krijgt nieuwe vergaderruimtes

18 nov 2020

De positieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren hebben Leefgoed de Olifant in Nieuwerkerk aan den IJssel het volste vertrouwen gegeven in de toekomst. De stijgende vraag naar vergader- en partijenzalen, ook de afgelopen zomermaanden, heeft voor een vergroting van de personele staf gezorgd, maar daarvoor waren de voorzieningen nog niet optimaal. Daarom is besloten er geheel in Leefgoedstijl een grotere vergaderruimte bij te creëren, die locatie De Blokhut bij de parkeerplaats gaat vervangen. Het pand naast het restaurant, waar nu nog vergaderlocatie De Plaets is, wordt de overleg-, kleed- en eetruimte.

Lees meer »

Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht hoopt op bijdrage uit ANWB Fonds voor traplift

17 nov 2020

Tot 24 november kan bij de ANWB worden gestemd voor het maatschappelijk meest inspirerend project in de provincie. Het ANWB Fonds stelt daar 10 mille per provincie voor beschikbaar. Gemaal de Hooge Boezem achter Haastrecht doet een gooi naar dit bedrag door zoveel mogelijk mensen op te roepen om hun project te stemmen: ze willen dolgraag een traplift maken, zodat mindervaliden alle afdelingen, waaronder de filmzaal op de zolder van het museumgemaal, kunnen bezoeken. Het project staat bij anwb.nl/stem als een van de acht projecten waarop kan worden gestemd.

Lees meer »

Staatssecretaris vindt saneringskosten gifbelt maatschappelijk onverantwoord

17 nov 2020

Het lijkt erop dat de gifbelt op Stormpolder niet verder wordt opgeruimd. De drie miljoen die uitgetrokken was voor de schoonmaak van het terrein, bleek niet genoeg. Het Ministerie gaat er waarschijnlijk niet meer in investeren, want die beschouwt de huidige situatie als veilig, terwijl de Milieudienst onlangs nog constateerde dat er nog gif weglekt in de Sliksloot. 

Lees meer »

Veenweiden Krimpenerwaard in Nature Today: ‘postzegels die lijden onder verzuring en verdroging’

17 nov 2020

Onder de kop ‘Floristische parels in de Krimpenerwaard: terug van weggeweest’ schrijft Stef van Walsum van Floron in Nature Today. dat van de flora in de veenweidepolder Krimpenerwaard weinig meer over is. Van alle hectaren blauwgraslanden, veenmosrietlanden en dotterbloemhooilanden zijn postzegels bewaard gebleven die lijden onder verzuring en verdroging. Herstelmaatregelen lijken succesvol te zijn.

Lees meer »

Het ziet er somber uit voor weidevogels

17 nov 2020

Nature Today komt met de schokkende waarheid: het gaat niet goed met de boerenlandvogels. Het gaat om 26 soorten, waaronder de grutto en de patrijs. Sinds 1990 is het aantal namelijk met 70 procent afgenomen. De vogelstand van soorten die in struweel, buitengebieden en op erven broeden, bleef gelijk. Maar vogel als scholeksters en kievitten lijden onder het geïntensiveerde landgebruik dat een grote impact heeft op de bodem en ervoor zorgt dat het land minder voedsel voor de weidevogels te bieden heeft. De begroeiing biedt te weinig bescherming voor nesten en rondscharrelende kuikens, waardoor die het slachtoffer worden van roofdieren. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft eind oktober van organisaties die zich met vogelbehoud bezighouden het resultaat ontvangen met hun bevindingen. Dat zijn Sovon, LandschappelNL en de bond Friese VogelWachten (BFVW). In dat verslag ook informatie over weidevogelvriendelijk beheer binnen reservaten en op agrarisch land, aldus Nature Today.

Lees meer »

Praten over minder pleziervaartopeningen Algerabrug

15 nov 2020

Stem van Krimpen (SvK) heeft onlangs gesproken met Rijkswaterstaat over de problemen in de Algeracorridor. SvK vindt dat de pleziervaart de reguliere verkeersstroom die gebruikt maakt van de brug niet in de weg mag zitten en pleit voor minder brugopeningen. Het probleem is dat de Algerabrug op de Staande Masten Route van Willemstad naar Dordrechtligt. Hier maken zeilschepen of motorboten met een opbouw of mast hoger dan zes meter gebruik van, die vanaf het IJsselmeer via het stuk Nieuwe Maas - Hollandsche IJssel - Gouwe richting Dordrecht varen en omgekeerd. Dit is enige vaarweg binnendoor. Hiervoor zijn al eerder ideeën bruikbare geopperd...

Lees meer »

Burgemeesters Lopiker- en Krimpenerwaard vragen Minister iets te doen tegen motorlawaai

14 nov 2020

De bewoners van de Lopiker- en Krimpenerwaard en zijn de herrie van motoren zat. Al jaren voeren ze actie tegen de overlast die dit veroorzaakt. Het geluid draagt ver over de weilanden en verstoort zeker in de weekenden en op feestdagen de rust. De burgemeesters steunen hun klacht en hebben in samenwerking met de actiegroepen en de Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen een brief gestuurd naar Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastuctuur. Daarin pleiten ze voor het verlagen van de geluidsnorm voor motorfietsen naar een 'maatschappelijk aanvaardbaar niveau' en een beter systeem om te handhaven.

Lees meer »

Zes struikelstenen gelegd in Krimpen aan den IJssel

14 nov 2020

In Europa liggen inmiddels al meer dan 75 duizend stolpersteine- of sturikelstenen voor de huizen waar mensen hebben gewoond die zijn omgekomen dor nazi-overheersing. Op de steentjes staat informatie over de overledene. Het is een initiatief van kunstenaar Duitser Gunter Demnig. Burgemeester Martin Vroom van Krimpen aan den IJssel heeft zes van deze steentjes gelegd  Met deze steentjes worden de Krimpense slachtoffers herdacht. Op het mssingplaatje is ook te zien waar het slachtoffer is omgebracht. Wie ze wil bezoeken, ze zijn te vinden aan de IJsseldijk 338-340, Kruisstraat 13, Koning Wilhelminaplein 3, Waalstraat 46, Poldersedijk 4 en Schaardijk 21. Maar liefst 258 Stolpersteine liggen in Gouda, waarvan 56 voor de bewoners van het voormalig Joods Bejaardentehuis aan de Oosthaven. Daar komen er de komende jaren nog 128 bij. Op de foto negen stenen die in Gouda bij de Ridder van Catweg 61 liggen (Jeufdfarm Catharinehoeve). In Oudewater liggen er drie.

Lees meer »

Stemmingmakerij over ontslag medewerkers Goudse Schouwburg

13 nov 2020

DeGouda.nl van 7 november pakt uit met het verhaal dat directeur Tineke Maas van de Goudse Schouwburg de twaalf medewerkers die in juli zijn ontslagen vijf minuten gaf om hun spullen te pakken en het pand te verlaten. Onder hen mensen die er tien  tot vijftien jaar hadden gewerkt. Bovendien moesten de medewerkers om voor een ontslagvergoeding in aanmerking te komen, tekenen voor zwijgplicht.  Volgens een andere bron van DeGouda waren al eerder twee financieel medewerkers vervangen door twee duurdere externe krachten. Alle financiële consequenties die dit met zich meebrengt komen ten laste van de schouwburg, zo meldt de redactie. Dit laatste wordt in het licht gezien van de twee ton die de schouwburg van de gemeente kreeg om de coronacrisis door te komen. Het overleven van de culturele sector is een ding, dat is zeker, maar om zo ongenuanceerd naar buiten te brengen dat er dingen fout zijn gegaan maakt het er voor de betrokkenen van het meest gastvrije theater van Nederland niet vrolijker op.

Lees meer »

Drijvend Middeleeuws Kasteel in de IJssel

13 nov 2020

Museumschip kasteel Vlotburg drijft in de Hollandsche IJssel aan de kade bij Gouda. Het herbergt een tentoonstelling over de middeleeuwen. Je kunt er zien hoe mensen leefden, wat ze aten en wat voor kleding ze drogen. Ook worden ambachten getoond uit die periode. Het kasteel is een concept van de exploitant Lenny Vries en werd gebouwd in Zaandam gebouwd op een 50 meter lang voormalig vrachtschip. Sindsdien doet de attractie de steden langs de grote rivieren aan.

Lees meer »

220 mille voor archeologisch onderzoek van ondermeer steenovens

12 nov 2020

Stichting Steenovens Klein Hitland (SSKH) uit Nieuwerkerk krijgt een deel uit de pot van 220.000 euro voor in totaal 17 projecten waarmee de Provincie Zuid-Holland archeologisch onderzoek dichter bij de inwoners wil brengen. Afgelopen maand hebben amateurarcheologen van de Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK) vooronderzoek naar de locatie met rijksmonument Steenovens Klein Hitland gedaan. Ze hebben bestudeerd hoe groot de kans is dat er meer te ontdekken valt naast de linkerturfschuur, waar laatst woning stond, maar waar daarvoor een schuur stond die smederij werd genoemd. Rob Stolk ontdekte vorig jaar dat daar nog eerder de plek was waar een oudere steenoven heeft gestaan. Een stuk ovenwand was geïntegreerd in de woning en een deel daarvan is nog zichtbaar.

Lees meer »

Leefgoed de Olifant wint Cultuurprijs 2020 Zuidplas

11 nov 2020

De jaarlijkse Cultuurprijs van de gemeente Zuidplas is dit jaar gewonnen door Leefgoed de Olifant. Namens de gemeente overhandigde juryvoorzitter Henk ten Hoopen afgelopen woensdag in De Kas op het Leefgoed de trofee gemaakt door kunstenaar Ron van Savoijen, met een cheque van 850 euro aan Bart Belonje van de stichting. De jury van deze eerste lustrumeditie van de cultuurprijs had veel waardering voor de culturele activiteiten rond erfgoed Steenoven De Olifant, waarvan de gratis toegankelijke Beeldentuin het belangrijkst is die dit jaar ook ruimte bood aan een aantal land artprojecten, gemaakt in het kader van 10 Jaar Zuidplas. Daarnaast omdat Leefgoed laat zien dat horeca en culturele activiteiten, zoals theatervoorstellingen, concerten en een jaarlijkse kunstmarkt goed samengaan.  Andere genomineerden waren de IJsclub Zevenhuizen en Stichting Molen Kortenoord.

Lees meer »

Isala Theater wil 18 november weer films vertonen

6 nov 2020

In het Isala Theater in Capelle aan den IJssel zijn tot 1 januari geen theatervoorstellingen. Alleen de optredens van het Capelse Jongerentheater Quint zullen doorgaan. Wie al kaarten betaald heeft, hoeft zich geen zorgen te maken. Als een geplande voorstelling niet verplaatst kan worden, wordt het geld teruggestort. Mochten de maatregelen weer worden teruggedraaid, dan gaan wel de filmvoorstellingen vanaf woensdag 18 november weer van start. Voor de laatste ontwikkelingen www.isalatheater.nl 

Lees meer »

Alles op slot

6 nov 2020

De regering is er helder over: cultuur moet in winterslaap tot half december. Wat er daarna gaat gebeuren is niet duidelijk, daarom voorlopig geen cultuuragenda en exposities op onze site.

Lees meer »

Nieuw asfalt op IJsseldijk 17 tot en met 20 november

6 nov 2020

Van dinsdag 17 tot en met vrijdag 20 november wordt de de dijk tussen Gouda en Ouderkerk aan den IJssel geasfalteerd tussen 7.00 en 17.00 uur. Om de overlast voor de weggebruikers zo minimaal mogelijk te laten zijn, wordt de weg tijdens de werkzaamheden voor de helft afgezet. Door de werkzaamheden kunnen vertragingen ontstaan van langer dan een half uur.

Lees meer »
Oktober 2020

Marge RWS bij voorspelling waterstand in IJssel tien centimeter groter

31 okt 2020

De zekerheidsmarge van 15 centimeter die Rijkswaterstaat hanteerde voor het sluiten van de Hollandsche IJsselkering wordt 25 centimeter. In de praktijk bleek vorige seizoen drie keer duidelijk dat door inschattingsfouten de kering niet op tijd werd gesloten, met alle gevolgen van dien voor de buitendijkse gebieden. De hoge waterstanden ontstaan alleen tijdens stormvloeden. De wind zorgt dan niet alleen voor hogere golven maar stuwt het water na de kering op tegen de dijken, waardoor het zelfs met een maximale waterstand van 2,25 boven NAP tussen Capelle en Krimpen toch voor problemen verderop zorgt. Door de marge te verhogen hopen de betrokkenen dat dit in de toekomst niet meer voorkomt.

Lees meer »

Zuidplas verliest van glastuinders. Bestemmingsplannen Zuidplas Noord en Gouweknoop nietig verklaard.

29 okt 2020

De gemeente Zuidplas wilde in het bestemmingsplan Zuidplas Noord en Gouweknoop ten onrechte een aantal glastuinders beletten uit te breiden, zonder alternatieven te bieden waar groei dan wel mogelijk is. Glastuinbouw Nederland (GN) ging daartegen in beroep en won bij De Raad van Staten, die 28 oktober het bestemmingsplan nietig verklaarde. Daardoor gelden de oude bestemmingsplannen van de gemeente Zevenhuizen uit 1990 en van gemeente Moordrecht 1996 nu weer voor dit gebied. Dat heeft natuurlijk consequenties voor de realisatie van de geplande woningbouw en toegangswegen voor het zogenaamde nieuw te bouwen Vijfde Dorp in Zuidplas. De gemeente moet terug naar de tekentafel.

Lees meer »

Leefgoed opent Landwinkel

27 okt 2020

Restaurant & terras De Dames in het buurtschap Ver-Hitland in Nieuwerkerk mag niet open vanwege de coromaatregelen. Dat is niet alleen vervelend voor de stichting die de inkomsten nodig heeft om Leefgoed de Olifant in stand te houden, maar ook voor de vaste gasten die er nu niet kunnen eten, of gebruik kunnen maken van het terras. Het Leefgoedteam  bedacht daarom een alternatief: de Leefgoed Landwinkel. Mensen kunnen nu eten bestellen via de website om af te halen, of veilig te laten bezorgen in heel Nieuwerkerk of de nabijgelegen wijken van Capelle. Afhalen van een week- of wildmenu, of andere culinaire gerechten kan in de tijdelijke Landwinkel in het restaurant. Hier kunnen u niet alleen terecht om af te halen, maar ook om direct te producten kopen, die zijn gemaakt door de keuken, of een lokale producent. Denk aan eigengemaakte soep, appelmoes,  appelstroop, jams, zelfgerookte zalm, honing van het Leefgoed, maar ook koek van Korenmolen Windlust. Daarnaast kunnen wandelaars en fietsers er terecht voor koffie en broodjes ‘to go’. De pop up winkel is open van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer vindt u via deze link.

Lees meer »

Snijkopzuiger voor Suezkanaal te water gelaten

24 okt 2020

Uit de fabriekshal op de scheepswerf van IHC op Stormpolder in Krimpen aan den IJssel is vrijdag een nieuwe snijkopzuiger Hussein Tantawy te water gelaten. Het schip is gebouwd in opdracht van de Suez Canal Authority (SCA). Het is het zusterschip van de Mohab Mameesh die in mei uit de fabriek gleed. Deze zal eind dit jaar klaar zijn voor een proefvaart. De schepen zijn bijna 150 meter lang en kunnen tot 35 meter diep baggeren. Ze worden ingezet om het Suezkanaal bevaarbaar te houden.

Lees meer »

Haven Het Huys ten Donck uitgebaggerd voor getijdenpark

23 okt 2020

Een beetje uit de richting, maar hemelsbreed niet zo ver: het landgoed behorend bij de unieke buitenplaats Het Huys ten Donck in Ridderkerk, waar een schitterend getijdenpark aan de Nieuwe Maas wordt ontwikkeld. Het ligt recht tegenover eiland de Zaag op de grens van beide Krimpens. De oude getijdenhaven van de buitenplaats wordt nu geheel uitgebaggerd.

Lees meer »

Gouda bij Kaarslicht dit jaar op TV West en via livestreams te beleven

23 okt 2020

Ook het traditionele Gouda bij Kaarslicht op de Markt gaat dit jaar de mist in door de aanhoudende coronacrisis. Dit jaar wordt het wel, maar anders gevierd. De werkgroep is bezig met een alternatief programma dat uitgezonden zal worden via TV West, en ook te volgen zal zijn op livestreams vanaf omroepwest.nl gouwestad.nl en goudabijkaarslicht.nl. Volg de (social) media voor actuele informatie. Gouda bij Kaarslicht is al 64 jaar Gouda in kerstsferen. Het is een dag met veel hoogtepunten in muziek, theater, cultuur en entertainment. 

Lees meer »

Weeshuis wordt Boutique Hotel WSHS

23 okt 2020

Boutique Hotel WSHS opent volgend voorjaar. Het wordt gebouwd in het voormalige Weeshuis in de oude binnenstad van Gouda. Sharon en Lennart van Gastel bouwen er niet alleen een hotel, maar ook een luxe restaurant met linnen, tafelzilver en kristal. Er komen ook ontvangstruimtes. Cocktailbar Coco komt tegenover het hotel aan de binnenplaats. In de voormalige Regentenkamer ernaast wordt het ontbijt geserveerd. Het hotel krijgt 25 kamers, ‘van ruime familiekamers tot romantische getaways’. Aan ambitie geen gebrek, want het wordt het vijfde lid in Nederland van Relais & Châteaux met exclusieve hotels, resorts, restaurants en villa’s. Andere leden van dit marketingverband zijn Château St. Gerlach in Valkenburg en Landgoed Hotel Het Roode Koper in Leuvenum. 

Lees meer »

Zuidplas telt na 10 jaar 10 procent meer inwoners

23 okt 2020

Toen de fusiegemeente Zuidplas in 2010 tot stand kwam telde het 40.410 inwoners. Dat aantal is gestaag gestegen naar 45.000. Die groei zal doorgaan, dat is de opgaaf van de hogere overheid aan de gemeente. Rekenmeester Louis Bekker stelt in deGouda.nl dat er theoretisch 200.000 inwoners zouden kunnen wonen als de bevolkingsdichtheid zo groot wordt als Gouda. Hij vertelt er niet bij dat in Zuidplas veel groen behouden moet blijven voor recreatie en dat er agrarische bedrijven en bedrijventerreinen nodig zijn voor de bevolking in de volgebouwde steden Rotterdam, Gouda en Capelle. Als we al die ruimte af trekken komt er wel een andere rekensom uit. Wel is de kans groot dat over tien jaar de teller nog tien procent hoger staat, want er wordt hard gewerkt aan nieuwe woningbouwplannen, waaronder de nieuwe kern tussen Moordrecht en Waddinxveen.

Lees meer »

Coop aan Kleine Haven verhuist naar Galgoord

21 okt 2020

Het Coop-filiaal aan de Kleine Haven in Haastrecht zit klem en gaat naar de nieuwe locatie Galgoord verhuizen om een breder aanbod te kunnen bieden aan de groeiende Haastrechte populatie. De nieuwe supermarkt komt op de plek waar nu nog de verpauperde speeltuin De Kleine Betuwe is. Op en rond de nieuwe supermarkt worden woningen gebouwd, meldt Distrifood. Wethouder Leon de Wit staat te popelen om de vrijgekomen plek een nieuwe invulling te geven. Het is de bedoeling dat het verouderde bedrijventerrein Galgoord wordt aangepakt en dat er een tweede verbinding over de Hollandsche IJssel komt. Adriaan van Erk houdt zich met de herontwikkeling van het gebied bezig.

Lees meer »

Ets van Gouwenaar Gerardus Emaus de Micault (1798-1863) aangeboden voor 25 euro op veiling

21 okt 2020

Bij Kunstveiling.nl wordt een ets te koop aangeboden van de bekende Goudse graveur/tekenaar Gerardus Emaus de Micault die leefde van 1798 (Helmond) tot 1863 (Gouda). Veel van zijn etsen en tekeningen vind je in de collectie van Museum Gouda. Hij maakte behalve paarden en soldatentaferelen ook landschappen. De ets die hier staat afgebeeld is 17 x 22 cm groot en wordt aangeboden met een beginbod van slechts 25 euro. De veiling op internet loopt tot 31 oktober 10.33 uur bij Kunstveiling.nl. Hier zijn ook meer afbeeldingen te zien. Meer over de kunstenaar »

Lees meer »

Otter gespot in IJssel

19 okt 2020

Het was al lang niet meer de vraag 'of', maar 'wanneer' de otter zich in de Hollandsche IJssel zou laten zien, na de groei van de populatie rond de Nieuwkoopse en Reeuwijkse Plassen. Nu is er dan eindelijk een op de korrel genomen: fotograaf Jan Trouwborst zag een vreemd dier bij een boei ter hoogte van Lageweg in Ouderkerk en nam een foto. Zijn oproep op Facebook met de vraag om welk dier het ging, bracht een golf van reacties teweeg. Maar duidelijk was dat het om een otter gaat. Een van de reacties kwam van een vrouw die enkele weken geleden een otter had waargenomen ter hoogte van Hitland. Het betekent dat de otters zich, net als bevers weer gaan vestigen langs de IJssel en de oversteek naar de Krimpenerwaard maken, waar ze een bijdrage kunnen leveren aan een grotere biodiversiteit. De kans dat je otters ziet is klein, want deze dieren verplaatsen zich hoofdzakelijk ’s nachts.

Lees meer »

Cultuurprijswinnaar Zuidplas Marlonneke Willemse komt met educatieve schoolplaten

19 okt 2020

De scholen in de gemeente Zuidplas hebben van fotografe Marlonneke Willemsen een educatieve schoolplaat gekregen. Op de plaat staan gedetailleerde foto’s van de stadia van de groei van een rups tot een klein koolwitje. De schoolplaat kan in lesprogramma’s worden gebruikt in combinatie met de projectie van andere foto’s in eerste levensstadia van het groeiend aantal dieren die op haar website staan.

Lees meer »

Theaterbakkerheij dicht tot en met 15 november

16 okt 2020

Ook de Theaterbakkerheij in Gouda cancelt het lopende programma. Voorlopig tot en met zondag 15 november. ‘Met pijn in ons hart hebben we moeten besluiten dat we voor een periode van vier weken het programma annuleren. Door de nieuwe regels omtrent horeca, die ook voor ons theater gelden, mogen wij geen hapjes en drankjes aanbieden. Dit maakt het voor ons onmogelijk om met 30 personen open te blijven,’ melden John de Heij, Inge Bos en Ruud Bakker die de leiding hebben over het theater. Ze gaan de geplande voorstellingen pas verplaatsen als duidelijk is wanneer ze weer open kunnen. Tickethouders worden per mail op de hoogte gebracht. Ondertussen kijken ze, creatief als ze zijn, naar alternatieven. Voor wie de stichting wil steunen met een donatie: klik hier.

Lees meer »

Theater Concordia plat tot 10 november

16 okt 2020

Met pijn in het hart heeft het bestuur van Theater Concordia in Haastrecht besloten om alle activiteiten tot 10 november neer te leggen. Theater Concordia met Grand café Concordia wil hiermee onnodige verspreiding van het coronavirus voorkomen en daardoor iedereen snel weer te kunnen ontvangenWie tickets heeft voor een geplande voorstelling in de sluitingsperiode krijgt persoonlijk bericht over het verdere vervolg. Je kunt het theater steunen door steuntickets te kopen via de website. De laatste ontwikkelingen en nieuws staan op de website en socials van Theater Concordia.

Lees meer »

Isala schrapt grote voorstellingen

16 okt 2020

Ook in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel mogen vanwege de laatste maatregelen maximaal slechts dertig bezoekers in een zaal zitten. Een aantal voorstellingen kunnen nog wel doorgaan tot woensdag 11 november. Ook de films in oktober worden vertoond zoals gepland.

Lees meer »

Johan van Veen in steen

16 okt 2020

Aan de IJsseloever in de Capelse Dorpsstraat staat sinds kort het uit steen gefreesde portret van Johan van Veen van Rijkswaterstaat. Van Veen, ook wel de ‘Vader van de Deltawerken’, bedacht ook Europoort. Hij speelt een belangrijke rol in onze historie, omdat we mede dankzij hem onze voeten droog houden in Nederland. Zijn torso staat op die plek aan de IJssel, omdat de Hollandsche IJsselkering tussen Capelle en Krimpen, in 1958 geopend door Minister Algera, het eerste afgeronde project was van zijn Deltaplan. Als zijn inzichten eerder waren erkend, had de Watersnoodramp van 1953, die vooral in Zeeland veel mensenlevens kostte, voorkomen kunnen worden. Door deze ramp, met alle gevolgen die hij had voorspeld, werden zijn ideeën plots wel serieus genomen en konden snel de Deltawerken van start gaan. Het initiatief om een beeld van hem te plaatsen komt van de stichting De Blauwe Lijn die zich richt op het behoud van het culturele erfgoed van Waterbouwkundig Nederland en jongeren wil inspireren oplossingen te zoeken tegen de dreigingen die wonen aan het water met zich meebrengen. Het stenen beeld is een replica van een bronzen beeld dat eerder werd gemaakt in het kader van het Johan van Veenjaar in 2019 die 60 jaar geleden overleed toen hij op weg was naar Den Haag om te praten over zijn ideeën over de aanleg van de Eemshaven.

Lees meer »

Oudewater krijgt communicatiedeskundige Danny de Vries als burgemeester

16 okt 2020

De Oudewaterse gemeenteraad heeft Danny de Vries (CDA) voorgedragen als kandidaat voor het burgemeesterschap. De Vries, die risico- en crisiscommunicatie studeerde aan de Universiteit van Twente,  werd bekend door de beelden die hij maakte van de vuurwerkramp in Enschede in 2000 als verslaggever van RTV Oost. De Vries volgt Pieter Verhoeve (SGP) op die vorige jaar burgervader werd van Gouda.

Lees meer »

Leefgoed sluit Beeldentuin vervroegd, maar blijft in beeld

15 okt 2020

De nieuwste coronamaatregelen voor de horeca treffen ook het populaire Leefgoed de Olifant op Ver-Hitland in Nieuwerkerk aan den IJssel opnieuw. Omdat Restaurant & terras De Dames, dat toezicht houdt op het terrein, weer moet sluiten, heeft stichting Leefgoed de Olifant besloten om morgen (donderdag) met de Beeldentuin 2020 te stoppen. De stichting gaat zich nu concentreren op de volgende editie die op 9 mei 2021 van start gaat. De geplande sluitingsborrel op 1 november, waarbij publiek kon kennismaken met de kunstenaars, gaat daardoor ook niet door. Andere aangekondigde programmaonderdelen, zoals het uitverkochte optreden van cabaretier Marjolein Meijers en het Wild Weekend eind oktober worden opgeschort. Het Leefgoedteam geeft, zeker na de laatste goede zomermaanden, de moed echter niet op en heeft nieuwe plannen klaar die worden uitgerold. Omdat de vergader-/partijenlocaties coronaproef zijn ingericht, blijven die wel beschikbaar voor bijeenkomsten en partijen.

Lees meer »

Benefietconcerten voor Theaterbakkerheij

14 okt 2020

Zeven top acts gaan de Theaterbakkerheij in Gouda komend weekend steunen tijdens De Vrienden van de Theaterbakkerheij.

Lees meer »

Gouda krijgt Esther van Pomeren als ‘urban curator’

14 okt 2020

De gemeente Gouda heeft het mogelijk gemaakt dat met ingang van november Esther van Pomeren aan de slag kan als 'urban curator' voor de C4, bestaande uit Museum Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Bibliotheek Gouda en de Goudse Schouwburg. De C4 zet de urban curator in om samen met inwoners culturele activiteiten op te pakken. Van Pomeren gaat voor een pilotjaar de taak in deeltijd aan in dienst van Museum Gouda. Het doel is een sterkere sociale binding tussen wijkbewoners te creëren door het stimuleren van alle mogelijke cultuuruitingen en kunstvormen. De 33-jarige Van Pomeren komt ondermeer uit het onderwijs en organiseerde eerder ondermeer bewonersinitiatieven tegen polarisering in de Goudse wijken.

Lees meer »

Waterbushalte Rivium komt in 2022

14 okt 2020

Het ziet ernaar uit dat de nieuwe Waterbushalte Rivium in Capelle er pas in 2022 komt als de nieuwe exploitant van de Waterbus van start gaat. De combinatie Aqualiner-Swets ODV Maritiem tekende 9 oktober het akkoord met de Provincie. Deze combinatie gaat met een nieuw type snelle ferries tussen Rotterdam en de Drechtsteden varen, hybride en volledig elektrische schepen die samen met Damen Shipyards uit Gorinchem zijn ontwikkeld. Meer ruimte is er voor rolstoelen en fietsen kunnen onderweg worden opgeladen, verder komen er digitale snufjes en bredere loopplanken voor een snellere op- en afstap. Het kontrakt is voor acht jaar met een verlengingsoptie van nog eens zeven jaar. Voorwaarde daarvoor is dat de vloot emissievrij vaart in 2030.

Lees meer »

Ontsnapte damherten zoek

12 okt 2020

Vier damherten zijn ontsnapt uit een zorgboerderij aan de ’s-Gravenweg op de grens van Nieuwerkerk en Capelle aan den IJssel. Voor wie ze ziet: denk niet dat ze hier in het wild voorkomen. Ze zijn op enkele plekken gesignaleerd, maar nog niet gevangen. Wie ze ziet, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Lees meer »

Isala Theater kan blij verder

9 okt 2020

Het Isala Theater in Capelle aan den IJssel heeft van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ontheffing gekregen om meer bezoekers te ontvangen. Ook heeft het Kickstart Cultuurfonds een subsidie van 50 mille toegekend voor nieuw meubilair en scheidingswanden. Zo wordt het theater geschikt gemaakt voor een veilige omgeving voor de toeschouwers. Dit impliceert tevens dat er meer kaarten beschikbaar komen voor geplande voorstellingen.

Lees meer »

Steenfabriek Elden wordt De Leeffabriek

9 okt 2020

Een beetje uit de regio, maar wellicht nspiratie voor herbestemming van de steenovens Klein Hitland (17e eeuw-1963) in Nieuwerkerk aan den IJssel. Vandaag draagt BOEi de monumentale steenfabriek in Elden (1928-1982) over. Dit wordt De Leeffabriek. Het moet een ontmoetingsplek worden voor zelfontwikkeling, inspiratie en bezinning, vergelijkbaar met de doelstellingen van Stichting Leefgoed de Olifant die de voormalige steenplaats op Ver Hitland (18e eeuw-1919) met de tot villa verbouwde steenoven, eveneens in Nieuwerkerk aan den IJssel, een herbestemming gaf.

Lees meer »

Twintig mille subsidie voor monumentale boerderij

2 okt 2020

De Provincie Zuid-Holland 20.153 euro toegekend aan de eigenaar de boerderij aan de Oudelandseweg 18 in Ouderkerk aan den IJssel. Dit is een van de vijf Zuid-Hollandse rijksmonumenten die subsidie krijgen ter bevordering van herbestemming. Het komt uit een pot van in totaal 3 ton voor isolatie en verbetering van het binnenklimaat en het toegankelijk maken voor mindervaliden. De Provincie wil zo een bijdrage leveren om erfgoed te behouden, beleefbaar te maken en het doorgeven aan toekomstige generaties. “Want erfgoed is van ons allemaal,” aldus portefeuillehouder Gedeputeerde Willy de Zoete.

Lees meer »
September 2020

Raad akkoord met transformatie Rivium tot woonwijk

30 sep 2020

Afgelopen dinsdag heeft de Capelse raad goedkeuring gegeven aan de plannen om bedrijventerrein Rivium aan te pakken, zodat er 5000 appartementen kunnen worden gerealiseerd in gebouwen van 50 en 80 meter hoog, op twee plekken zelfs nog hoger. Bestaande gebouwen worden afgebroken en vervangen door nieuwbouw of verbouwd tot appartementen voor de zogeheten doorschuifmarkt. Dit moet de doorstroming bevorderen van ouderen uit de regio en plaats bieden aan starters. Een hekel punt is de parkeergelegenheid, omdat er wordt gerekend op 0,6 plek per woningen. Daartegenover staat dat er veel ruimte blijft voor werken en dat er een goede openbaarvervoersvoorziening komt zoals het innovatieve paradepaardje de autonome ParkShuttle die de nieuw aan te leggen halte van de Waterbus Rotterdam-Dordrecht met Metrostation  verbindt. Hiermee wil Capelle voorzien in de enorme vraag naar betaalbare woningen in 'een toekomstgerichte, bruisende, duurzame wijk.’

Lees meer »
  • (3 / 10)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Zie ook onze Facebookgroep 

Meer over HIJM »

Wie ideeën heeft, of iets te melden, kan zijn bericht of beeldmateriaal sturen via contact@hijm.info 

 


Delen Deel Share Pinnen Delen

Tip voor ouders met kleine kinderen

Frederik Steenmuis is een leuk (voor)leesboek van de Nieuwerkerkse Anne Westenberg, helemaal geïllustreerd door Lizzy Nieuwenhuis. Het gaat over een muis die in de steenovens op Klein Hitland belandt.

Het kwam tot stand dankzij een bijdrage van de gemeente Zuidplas. Door aankoop van het boek (€ 15,00) steunt u de Stichting Steenovens Klein Hitland.

Het is ondermeer verkrijgbaar in de boekwinkel, bij Leefgoed de Olifant, Streekmuseum Krimpenerwaard.

Meer informatie of direct kopen bij de auteur: www.frederiksteenmuis.nl 

Delen Deel Share Pinnen Delen

De door ons verstrekte informatie is uitsluitend bedoeld ter verificatie op juistheid bij de betrokken instanties.  Al betrachten we zorgvuldigheid, voor niet correct weergegeven feiten of kennelijke schrijffouten kunt u ons niet in gebreke stellen. Constateert u een dergelijke omissie, geeft dit dan s.v.p. snel door, zodat we het bericht snel corrigeren/verwijderen. We gebruiken beeldmateriaal bedoeld voor de beoogde publiciteit, rechtenvrije foto’s van Creative Commons en eigen beeldmateriaal waarvan het beeldrecht berust bij Rob Stolk Concepts.

© 2017 - 2025 HIJM.info